x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş: Măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni însumează în jur de 9 miliarde de lei

Cioloş: Măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni însumează în jur de 9 miliarde de lei

01 Noi 2016   •   09:38
Cioloş: Măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni însumează în jur de 9 miliarde de lei
Sursa foto: Steluta Popescu

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite creşteri salariale însumează peste 9 miliarde de lei, un impact bugetar care poate duce fie la creşterea deficitului, fie la reducerea investiţiilor.

"Din ceea ce spunea doamna ministru de Finanţe, din tot ceea s-a votat în ultimele luni în pregătirea campaniei electorale, aşa cum, din păcate, ne-a obişnuit Parlamentul, înainte de alegeri votează în toate direcţiile măriri de salarii fără calcule bugetare consistente, s-au cam adunat în jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din PIB împărţit în diferite direcţii. (...) E un impact bugetar care înseamnă sau creşterea deficitului - ceea ce ar fi catastrofal pentru România - sau, dacă nu, dacă vrem să ţinem limitele deficitului (...) asta înseamnă reducerea investiţiilor", a spus Cioloş la Adevărul Live.

Premierul a explicat că măririle procentuale de salarii pentru anumite categorii nu fac altceva decât să accentueze inechităţile din sistem şi să lase fără finanţare legea privind salarizarea unitară a bugetarilor.

"Chiar dacă banii aceştia să zicem că ar fi necesar să se ducă în măriri de salarii... dar măririle acestea procentuale nu fac decât să crească şi mai mult dezechilibrele între modul cum sunt trataţi diferiţi salariaţi. Şi noi asta am încercat să corectăm anul acesta. Pentru că doar măriri procentuale nu rezolvă problema salarizării. Avem în continuare oameni care au aceeaşi formare profesională, aceeaşi vechime, lucrează în aceleaşi instituţii sau în instituţii paralele, cu aceleaşi responsabilităţi, dar care au salarii diferite. Măririle procentuale nu rezolvă aceste disfuncţionalităţi, dar pe care noi vrem să le corectăm printr-o lege a salarizării unitare coerentă. Cu aceste decizii, o lege a salarizării bugetare nu va mai avea finanţare, pur şi simplu pentru că banii se împart din nou câte un pic la fiecare", a spus Dacian Cioloş.

 www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: dacian ciolos