x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce vedete au scos organizațiile de tineret ale partidelor

Ce vedete au scos organizațiile de tineret ale partidelor

de Sînziana Duţă    |    18 Sep 2017   •   11:30
Ce vedete au scos organizațiile de tineret ale partidelor
Sursa foto: DIANA OROS

Jurnalul Național a încercat să afle cât adevăr se află în spatele vorbelor liderilor partidelor care încearcă să convingă alegătorii că sunt pregătiți să promoveze politicieni crescuți în organizațiile de tineret. În timp ce pepiniera PSD a crescut tineri care au ajuns miniștri, juniorii din Tineretul Național Liberal par să fie condamnați să rămână în anonimat.

Victor Ponta este unul dintre cele mai cunoscute produse ale pepinierei PSD. A fost promovat în politică de Adrian Năstase în timpul mandatului acestuia de premier, ajungând, chiar din primul an în care a făcut pasul în politică, șef al Corpului de Control al primului-ministru. Organizațiile de tineret reprezintă o armă pe care o folosesc președinții de partid pentru a-și consolida poziția în bătăliile interne. Pentru a supraviețui, un lider politic are nevoie să coaguleze în jurul său nu numai baronii locali, ci mai ales pe juniorii din partid, iar fostul lider al PSD, Adrian Năstase, a fost printre primii oameni politici care au înțeles acest lucru, sprijinindu-l pe Victor Ponta ca vector împ otriva greilor PSD de la acea vreme. S u b protecția lui Adrian Năstase, în 2003, Victor Ponta a devenit președintele Tineretului Social Democrat și a adus cu adevărat în lumina reflectoarelor această organizație atunci când a cerut 40 de locuri eligibile pe liste pentru juniorii partidului. Deși această mișcare i-a atras aversiunea unor nume sonore precum cel al lui Viorel Hrebenciuc, Ponta a reușit să păstreze susținerea tinerilor care l-au votat șef al TSD, iar mulți dintre aceștia i-au rămas alături și după ce a făcut pasul spre PSD. Un alt nume care a reușit să se transfere de la Tineretul Social Democrat la politica mare este fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu. Pe perioada mandatului de președinte TSD al lui Victor Ponta, Bănicioiu a fost vicepreședinte TSD, iar din 2007 a devenit președintele tinerilor socialiști, preluând organi-zația de la Victor Ponta, imediat după ce acesta a trecut la seniori. În anul 2010, într-un Congres al Tine-retului Social Democrat la care au parti-cipat Victor Ponta din postura de președinte PSD, Adrian Năstase din postura de lider al Consiliului Național, dar și secretarul general al formațiunii de atunci, Liviu Dragnea, Nicolae Bănicioiu a fost reales pentru un nou mandat în fruntea TSD. Prietenia cu Victor Ponta l-a propulsat pe Nicolae Băni-cioiu pe scena politică, după ce în anul 2012 a fost propus de acesta să ocupe funcția de ministru al Tineretului și Sportului.

S-a născut talent, dar a „murit” speranţă

Mihai Sturzu este un alt tânăr din pepi-niera PSD care ar fi putut avea drumul liber spre o carieră politică, însă acesta a fost frânt după ce a intrat în conflict cu actualul lider al partidului, Liviu Dragnea. Fostul cântăreț a devenit președinte TSD în anul 2013, după ce în 2010 a fost purtător de cuvânt al tinerilor social-democrați, iar din iunie până în decembrie 2012 a fost consilierul premierului Ponta pe probleme de t i n e r e t . D u p ă debarcarea lui Victor Ponta de la șefia PSD, Mihai Sturzu i-a cerut lui Dragnea să se suspende din funcția de preșe-dinte al parti-dului până la rezolvarea proble-melor penale pe care le are. Criticile dure ale președin-telui PSD care spunea la acel moment, referindu-se la Sturzu, „că sunt decât câțiva care n-au înțeles că PSD-ul a intrat în altă etapă”, l-au forțat pe Mihai Sturzu să își dea demisia din partid, fapt ce a condus la organizarea unui Congres în care, susținut de Liviu Dragnea, Gabriel Petrea a devenit noul președinte TSD. În ianuarie 2017, Petrea a fost numit ministru al Consultării Publice și Dialogului Social în Guvernul Grindeanu, continuând să ocupe această funcție și în Guvernul Tudose.

Academia de talente PSD, mai productivă decât cea a PNL Spre deosebire de social-demo-crați, organizația de tineret a liberalilor este mult mai puțin vizibilă, iar membrii săi nu reușesc să depășească statutul de junior. Cel mai cunoscut liberal care și-a început cariera politică la tineret este vicepreședintele PNL, Dan Motreanu. Între anii 1998-2002, Motreanu a fost membru în Biroul Perma-nent Național al Tine-retului Liberal, după care în perioada 2002-2005 a deținut funcția de președinte al TNL. Și secretarul general al PNL, Robert Sigartău, și-a început drumul în politică la organizația de tineret, acesta fiind vicepreședinte al Departamentului Economic și Mediului de Afaceri din cadrul Biroului permanent al TNL. De jos a început și Mihai Voicu, între anii 1991 și 1994 ocupând funcția de președinte al Organizației Tine-retului Universitar PNL. În total anonimat funcționează și organizația de tineret a liberalilor de la ALDE condusă de Claudiu Daniel Catana, dar și cea a partidului lui Traian Băsescu, în fruntea căreia se află PMP-istul Gabriel Popa.

TNL își alege președintele

Tinerii liberali urmează să își aleagă noua conducere în cadrul unui Congres programat pentru 22 octombrie. Potrivit unor surse din Modrogan, în bătălia pentru funcția de președinte TNL se vor înscrie trei candidați: deputații Mara Mareș și Glad Varga, dar și fostul parlamentar Radu Surugiu. Congresul TNL de luna viitoare va definitiva fuziunea PNL-PDL și va alege o conducere unică, în acest moment organi-zați fiind singura care are doi co-președinți, Sorin Moldovan și Costel Alexe.

În 2002, la o reuniune PSD, fostul premier Adrian Năstase l-a comparat pe Victor Ponta cu Nicolae Titulescu, afirmând că cei doi seamănă din profil, iar istoria va hotărî dacă asemănarea va merge mai departe.

×