Deputaţii şi senatorii reprezintă cetăţenii din circumscripţiile electorale care i-au ales în Parlamentul României şi în faţa instituţiilor internaţionale. Sunt în serviciul lor şi au obligaţia să se intereseze de probleme, să le aducă în atenţia celorlalţi parlamentari şi a instituţiilor statului. Practic, îl putem numi „parlamentarul nostru”. Acesta te reprezintă în Camera Deputaţilor şi Senat unde dezbate şi votează legile propuse pe ordinea de zi în Parlament, susţine declaraţii politice, intervine în dezbaterile generale, poate iniţia moţiuni şi să intervină pentru susţinerea lor. Tot parlamentarul te reprezintă în relaţia cu instituţiile publice. Astfel, el poate adresa interpelări şi întrebări care vizează problemele concrete ale unor cetăţeni către Guvern şi miniştri. Tot el poate monitoriza măsurile decise prin hotărârile consiliului local. Tot el identifică şi găseşte soluţii la problemele locale. Data, ora, locul desfăşurării şi ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Local sunt publice, aşa că cetăţenii pot fi reprezentaţi de parlamentarul din circumscripţie în cadrul unei anumite şedinţe, pe o anumită temă.
Dacă mai mulţi cetăţeni sesizează o problemă de interes public parlamentarului care-i reprezintă, atunci oficialul poate să iniţieze un proiect de lege pentru a o rezolva.
Poţi să iniţiezi oricând un dialog cu parlamentarul tău. Parlamentarul are datoria să comunice mai departe problemele de interes public în toate forurile din care face parte şi pe platformele de comunicare publică. De asemenea, poţi solicita o audienţă la biroul parlamentar. Parlamentarii pot organiza birouri parlamentare pe raza circumscripţiei unde au fost aleşi şi să organizeze audienţe cu cetăţenii. Poţi comunica orice fel de problemă aflată în competenţa autorităţilor publice: de la lipsa infrastructurii în transportul public până la poluare fonică.