x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu nu exlude să nominalizeze o femeie pentru funcția de comisar european

Ciolacu nu exlude să nominalizeze o femeie pentru funcția de comisar european

de Redacția Jurnalul    |    29 Aug 2024   •   13:00
Ciolacu nu exlude să nominalizeze o femeie pentru funcția de comisar european

Premierul Marcel Ciolacu nu exclude varianta de a nominaliza o femeie pentru a ocupa funcția de comisar european. „Negociem cel mai bun portofoliu și cel mai reprezentativ pentru România. Discuțiile nu sunt secrete, ci sunt discrete”, afirmă el.

E un proces de negociere. Eu nu negociez cu președinta Comisiei probleme de deficit în conjunctura nominalizării comisarului european. În acest moment, normal că vorbesc și cu ceilalți lideri politici, încercăm să negociem cel mai bun portofoliu și cel mai reprezentativ pentru România. Sunt mai multe propuneri. Președinta Comisiei nu face acest lucru numai cu România, ci cu toți prim-miniștii din UE. E un demers mai lung, pe care o să-l finalizăm”, spune Marcel Ciolacu.

Întrebat când va face nominalizarea, el spune: „Când vom fi mulțumiți cu portofoliul”.

De asemenea, el afirmă că Ursula von der Leyen a cerut nominalizarea unei femei de la început.

„Vom avea un proces de negociere. Dacă pentru un anumit portofoliu cea mai potrivită persoană este o femeie, atunci vom nomminaliza o femeie. dacă pentru un anumit portofoliu este mai potrivit un bărbat, vom nominaliza un bărbat. Contează foarte mult domeniul pe care o să-l reprezentăm prin comisarul României în Comisia Europeană”, adaugă Ciolacu.

Totodată, el a fost întrebat de întrebarea unui jurnalist care l-a întrebat dacă nu cumva nominalizarea unei femei, în contextul candidaturii sale la prezidențiale, nu ar echivala cu faptul că nu se poate impune impune extern.

„Vorbiți serios? Cum adică nu mă pot impune? Eu încerc să ies din logica tâmpită în care s-a jucat zeci de ani de zile și dvs mî judecați că e o slăbiciune, că eu negociez... Eu vreau să găsesc cea mai bună persoană care să reprezinte România. Cred că datoria mea față de români e să obțin cel mai bun portofoliu pentru România. Persoanele întotdeauna sunt un lucru secundar. Avem soluții”.

„Cu Nicolae Ciucă și azi de dimineață am discutat în ceea ce privește negocierea pentru portofoliu. Nu e singurul lider politic cu care am discuții în această perioadă. Aceste discuții, inclusiv cu președinta Comisiei nu seunt secrete, ci doar discrete. Aceste discuții cu liderii politici din România nu sunt secrete, ci doar discrete în această perioadă de negociere”, încheie Ciolacu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut și premierului Marcel Ciolacu să nominalizeze o femeie pentru comisar european, pentru că doar șase state au nominalizat femei, au spus miercuri pentru MEDIAFAX surse politice.

Propunerea făcută de Marcel Ciolacu pentru a fi desemnat comisar european din partea României este Victor Negrescu. Premierul s-a întâlnit, joi, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Propunerea nu a fost discutată anterior cu președintele Klaus Iohannis.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: ciolacu comisar european