x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coalitia merge pe sarma

Coalitia merge pe sarma

de Carmen Vintila    |    Dana Piciu    |    02 Dec 2006   •   00:00
Coalitia merge pe sarma

Legile promovate de Guvern nu vor mai trece la Senat daca Parti-dul Conservator va lua decizia de a nu mai sprijini proiectele Coaliti-ei. La Camera Deputatilor, actele normative vor sta exclusiv la mana independentilor.

Legile Guvernului nu vor mai trece la Senat daca PC va lua decizia de a nu mai sprijini proiectele Coalitiei, iar la Camera acestea vor sta la mana independentilor.

Conservatorii vor decide maine, in cadrul Biroului Politic al partidului, daca vor mai sustine proiectele de lege venite de la Guvern, cu exceptia celor necesare integrarii. Supararea conservatorilor a plecat de la faptul ca zilele trecute proiectul de lege al PC, care prevedea reducerea TVA la alimentele de baza de la 19% la 9%, a fost respins de Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor, cu sprijinul reprezentantilor PD, PNL si UDMR, care au votat impotriva. "Argumentele prezentate in comisie de presedintele PC, Dan Voiculescu, au fost acceptate de toata lumea, dar refuzul a fost, asa cum ni s-a spus ulterior de unii colegi, strict politic. Ni s-a spus ca nu a existat vointa politica pentru adoptarea unui astfel de proiect", a aratat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. Acesta a amintit ca, in mai multe randuri, proiectele conservatorilor nu s-au bucurat de sprijinul colegilor din Coalitie, dand exemplu in acest sens Legea "Voiculescu", care prevede confiscarea averilor dobandite ilicit.

EMOTII LA BUGET. In cazul in care PC va lua decizia de a nu mai sprijini Coalitia in Parlament, prima lege importanta care va sta sub semnul intrebarii este bugetul de stat pe anul 2007. Fara PC, care are 19 deputati, Coalitia ar mai ramane la Camera cu 140 de voturi (68 de la PNL, 50 - PD si 22 - UDMR). La Senat, Coalitia, fara cei 11 senatori ai PC, ar mai ramane cu 60 (Alianta, 50 si UDMR, 10). In total, pentru sedintele comune, Coalitia se poate baza pe 200 de parlamentari, numar insuficient pentru ca legile organice sa treaca. Pentru ca bugetul sa fie adoptat, este nevoie de 236 de voturi, reprezentand jumatate plus unu din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 469. Parlamentarii Puterii ar putea fi sprijiniti de grupul minoritatilor, care numara 18 deputati si care de obicei voteaza cu Coalitia. Nici in aceste conditii, si chiar cu sprijinul anuntat al platformistilor liberali, bugetul nu ar putea fi adoptat. De cealalta parte s-ar situa PSD, care are 150 de parlamentari, PRM - 48, PC - 30, adica 228 de voturi impotriva bugetului, carora li se pot alatura cei 21 de independenti.

Daca PC hotaraste sa nu sustina nici celelalte legi organice propuse de Guvern, la Camera Coalitia ar mai dispune de 140 de voturi (PNL - 68, PD - 50, UDMR - 22), la care se pot adauga 18 de la minoritati, insuficiente pentru adoptare, necesarul fiind de 167. Impotriva ar vota Opozitia, care are 137 de voturi, din care PSD - 107 si PRM - 30, PC - 19 si independentii - 16, in total 172. La Senat, pentru adoptarea legilor organice sunt necesare 69 de voturi. Coalitia se poate baza doar pe 60 de voturi, 50 de la Alianta si 10 de la UDMR. De partea cealalta se vor strange 72 de voturi, PSD - 43, PRM - 18, PC - 11. Lor li se pot alatura si cei cinci senatori independenti. Atat la Camera cat si la Senat un cuvant de spus vor avea si cei 25 de liberali platformisti care au anuntat ca vor hotari cum vor vota inainte de fiecare proiect.

×
Subiecte în articol: politic voturi coaliţia