x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR amână, din nou, soluţionarea sesizărilor privind Legea Educaţiei

CCR amână, din nou, soluţionarea sesizărilor privind Legea Educaţiei

28 Dec 2010   •   13:46

Curtea Constituţională a României a decis, astăzi, să amâne din nou, pentru 4 ianuarie 2011 soluţionarea sesizărilor depuse de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi de parlamentari ai PSD, PC şi PNL împotriva Legii Educaţiei.

Curtea Constituţională a României a luat din nou în dezbatere marţi sesizările depuse de parlamentarii opoziţiei şi de preşedintele Senatului privind Legea Educaţiei, după ce acestea au fost amânate în şedinţa din 22 decembrie a Curţii.

Mircea Geoană a contestat, pe 14 decembrie, Legea Educaţiei la Curtea Constituţioanală a României, reclamând că procedura prin care a fost adoptat actul normativ este neconstituţională. În documentul adresat Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului acuză faptul că Legea educaţiei naţionale a fost considerată adoptată, în ciuda faptului că acest proiect de lege a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, în urma deciziei Birourilor Permanente Reunite. Acelaşi document invocă şi decizia plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului din data de 14 decembrie 2010, de a considera legea menţionată ca fiind adoptată prin procedura angajării răspunderii, argumentând că astfel legea se plasează în afara oricăror reguli procedurale constituţionale şi regulamentare, iar în mod special se află în afara regulilor constituţionale prevăzute în ceea ce priveşte angajarea răspunderii Guvernului.

Preşedintele Senatului mai argumentează, în sesizarea sa, că "prin deciziile sale anterioare, Curtea Constituţională a statuat cât se poate de clar faptul că Guvernul nu poate să folosească procedura angajării răspunderii ori de câtre ori constată că Parlamentul nu dezbate ori nu adoptă un proiect de lege pe cât de repede şi-ar dori acesta, ori când constată că dezbaterile din Legislativ converg către o direcţie nedorită de către Executiv".

În ceea ce priveşte Legea Educaţiei aflată în dezbatere parlamentară la Senat, Geoană subliniază faptul că această lege îşi continuă traseul legislativ, în acest moment actul normativ aflându-se din nou în dezbaterea comisiei de învăţământ din Senat, unde a fost retrimisă de către plen la propunerea reprezentanţilor Guvernului României.

O altă sesizare privind neconstituţionalitatea Legii educaţiei a fost depusă la Curtea Constituţională de către parlamentari PSD, PC şi PNL.

×