x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce obiective au partidele la alegerile de duminică

Ce obiective au partidele la alegerile de duminică

de Marius Gîrlașiu    |    09 Dec 2016   •   11:00
Ce obiective au partidele la alegerile de duminică

Dacă social-democraţii se bazează pe un scor de cel puţin 40%, liberalii speră să depăşească pragul de 30% atins în vară la alegerile locale. Aflat la limita pragului electoral, PMP-ul lui Traian Băsescu se aşteaptă la “un scor din două cifre”, în vreme ce partidul antisistem condus de Nicuşor Dan vizează un rezultat între 10 și 20%. Ambiţii mari are şi PRU, partid care speră să ajungă la guvernare deşi nu sare de 3% în sondaje.

Încurajaţi de majoritatea sondajelor, liderii PSD par siguri că vor atinge un scor electoral în jurul a 40%, dar au speranţe mari ca după redistribuire să ajungă la un prag istoric de 45% care să le permită să guverneze în tandem cu aliaţii din ALDE. Deşi se află în marja de eroare (6%), partidul lui Călin Popescu Tăriceanu se bazează pe un ajutor discret din partea PSD, prin care să-şi asigure o poziţie privilegiată în viitorul Parlament. De cealaltă parte, liberalii susţin că ''propaganda PSD se foloseşte de cercetări sociologice contrafăcute'', iar Alina Gorghiu mizează pe “un scor mai bun decât cel de la alegerile locale” din vară, când PNL a atins 32% la nivel naţional. “Va fi peste 30%, evident, din vot direct. Scorul PNL nu a fost niciodată de 40% şi ceva, a fost un scor artificial. A fost un scor pe care l-a obţinut doar preşedintele Klaus Iohannis”, a explicat şefa liberalilor. Aflat la limita pragului electoral, PMP-ul lui Traian Băsescu se aşteaptă să depăşească previziunile din sondaje. “PMP va obţine un scor bun, faţă de ce au dat sondajele, 5-6%. Eu cred că se va apropia de două cifre şi dacă nu vor fi două cifre va fi undeva foarte aproape”, a fost pronositcul dat recent de fostul şef al statului. Tot pe un scor format din două cifre se bazează şi USR-ul lui Nicuşor Dan, asta după ce la alegerile din luna iunie, liderul USR a obţinut 31% din voturile bucureştenilor în cursa pentru primăria Capitalei. Formaţiunea progresistă antisistem mizează pe electoratul educat şi sătul de partidele tradiţionale din marile centre universitare. “În opinia mea, sondajele nu sunt semnificative, nu numai în România, ci peste tot în lume. Așa că ceea ce pot eu să vă spun este ce simt din sondajul meu, dacă pot spune așa, în urma discuțiilor cu oamenii. Pentru că eu merg foarte mult pe stradă, discut cu oamenii. Eu cred că vom obține între 10 și 20%”, anticipează Clotilde Armand, franţuzoaica din USR.

 

Eşec istoric pentru UDMR?

Ambiţii mari au şi naţionaliştii lui Sebastian Ghiţă şi Bogdan Diaconu, deşi PRU nu sare de 3% în majoritatea sondajelor. Fostul premier Victor Ponta susţine totuşi că PRU ar putea ajuta PSD la guvernare, pentru că “cei de la PRU au început să spună tot ceea gândim şi noi, pesediştii, dar nu avem curajul s-o recunoaştem”. Pentru prima dată după Revoluţie, UDMR ar putea rata accesul în Parlament. Uniunea se află la limita pragului electoral (5%), iar liderii maghiari se tem că electoratul tradiţional nu se va mobiliza la urne. Chiar şi aşa, UDMR va profita de pragul alternativ care permite accesul în Legislativ partidelor care obţin un scor minim de 20% în cel puţin patru circumscripţii electorale.

 

Sondaj Avangarde  (20-27 noiembrie)

PSD - 43%

PNL - 27%

USR - 8%

ALDE - 6%

PMP - 5%

UDMR - 5%

PRU - 3%

ANR - 1%

×