Directorii sutelor de instituţii deconcentrate, de la case de pensii, inspectorate şcolare, agenţii de plăţi în agricultură etc., numiţi de Guvernul Boc pe baza a două ordonanţe neconstituţionale, pot să rămână liniştiţi în posturi. Camera Deputaţilor a adoptat ieri cu 172 de voturi pentru actul normativ iniţiat de Guvern, prin care toată clientela politică a PD-L va găsi o modalitate "legală" pentru a-şi menţine funcţiile.
Unul dintre articolele proiectului legislativ introduce noţiunea de "exercitare a funcţiei de conducere cu caracter temporar", care poate fi prelungită până la şase luni, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Numirile la conducerea interimară a instituţiilor deconcentrate se fac fără concurs, doar "printr-un act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia respectivă. Adoptarea legii, care modifică Statutul funcţionarilor publici, şi forţată de deputaţii PD-L, s-a făcut cu scandal.
Pesediştii şi liberalii au anunţat în plenul Camerei că nu vor participa la şedinţa în care se va vota proiectul, acuzând faptul că nu a fost respectată procedura. Deputatul PSD Valeriu Zgonea i-a acuzat pe pedelişti că au peste 4.000 de şefi de deconcentrate "pe care trebuie să-i protejeze", dar că asta nu înseamnă ca parlamentarii să se umilească în faţa unui Guvern incompetent. "Dacă noi nu respectăm regulamentul, probabil că fiecare şefuţ şi şefuleţ din România îşi va permite să umilească orice cetăţean, ca într-o reclamă la vin în care vedeţi un băiat care aduce toate documentele la administraţia financiară şi funcţionarul îi spune că îi mai trebuie o hârtie, când el se juca biluţe. Probabil că şefii dumneavoastră de deconcentrate joacă foarte multe biluţe", a spus Zgonea.
DIN NOU, LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
PSD, PC şi PNL vor contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege. Deputatul PSD Mircea Duşa a reamintit că şi celelalte două ordonanţe prin care PD-L a încercat să modifice legea privind Statutul funcţionarilor publici au fost declarate neconstituţionale şi că acum "se forţează promovarea acestei legi noi, fără a avea o dezbatere". Nemulţumirile grupului parlamentar PSD se referă la faptul că legea "creează premisele numirii în funcţia de directori a clientelei politice" şi că "se recentralizează la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici".