x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CNSAS: Decizia CCR se referă la prevederi pentru care Curtea nu a fost sesizată.

CNSAS: Decizia CCR se referă la prevederi pentru care Curtea nu a fost sesizată.

01 Feb 2008   •   00:00

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii afirmă că decizia Curţii Constituţionale în cazul legii Ticu se referă la constituţionalitatea unor prevederi în legătură cu care CCR nu a fost sesizată.



Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii afirmă că decizia Curţii Constituţionale în cazul legii Ticu se referă la constituţionalitatea unor prevederi în legătură cu care CCR nu a fost sesizată.

Potrivit unui comunicat transmis joi seara ROMPRES de CNSAS, Colegiul constată faptul că decizia CCR s-a pronunţat asupra unor prevederi din Legea nr. 187/1999 în legătură cu care nu a fost învestită să se pronunţe.

'Mai exact, comunicatul precizează că 'dispoziţiile legii, precum şi cele ale art. 2 şi art. 5 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 16/2006 sunt neconstituţionale'. În schimb, încheierea de şedinţă din 19 iunie 2007 a Curţii de Apel Bucureşti a dispus exclusiv sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu art. 7 alin. 2, art. 8, art. 9 alin. 1, art. 11, art. 14 alin. 1 şi 2, art. 15 alin. 5 şi art. 16 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 187/1999. Aceeaşi încheiere a respins ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate şi nu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la mai multe articole atacate, inclusiv cu privire la art. 2 şi 5 din ordonanţa 16/2006. Aceste din urmă prevederi nu aveau legătură cu soluţionarea cauzei şi, pe cale de consecinţă, nu puteau face obiectul excepţiei de neconstituţionalitate', precizează comunicatul CNSAS.

De asemenea, Colegiul CNSAS susţine că decizia CCR 'contravine flagrant practicii anterioare a Curţii Constituţionale'.

'Decizia contravine unei pronunţări anterioare a CCR, respectiv decizia 218/2007, prin care s-a constatat că 'legea nr. 187/1999 nu instituie (...) vreo formă de răspundere juridică (...) ea nefăcând decât să stabilească tipurile de activităţi şi categoriile de persoane referitoare la care opinia publică are dreptul de a obţine informaţii prin intermediul procedurii reglementate de lege'. Pe cale de consecinţă, deciziile Colegiului CNSAS nu au caracterul de sentinţă şi nu impun sancţiuni juridice pentru persoanele la care se referă', se arată în comunicatul de presă, Colegiul remarcând că CCR 'nu face altceva decât să îşi contrazică propria decizie'.

CNSAS reaminteşte că articole din Legea nr. 187/1999 au mai fost atacate în faţa Curţii Constituţionale de şapte ori, de fiecare dată excepţiile fiind respinse.

'Deşi o parte din prevederile atacate nici nu sunt motivate din punct de vedere al constituţionalităţii lor, Curtea s-a pronunţat şi asupra acestora. Cu toate acestea, până în prezent, instanţa constituţională a refuzat să se pronunţe în aceste situaţii, întrucât, potrivit propriei poziţii, exprimată într-o cauză anterioară, 'dacă instanţa de contencios constituţional s-ar socoti competentă să se pronunţe asupra unei asemenea excepţii, ea s-ar substitui părţii în ceea ce priveşte invocarea motivului de neconstituţionalitate ridicat, exercitând astfel din oficiu controlul de constituţionalitate, ceea ce este inadmisibil'', se mai arată în comunicatul CNSAS.

Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea privind funcţionarea Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este neconstituţională. Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, în procesul pe care l-a intentat Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
  • Rompres

×
Subiecte în articol: politic decizia cnsas