x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Chiul organizat in Parlament

Chiul organizat in Parlament

de Carmen Vintila    |    Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    Dana Piciu    |    20 Apr 2006   •   00:00
Chiul organizat in Parlament

Apropierea Sarbatorilor de Pasti confirma o regula nescrisa respec-tata de ani buni in Parlamentul Ro-maniei: mai mult acasa si mai putin la serviciu.

Apropierea Sarbatorilor de Pasti confirma o regula nescrisa respectata de ani buni in Parlamentul Romaniei: mai mult acasa si mai putin la serviciu. Pentru senatori si deputati, celebrarea Sarbatorilor Pascale a inceput de vinerea trecuta, o data cu Pastele catolic, si se va termina lunea viitoare.

Vineri, sambata, duminica, luni - liber. Deputatii au fost scutiti de munca, pentru ca a fost Pastile catolic. Asta, desi majoritatea acestora este de religie ortodoxa. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Lucian Bolcas (PRM), are o explicatie. "Este o cutuma. Intotdeauna de Pastile catolic a fost liber. Este un semn de respect pentru colegii nostri de religie catolica, este un semn de respect pentru orice fel de religie crestina, pe care-l datoram cu totii", a spus Bolcas. Potrivit acestuia, nu exista o statistica care sa arate cati deputati sunt de religie catolica, "pentru ca fiecare este indreptatit sa sarbatoreasca dupa propria sa optiune". Nici secretarul general al Camerei, Georgeta Ionescu, nu are cunostinte despre existenta unor date concrete in acest sens.

MISTER SI LA SENAT. Si la Senat aceeasi situatie. Secretarul Biroului Permanent al Senatului, conservatorul Gavrila Vasilescu, nu stie cu exactitate care este numarul de senatori catolici, pentru ca nu s-a facut o statistica. "Stiu sigur ca Ion Chelaru este catolic si ar mai trebui sa mai fie si cei de la UDMR. In afara de Peter Eckstein Kovacs, despre care eu cred ca este ateu", ne-a declarat Vasilescu.

El a mai precizat ca hotararea de a se acorda zile libere senatorilor de Pastile catolic si de cel ortodox a fost o intelegere la nivel de conducere. "Nu avem nevoie de o lege sa ne dea liber. A fost o intelegere ca si la companiile private. Daca ele vor sa dea liber angajatilor, nu le opreste nimeni", a mai precizat Vasilescu. Senatorul UDMR Eckstein Kovacs a declarat la randul lui ca nu stie numarul catolicilor din grupul sau parlamentar, pentru ca el este "de fel" ateu.

LEJER. Deputatii au inceput saptamana de lucru abia marti dupa-amiaza cu programul zilei de luni. Ei nu au fost solicitati prea mult. Dupa reuniunea conducerii Camerei a urmat o sedinta de plen in care nu s-au dezbatut legi, ci s-au facut declaratii politice si interpelari adresate guvernului. Asa ca deputatii nu s-au inghesuit sa vina la Parlament. Exces de zel au facut membrii comisiei juridice, care, desi nu aveau program de lucru, s-au reunit in sedinta si l-au chemat si pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, pentru a discuta starea justitiei. Degeaba insa, pentru ca au ales sa amane discutia. Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a fost si el invitat de deputatii juristi pentru a prezenta raportul de activitate al institutiei pe 2000-2004, dar nu a apucat sa spuna o vorba, deoarece sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum.

Cele trei comisii sesizate pe fond cu statutul minoritatilor, invatamant, juridica si drepturile omului nu au mai tinut nici ele sedinta obisnuita din fiecare zi de marti a saptamanii in care discutau proiectul. Presedintele comisiei Juridice, Sergiu Andon, a informat conducerea Camerei ca dezbaterile la proiectul de lege vor fi reluate tocmai la 9 mai. El a invocat zilele libere pe care deputatii le-au avut cu ocazia Pastilor catolic si a celui ortodox. Apoi vine 1 mai (care cade tot intr-o zi de luni), zi libera pentru alesi, si iar deputatii vor incepe saptamana marti.

VOT PE BANDA. Ieri, alesii au reusit sa se mobilizeze pentru sedinta de plen. Desi la prima ora in sala nu erau decat 25 de deputati, pana la ora 12, ora alocata voturilor finale, acestia s-au inmultit suficient pentru a putea vota pe banda rulanta nu mai putin de 77 de proiecte legislative. Prea mult efort. Dupa-amiaza, cei mai multi dintre ei au plecat acasa, cu toate ca aveau program de lucru in comisiile de specialitate. Unii din deputati, cum ar fi cei din comisia drepturilor omului, au avut o scuza: studiu individual asupra Legii lustratiei. Nici conducerea Camerei nu s-a mai reunit in sedinta. A fost anulata, pentru ca nu era nimic urgent, iar problemele curente au fost rezolvate cu o zi in urma. Azi, teoretic, deputatii au program de lucru in comisii pana la ora amiezii. Practic... vin alte zile libere pentru Pastile ortodox: vineri, sambata, duminica si luni.

PROGRAM MODIFICAT. Si senatorii au avut acelasi program de inceput de saptamana ca si deputatii. Si ca totul sa para cat mai legal sau sa se evite situatiile de chiul "pe fata", conducerea Senatului a decis sa modifice si programul de lucru al acestei saptamani, astfel ca ziua de azi nu a mai fost stabilita ca zi de sedinta de plen, unde absentele ar fi fost contabilizate, ci una de comisii.

De altfel, programul de comisii a fost decis sa "curga" inca de ieri dupa-amiaza, oferindu-le astfel senatorilor posibilitatea de a chiuli motivat: caci, nu-i asa, nu intotdeauna comisiile au legi de discutat. Ca atare, inca de marti dupa-amiaza prezenta la sedinta de plen a fost una scazuta, atat de scazuta incat sedinta a fost gata-gata sa fie suspendata din lipsa de cvorum.. Cu greu, dupa apeluri repetate ale presedintelui de sedinta, pesedistul Ioan Taracila au reusit performanta de a spune "prezent" 70 si ceva de senatori, adica putin mai mult peste jumatate din numarul total. Dupa ce au lucrat in plen dimineata, senatorii si-au programat dupa-amiaza sedinte in comisii incepand cu ora 15:00. Doar Comisia juridica si cea de buget aveau programate pe ordinea de zi proiecte de legi.

CONCEDIU PRELUNGIT
Deputatul independent Nati Meir (foto) are parte de un concediu prelungit. El a cerut saptamana trecuta conducerii Camerei Deputatilor concediu in perioada 12-21 aprilie pentru a putea merge in Israel sa sarbatoreasca Pastile evreiesc. Cererea i-a fost aprobata. El va mai beneficia insa si de zilele libere acordate celorlalti colegi din Parlament pentru a putea sarbatori Pastile ortodox.

×
Subiecte în articol: politic sedinta deputatii