x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce spune Oprea despre pensiile militare

Ce spune Oprea despre pensiile militare

29 Iun 2015   •   19:29
Ce spune Oprea despre pensiile militare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Pensiile militare de stat nu sunt privilegii, ele reprezintă recunoaşterea pe care societatea o datorează celor care îmbracă haina militară şi depun un jurământ militar, a declarat premierul interimar Gabriel Oprea, luni, în plenul Senatului, înainte de votul pe proiectul de lege.

"Am susţinut proiectul (n.r. pensiilor militare) pe tot parcursul decizional, cu toată convingerea, cu încrederea că în fiecare dintre dumneavoastră, în fiecare român există respectul şi aprecierea pentru militarii de carieră. Ţara are nevoie de militari, inclusiv în actualul context complicat de securitate. Trebuie să facem faţă noilor provocări de securitate, iar noi avem datoria să le asigurăm drepturile militarilor. Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale, nu sunt nişte privilegii, ci reprezintă recunoaşterea pe care societatea o datorează celor care îmbracă haina militară şi depun un jurământ militar", a spus Oprea înainte ca senatorii să-şi dea votul pe proiectului de lege privind pensiile militare de stat.

El a spus că România are obligaţia de a-şi trata militarii cu aceeaşi onoare şi recunoştinţă ca orice ţară civilizată.

"Aşa stau lucrurile în această privinţă în orice ţară civilizată, iar România are obligaţia de a-şi trata militarii cu aceeaşi onoare şi cu aceeaşi recunoştinţă. Beneficiarii acestui sistem de pensii militarii urmează să fie militarii, soldaţii şi gradaţii profesionişti, poliţişti, jandarmi, pompieri şi toţi funcţionarii cu statut special care sunt la datorie pentru români şi pentru România. Şi vă pot spune, ca om crescut şi format în sistemul militar, că nu este la îndemâna oricui să stai 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar o carieră militară înseamnă foarte multe constrângeri şi privaţiuni pe care alte profesii nu le au. Meseria de miliar este în primul rând o vocaţie", a adăugat vicepremierul.

În context, el a reafirmat şi a subliniat că este "un susţinător al intereselor legitime ale militarilor români".

"Am fost şi rămân un susţinător al intereselor legitime ale militarilor români. Încă din 2010, în toate funcţiile în care am fost, ca ministru al Apărării, ministru de Interne, am făcut tot ceea ce a stat în puterea mea ca pensiile militarilor să nu fie afectate de deciziile politice. Aceştia sunt oamenii, mă refer la militari, din sectorul de securitate naţională, apărare, ordine publică, siguranţă naţională cărora le încredinţăm viaţa şi le încredinţăm viaţa copiilor noştri în momentele de cumpănă ale ţării. Vă cer să dăm un vot favorabil pe această lege pentru militarii români, pentru securitatea naţională şi pentru viitorul României", a mai spus Gabriel Oprea.

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege privind pensiile militare de stat, cu 120 de voturi pentru şi 3 abţineri. Camera Deputaţilor are rol decizional în acest caz.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Guvern şi susţinut în plen de premierul interimar Gabriel Oprea, reglementează dreptul la pensii şi alte drepturi sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

×
Subiecte în articol: gabriel oprea pensii militari