POLITIC
Prezidentiabilul taranist Gheorghe Ciuhandu e nemultumit de atitudinea fostilor parteneri politici, aratand ca "numai PNTCD a achitat nota de plata" a guvernarii anterioare.
Candidatul PNTCD la Presedintie, Gheorghe Ciuhandu, explica pentru Jurnalul National care au fost motivele pentru care a decis sa intre in cursa prezidentiala, dar si ce va face daca nu va intra in turul al doilea.
GABRIELA ANTONIU
TINTA. Gheorghe Ciuhandru mizeaza pe electoratul de dreapta pe care spera sa-l ia din bazinul electoral al lui Basescu |
Jurnalul National: Domnule Ciuhandu, ce anume v-a determinat sa candidati la Presedintie?
Gheorghe Ciuhandu: Candidez la Presedintia Romaniei deoarece sistemul ticalos si corupt in care traim de paisprezece ani trebuie schimbat. Am intrat in competitia electorala numai cu dorinta de a aduce romanilor o viata mai buna si Romaniei un loc demn in Uniunea Europeana. Nu ma intereseaza polemicile si circul pe care electoratul trebuie sa-l consume din partea celorlalti candidati. Vin, insa, cu modelul Timisoarei si vreau sa transmit mesajul acesta catre tara.
Cat de mult a contat in luarea deciziei dorinta de a scoate PNTCD din anonimat?
Nu stiu daca termenul "anonimat" este unul foarte fericit. Vorbim despre un partid traditional pentru romani, un partid care se bucura de o istorie imposibil de tagaduit sau de sters din carti sau din constiinta oamenilor. E foarte adevarat, insa, ca mi-am dorit sa transfer asupra echipei PNTCD capitalul de incredere si de simpatie de care ma bucur din partea electoratului. Aceasta s-a intamplat intr-un moment in care partidul incepea sa-si revina dupa o perioada mai putin fasta. Un lucru este clar: cei care acum compun listele PNTCD pentru Parlament au fost alesi dupa criterii morale, altfel nu as fi putut gira aceasta echipa. PNTCD este astazi un partid innoit, in masura covarsitoare improspatat fata de, spre exemplu, campania pentru alegerile locale.
Vin ninsorile în România. Informare meteo ANM de vreme rea pentru toată țara
Sondajul face diferenta
Citește pe Antena3.ro
Dar precedentul Basescu? El este practic primul primar in functie care candideaza la Presedintie.
E bine de stiut ca mi-am anuntat intentia de a candida intr-o vreme cand dl Stolojan era creditat ca si candidat al Aliantei pentru functia suprema in stat. Domnul Basescu a intrat in cursa electorala dupa mine. Insa diferenta majora este alta. Inainte de a lua hotararea finala, i-am consultat pe cei care mi-au acordat votul pentru al treilea mandat la Primaria Timisoarei. Un sondaj realizat pe un esantion de 6.800 de subiecti (mai mult decat reprezentativ pentru populatia Timisoarei) a relevat faptul ca peste 78% dintre acestia erau de acord si ma sustineau in acest demers. Fiti siguri ca, daca rezultatele ar fi fost altele, as fi renuntat la acest proiect.
V-a propus sau nu Traian Basescu sa renuntati la candidatura pentru a nu se mai faramita votul pe zona electoratului fostei CDR? S-a scris in presa ca in schimb v-a propus posturi ministeriale pentru Ion Caramitru si Serban Bubenek...
Sa fim seriosi⦠Astfel de negocieri nu au existat niciodata si ar fi incalcat flagrant principiile dupa care ne ghidam in aceasta competitie electorala. Daca PNTCD ar fi cautat astfel de variante, probabil ca eu nu as mai fi candidat, iar listele partidului pentru Parlament ar fi fost concepute in gluma, pe un colt de birou. Este evident ca acest zvon a fost menit sa-l puna pe Traian Basescu in rolul celui disperat, dispus la a-si schimba puncte de vedere exprimate public. Ar fi fost cel putin bizar ca Alianta sa incerce o astfel de varianta in conditiile in care liderii sai au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a denigra PNTCD si pentru a-l face raspunzator principal pentru problemele guvernarii 1996-2000. Or este clar ca lumina zilei ca numai PNTCD "a achitat nota de plata a acelei guvernari", spre deosebire de fostii parteneri de-atunci.
Dar daca v-ar fi cerut ati fi acceptat?
Cu siguranta ca nu am fi acceptat.
Ion Iliescu a consacrat un tipar de presedinte. In ce masura corespundeti acestui tipar?
