x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş: Înainte de a livra prima tranşă a ajutorului rambursabil, ne aşteptăm ca R. Moldova să implementeze reforme

Cioloş: Înainte de a livra prima tranşă a ajutorului rambursabil, ne aşteptăm ca R. Moldova să implementeze reforme

26 Ian 2016   •   13:02
Cioloş: Înainte de a livra prima tranşă a ajutorului rambursabil, ne aşteptăm ca R. Moldova să implementeze reforme

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că Executivul de la Bucureşti va transmite prima tranşă din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar după ce Chişinăul va lua măsuri concrete de reformă, ce se vor regăsi pe o listă trimisă de autorităţile române până la sfârşitul acestei săptămâni.

"Înainte de a livra prima tranşă a acestui acord, ne aşteptăm din partea Guvernului Republicii Moldova să vină cu câteva măsuri concrete, care să demonstreze voinţa de reformă. Şi i-am spus (premierului moldovean - n.r.) că în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la Bucureşti această primă tranşă. Totodată, România doreşte să îşi coordoneze sprijinul financiar rambursabil şi cu Comisia Europeană şi cu FMI", a spus Cioloş, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă comună cu omologul de la Chişinău, Pavel Filip.

Şeful Executivului a menţionat că prima tranşă a ajutorului rambursabil este de 60 de milioane de euro şi că un alt element de care depinde acordarea acestor bani este ratificarea Memorandumului de împrumut de către Parlamentul României şi promulgarea acestuia de preşedintele Iohannis.

"Livrarea acestei prime tranşe depinde, sigur, în primul rând, de ratificarea acordului în Parlament şi semnarea lui de către domnul preşedinte. Am avut ieri o discuţie mai generală, dar am abordat şi acest subiect cu domnul Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi imediat după ce Parlamentul va reveni din vacanţă va relua discuţia pe acest subiect, pentru a putea finaliza procesul în Parlament cât mai repede. (...) Am avut dimineaţă o discuţie informală şi cu comisarul Johannes Hahn, care se ocupă de politica de vecinătate, (...) şi dânsul merge pe aceeaşi abordare, să vadă angajamentele concrete ale Guvernului vizavi de programul de reformă şi că, pe această bază, va lua decizia reluării sprijinului financiar", a precizat Dacian Cioloş.

De asemenea, premierul român a afirmat că se analizează de către Executivul de la Bucureşti posibilitatea acordării "unui sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii nevoiaşi din Republica Moldova" să depăşească perioada de iarnă.

"Guvernul României are în vedere, într-o primă fază, într-o primă etapă, un sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii mai nevoiaşi din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă. Şi aici i-am spus dlui prim-ministru că, în perioada următoare, în zilele următoare, analizăm posibilitatea pe care o avem pentru a veni cu un anumit sprijin pentru produse de primă necesitate, pe care am dori să le putem furniza în contact direct cu cetăţenii Republicii Moldova. Deci, este un sprijin adresat cetăţenilor Republicii Moldova cei mai nevoiaşi", a explicat Cioloş.

Potrivit prim-ministrului, este vorba despre alimente şi materiale de încălzire.

Surse oficiale au precizat că printre solicitările care vor fi transmise Chişinăului se află numirea unui guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova, implementarea Acordului de asociere a R. Moldova la UE, aprobarea pachetului de măsuri anticorupţie şi un alt pachet de legi referitoare la mediul de afaceri.

×