x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce spune Traian Basescu despre o candidatura la Primaria Capitalei: "Niciodată nu am exclus, dar nici nu am afirmat că o voi face"

Ce spune Traian Basescu despre o candidatura la Primaria Capitalei: "Niciodată nu am exclus, dar nici nu am afirmat că o voi face"

12 Ian 2016   •   17:56
Ce spune Traian Basescu despre o candidatura la Primaria Capitalei: "Niciodată nu am exclus, dar nici nu am afirmat că o voi face"

 17:47 Băsescu: MP îşi definitivează lista de candidaţi la primăriile de municipii pe 16 ianuarie
Bucureşti, 12 ian /Agerpres/ - Mişcarea Populară îşi va definitiva listele de candidaţi la funcţiile de primar de municipii pe 16 ianuarie, în cadrul unui Colegiu Naţional al formaţiunii, a declarat preşedintele MP, Traian Băsescu.

"S-a făcut o analiză a stadiului pregătirii listelor de candidaţi, atât pentru alegerile la funcţia de primar, cât şi listele pentru consilii locale şi judeţene. Analiza va fi definitivată pe 16 (ianuarie - n.r.), când vom avea Consiliul Naţional (Colegiul Naţional - n.r) care se va ţine la Parlament. În momentul de faţă, avem candidaţii pentru toate municipiile capitale de judeţ, dar şi pentru municipiile care nu sunt capitale de judeţ. Lista va fi definitivată pe data de 16 şi va fi făcută cunoscută", a anunţat Traian Băsescu, marţi, într-o conferinţă de presă, la finalul unei şedinţe a Consiliului Naţional Executiv al MP.

El a adăugat că MP va intra în cursa electorală pentru alegerile locale cu obiectivul de a obţine un scor de 10% - 12%.

"Constatăm în continuare dezavantajele faptului că domnul preşedinte Iohannis a promulgat legea alegerilor locale dintr-un singur tur. Este o eroare din mandatul meu pe care a avut ocazia să o corecteze şi nu a făcut-o. Este un dezavantaj pentru un partid cum este Mişcarea Populară. De asemenea, un alt dezavantaj pe care-l constatăm este acea obligaţie de a avea liste de susţinători pentru candidaţii la funcţiile de primari. Şi unde vedem dezavantajul? Nu atât la oraşe şi municipii, dezavantajul este în comune. Acolo oamenii se cunosc toţi, ei între ei, şi întotdeauna în mediul rural sunt mai secretoşi cu opţiunile lor şi mă îndoiesc că partidele mici vor avea şanse să obţină cu uşurinţă cele 100 de semnături, spre exemplu, sau 1% din populaţie să semneze pe liste pentru a putea fi înscris în cursa electorală ca primar. (...) Imaginaţi-vă că într-o comună se cunosc toţi, vor opta tot pentru partidele vechi, pentru partidele mari, PNL sau PSD. Deci, tot pentru USL vor opta oamenii pentru a nu-şi crea probleme ştiind că şansele mai mari sunt ale celor din USL", a susţinut Băsescu.

Întrebat despre o posibilă candidatură a sa la Primăria Capitalei, el a răspuns: "Vreţi să vă spun secrete? Niciodată nu am exclus, dar nici nu am afirmat că o voi face".

El a adăugat că va anunţa decizia sa pe acest subiect "la momentul potrivit".

În context, acesta a arătat că MP nu vizează alianţe, întrucât doreşte să se prezinte în faţa electoratului ca un partid care face o altfel de politică.

"Această construcţie politică, Mişcarea Populară, este o construcţie pentru viitor. (...) Obiectivul nostru nu este să facem nişte alianţe cu care să ajungem la Putere, obiectivul nostru este să construim pentru alegerile din 2020 un partid de 35 - 40%, credibil şi care să poată fi o alternativă la cele două partide care au trecut prin tranziţie - PSD şi PNL. (...) Deci nu avem ca obiectiv să negociem cum să dăm câţiva miniştri. Vom avea politic ce vom avea, după alegeri, şi nu pentru a intra în alianţe cu care să guvernăm. (...) Deci nu vizăm nicio politică de alianţe, nu antamăm nimic, nu discutăm cu nimeni probleme legate de alianţe", a spus Băsescu.

Totodată, el a ţinut să dezmintă "zvonul" unor preluări în MP din UNPR. "Am văzut un zvon, controlat, cum o să preiau eu, Mişcarea Populară, UNPR-ul. Nu există asemenea discuţii, nu avem nicio legătură cu această dezinformare vehiculată în media. Noi înţelegem unde este marea problemă. Se încearcă a se acredita ideea că şi Mişcarea Populară este ca toate partidele, ia traseişti ... Nu avem această politică, vrem să ne menţinem cu emblema de partid nou, chiar dacă eu sunt vechi, dar îţi trebuie şi câţiva bătrâni pe lângă casă. Partidul îşi menţine structura de 85% oameni care nu au mai făcut niciodată politică până acum. Deci nu avem în vedere preluări, nici de la UNPR, nici de la PDL, nici de la PSD, nici de la Geoană, nici de la nimeni", a dat asigurări preşedintele MP.

×
Subiecte în articol: traian basescu