Din pacate pentru populatia Romaniei si pentru clasa politica actuala, acest tipar e gresit. Un presedinte de stat care isi depaseste prerogativele constitutionale in mod frecvent si ostentativ nu poate fi transformat in tipar. Un presedinte de stat care tine lectii de dirigentie Guvernului sau Parlamentului este un tipar de nedorit. Un presedinte de stat democratic pentru care Proclamatia de la Timisoara sau "Punctul 8" al respectivei Proclamatii sunt doar niste amanunte ce nu merita respectate nu este si nu va fi vreodata un tipar demn de urmat. Nu corespund si nici nu-mi doresc a corespunde cu acest tipar. De la lipsa calitatii de membru PCR si pana la modul in care inteleg sa-i servesc pe cei care m-au votat, as putea spune ca intre noi doi sunt diferente ca de la cer la pamant.
"O doza prea mare de circ"
Din experienta de pana acum, in campanie, romanii vor circ sau solutii concrete?
In campania electorala, romanii vor proiecte viabile, vor programe clare. Absenteismul la vot, cu care ne confruntam de-o vreme incoace, este rezultatul unei doze prea mari de circ substituit discursului de substanta si dezbaterii de idei. Cum ar putea romanii sa aiba apetenta pentru viata politica sau pentru actul votarii din moment ce au ajuns la concluzia ca votul lor nu mai schimba nimic? Este un fenomen pe care l-am combatut intotdeauna si pe care noi incercam sa-l indreptam. Primenirea clasei politice este o prima necesitate in demersul insanatosirii pe care o urmarim.
Cum stati in sondaje? Ati comandat in ultimul timp vreun sondaj?
Stam bine, multumesc de intrebare. Este din ce in ce mai clar ca PNTCD va reveni in Parlamentul Romaniei in urma votului din 28 noiembrie. Din ce in ce mai multe surse credibile, ma refer aici la institute cu experienta indelungata pe piata sondajelor de opinie publica, vorbesc fie despre apropierea de pragul de 5%, fie de depasirea acestuia. Avem toate motivele sa credem ca, pana la finalul campaniei, vom depasi clar acest prag sau orice marja de eroare.
E normal sa va aparati sansele si sa mergeti pana la capat. Dar daca nu veti intra in turul al II-lea, cui veti da voturile? Traian Basescu spunea ca ele vor merge catre PSD...
Traian Basescu e un tip coleric, cu multa experienta in politica, dar care uneori se pripeste. Vom sprijini candidatul Aliantei in turul al II-lea, insa numai in urma unor negocieri in care vom sustine cu fermitate toate punctele cuprinse in programul nostru politic.
Daca Alianta va castiga alegerile, veti accepta o eventuala propunere de cooptare a PNTCD la guvernare? In ce conditii?
E oarecum prematur sa discutam despre acest subiect. Vom fi in Parlament, aceasta este aproape o certitudine. Insa pozitia noastra, in cazul oricarui tip de colaborare cu celelalte formatiuni aflate acolo, va urmari de fiecare data aplicarea masurilor esentiale pe care noi le propunem in campanie. Sunt deja prea multe generatii de politicieni romani care au abdicat de la principii morale sau doctrinare in favoarea unor avantaje trecatoare. Noi excludem din start un astfel de comportament.
Mai putin de 15.000 de specialisti
In eventualitatea unei cooptari la guvernare, aveti vreo lista de specialisti care ar putea fi propulsati in Guvern? Sunt mai multi sau mai putini, de 15.000?
Majoritatea celor care candideaza pe listele PNTCD pentru Parlament sunt profesionisti in domeniile in care-si desfasoara activitatea. Avem oameni pregatiti si pentru aceasta varianta. Cu siguranta nu sunt 15.000, dar sunt convins ca am putea veni cu propuneri viabile.
In aceste conditii, ce roluri le-ati rezerva lui Ion Caramitru si Serban Bubenek?
Ion Caramitru si dr. Serban Bubenek sunt personalitati de prim rang in domeniile pe care le slujesc. Inainte de a fi politicieni, sunt profesionisti. In calitate de parlamentari crestin-democrati se vor ocupa in primul rand de aplicarea principiilor crestin-democrate in mersul cotidian al societatii romanesti. In cazul unor propuneri concrete, vom analiza in amanunt alte posibile valente sau posturi.
Dar daca Uniunea PSD + PUR va castiga alegerile, veti accepta o eventuala propunere de cooptare a PNTCD la guvernare?
Un guvern predominant social-democrat cu urme fine de crestin-democratie? Suna a scenariu de film stiintifico-fantasticâ¦
Regretati ca nu vi s-a propus mai demult presedintia PNTCD?
Exista un moment oportun pentru fiecare propunere sau pentru fiecare decizie pe care o luam in viata. Probabil ca PNTCD avea nevoie de perioada de curand incheiata pentru a se reorganiza si pentru a reveni practic in viata romanilor. Consider ca si propunerea care m-a privit direct a venit la un moment potrivit si fac tot ce-mi sta in putina sa ma achit onorabil de misiunea pe care mi-am asumat-o.