Un document publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi Turismului propune includerea contractelor de achiziţii pe bani publici la secret de stat. Între timp, Udrea pune mâna pe 1 miliard de euro pentru construirea a 25.000 de case la ţară.
Pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, a fost publicat un proiect privind "completarea şi actualizarea ghidului pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică", care instituie două noi şi cel puţin ciudate categorii de contracte - cele pentru care "legea este improprie" şi cele secret de stat.
Astfel, draftul Ministerului Dezvoltării împarte contractele de achiziţii publice "după obligaţia de a respecta legea achiziţiilor publice" în "contracte care trebuie să urmeze legea", "contracte considerate excepţii de la aplicarea legii", contracte de siguranţă naţională, "contracte pentru care este improprie aplicarea legii" şi "contractul secret de stat".
LEGEA, DECLARATĂ "IMPROPRIE"
Contractele pentru care "este improprie aplicarea legii", formulare halucinantă din draftul Ministerului Dezvoltării şi Turismului, se referă la "cumpărarea, dezvoltarea, producţia sau coproducţia de programe destinate difuzării, de instituţii de radiodifuziune şi televiziune", adică de exemplu acelea în care ministerul condus de Elena Udrea virează bani pentru emisiuni publicitare. Tot la capitolul contractelor cărora legea le este "improprie" se înscriu cele care au ca obiect cumpărarea sau închirierea de terenuri sau clădiri sau contractele care se referă la încheierea de contracte de muncă.
Mai apar şi "contracte în a căror atribuire trebuie să se respecte numai anumite prevederi ale legii", cum ar fi contractele de prestări servicii cu valoare mai mare sau egală cu 125.000 de euro, şi contractele sectoriale cu valoare egală sau mai mare de 420.000 de euro.
CONTRACTE SECRETE
Propunerile de modificare a ghidului de achiziţii publice publicat pe site-ul MDRT împarte totodată contractele în "publice", "parţial publice" şi "secret de stat".
Contractul cu caracter clasificat "este contractul inclus în categoria informaţiilor clasificate, respective considerat secret de stat". Nu este foarte clar de ce ar fi contractele de achiziţii publice de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului secrete de stat, aşa cum este total de neînţeles de ce la ministerul Elenei Udrea se face vorbire de "contracte sensibile, atribuite de o autoritate contractantă din domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale, contracte care pot conduce la furnizarea unor informaţii a căror divulgare ar fi contrară intereselor esenţiale de securitate ale ţării, contracte care implică protecţia unor interese esenţiale de securitate ale ţării, în legătură cu producţia sau comercializarea de arme, muniţii şi material de război".
Dar, vorba Codului de conduită etică al achiziţiilor publice la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, publicat pe site: "Nimeni nu poate determina ceea ce trebuie considerat ca fiind just în mod absolut. De asemenea, nu se poate afirma că o normă este morală, deoarece nu există morală absolută".
Un miliard de euro pentru megaproiectul Udrea
Din sărăcie, Guvernul Boc a identificat nu mai puţin de 1 miliard de euro pentru a se putea demara un megaproiect al Elenei Udrea - "Renaşterea satului românesc, 10 case pentru specialişti". Luni a apărut în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă prin care programul Elenei Udrea este inclus tot de urgenţă, ca prioritate, în bugetul statului, sub motivaţia că, dacă se va aştepta rectificarea bugetară, "va fi blocată activitatea de achiziţionare a studiilor de fezabilitate şi, pe cale de consecinţă, demararea programului, cel puţin până la o eventuală rectificare bugetară".
La 17 martie, premierul Boc declara, în timpul vizitei la Iaşi, că Guvernul a găsit banii necesari pentru programul Elenei Udrea, fiind vorba, conform chiar declaraţiilor acesteia, de nu mai puţin de 1 miliard de euro, bani care vor merge pentru nelipsitele studii de fezabilitate şi pentru firmele de construcţii care vor primi contractele cu Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Sumele pentru finanţarea programului se ridică la circa 500 milioane de euro, în prima fază, iar costul total pentru toate cele 2.500 de localităţi ar putea ajunge la 1 miliard de euro.
"Finanţarea va fi asigurată de la bugetul ANL, în total 500 milioane de euro vom atrage din vânzarea locuinţelor ANL în perioada 2010-2011, vor mai veni şi circa 100 milioane de euro de la Loteria Română. Costurile totale pentru acest program vor ajunge la 1 miliard de euro", a precizat Elena Udrea după şedinţa de Guvern din 17 februarie. Programul "10 case pentru specialişti" este destinat construirii a câte 10 case în circa 2.500 de comune, destinate închirierii pentru poliţişti, profesori şi medici care vor alege să profeseze în localităţile respective, costul construirii unei astfel de locuinţe fiind estimat la 30.000-35.000 de euro.
Udrea a susţinut că programul se va derula după principiul primul venit - primul servit, iar finanţarea pentru construcţia acestor case nu va depinde de culoarea politică a primarilor din comunele respective.
Citește pe Antena3.ro