“Ziua de 2 august ne vorbește despre suferință, despre atrocități prea puțin cunoscute și despre destine spulberate. În urmă cu 80 de ani, ultima urmă de existență romă din lagărul de concentrare Auschwitz II-Birkenau a fost distrusă și, astfel, regimul criminal nazist s-a asigurat că nimeni nu va supraviețui și nu va putea relata chinurile la care au fost cu toții supuși”, se arată în mesajul premierului Marcel Ciolacu.
„Pe cât de important este să privim în urmă și să nu uităm suferințele ce au marcat istoria secolului trecut și întreg mentalul colectiv european, în același timp, însă, avem datoria să ne asigurăm că aceste tragedii țin doar de trecut și că replicarea lor nu va mai fi posibilă. În egală măsură, este esențial să conștientizăm că Holocaustul nu a început în camerele de gazare; Holocaustul a început prin gânduri și cuvinte, prin concepții și preconcepții”, se menționează în mesajul prim-ministrului.
În continuare, a fost reiterat angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea tuturor formelor de extremism, rasism, xenofobie, discriminare și a asigurat cu privire la sprijinul privind conservarea patrimoniului rom și dezvoltarea cercetării referitoare la Holocaust.
„Vă îndemn pe toți cei prezenți astăzi aici și nu numai, să aducem un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului împotriva romilor care și-au pierdut viețile într-una dintre cele mai mari tragedii pe care omenirea le-a cunoscut. Avem responsabilitatea față de ei să îi păstrăm în mentalul colectiv prin cunoașterea istoriei și educarea tinerelor generații în spiritul incluziunii sociale și al respectului pentru valori și diversitate” se mai precizează în mesajul premierului.
În 15 aprilie 2015, Parlamentul European a instituit, printr-o rezoluție, ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor. În România, prin Legea nr. 124 din 10 iulie 2020, data de 2 august a fost instituită ca Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen.
(sursa: Mediafax)