x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş repară ce au stricat liberalii şi pesediştii

Cioloş repară ce au stricat liberalii şi pesediştii

de Marius Gîrlașiu    |    28 Iul 2016   •   09:50
 Cioloş repară ce au stricat liberalii şi pesediştii
Sursa foto: Adrian Manolache

În ziua în care a împlinit 47 de ani, prima aniversare ca şef al Guvernului, premierul Dacian Cioloş a anunţat că Executivul va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea votului prin corespondenţă. Asta se va întâmpla abia după vacanţa parlamentară, cu două-trei luni înainte de alegeri.

În forma actuală, legea votului prin corespondenţă îi obligă pe românii din diaspora să se deplaseze sute de kilometri pentru a se înscrie în Registrul electoral la sediile ambasadelor şi consulatelor. Românii din străinătate au şi opţiunea înscrierii prin poştă, dar aleşii i-au privat de posibilitatea de a se înscrie online în epoca internetului. Aşa că, până acum, doar 3.000 de cetăţeni români de peste graniţe s-au înscris pentru votul prin corespondenţă, în vreme ce 700 au cerut secţii noi de votare. Şi aici legea mai mult îi încurcă, decât să-i ajute. O secţie nouă poate fi înfiinţată doar în localităţile în care cel puţin o sută de români solicită asta. „Zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intenţia noastră de a modifica legea alegerilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, partea din lege care vizează alegerile în străinătate. Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări şi de a elimina posibilitatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate”, a anunţat Dacian Cioloş în şedinţa de ieri a Guvernului. Proiectul de ordonanţă va fi pus în dezbatere publică până la mijlocul lunii august şi va putea fi adoptat abia în septembrie, după ce senatorii şi deputaţii vor reveni din vacanţa parlamentară.

 

Dacian Cioloş, premier: Legea are câteva deficienţe pentru că nu ia în calcul ce se întâmplă dacă numărul de cetăţeni înscrişi în registrul electoral este foarte mic. Am înţeles că ăsta era obiectivul acestei legi, de a crea facilităţi noi pentru votul românilor din străinătate

×