x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Clientela politică, păstrată în funcţii

Clientela politică, păstrată în funcţii

de Monica Iordache Apostol    |    Ioana Bugean    |    02 Mar 2010   •   00:00

Directorii sutelor de instituţii deconcentrate, de la case de pensii, inspectorate şcolare, agenţii de plăţi în agricultură etc., numiţi de Guvernul Boc pe baza a două ordonanţe ne­constituţionale, pot să rămână liniştiţi în posturi. Ca­mera Deputaţilor a adoptat ieri cu 172 de voturi pentru actul normativ iniţiat de Guvern, prin care toată clientela politică a PD-L va găsi o moda­litate "legală" pentru a-şi menţine funcţiile.

Unul dintre articolele proiectului legislativ introduce noţiunea de "exercitare a funcţiei de conducere cu caracter temporar", care poate fi prelungită până la şase luni, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Numi­rile la condu­cerea interimară a instituţiilor deconcentrate se fac fără concurs, doar "printr-un act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia respectivă. Adoptarea legii, care modifică Statutul funcţionarilor publici, şi forţată de deputaţii PD-L, s-a făcut cu scandal.

Pesediştii şi liberalii au anunţat în plenul Camerei că nu vor participa la şedinţa în care se va vota proiectul, acuzând faptul că nu a fost respectată procedura. Deputatul PSD Valeriu Zgo­nea i-a acuzat pe pedelişti că au peste 4.000 de şefi de deconcentra­te "pe care trebuie să-i protejeze", dar că asta nu în­seam­nă ca parlamentarii să se umilească în faţa unui Gu­vern incompetent. "Dacă noi nu respectăm regulamentul, pro­babil că fiecare şefuţ şi şefuleţ din România îşi va permi­te să umi­lească orice cetăţean, ca într-o reclamă la vin în care vedeţi un băiat care aduce toate documentele la adminis­traţia financiară şi funcţionarul îi spune că îi mai trebuie o hâr­tie, când el se juca biluţe. Probabil că şefii dumneavoastră de deconcentrate joacă foarte multe biluţe", a spus Zgo­nea.


DIN NOU, LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

PSD, PC şi PNL vor contesta la Curtea Constituţională pro­iectul de lege. Deputatul PSD Mircea Duşa a reamintit că şi celelalte două ordonanţe prin care PD-L a încercat să modi­fice legea privind Statutul funcţionarilor publici au fost de­cla­rate neconstituţionale şi că acum "se forţează promo­va­rea acestei legi noi, fără a avea o dezbatere". Nemul­ţu­mi­rile gru­pului parlamentar PSD se referă la faptul că legea "creea­ză premisele numirii în funcţia de directori a clientelei po­li­tice" şi că "se recentralizează la Agenţia Naţională a Func­ţio­narilor Publici".

×
Subiecte în articol: observator