Serviciul de Informații Externe a fost luat în vizor de șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, care a acuzat SIE că nu i-a trimis nicio sesizare în ultimii trei ani. Ca urmare, șeful spionilor externi, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, va fi chemat în Parlament pentru a da explicații după dezvăluirile făcute de Kovesi.
„Nu am primit niciodată informări de la SIE, am aflat din comisii rogatorii sau din investigații jurnalistice. Mi-e greu să cred că ofițerii de infor-mații nu dau peste aceste elemente și nu înțeleg de ce nu sesizează DNA. Am văzut că foarte mulți dintre cercetați își mută averea și bunurile în străinătate. Este de siguranță națională atunci când milioane de euro sunt transferate în off-shoreuri sau când sume considerabile de bani sunt date ca mită prin offshore-uri pentru licitații publice”, a acuzat Kovesi, care a comparat colaborarea inexistentă cu SIE cu activitatea mult mai „productivă” a SRI-ului. „În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrate, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI (n.r. - serviciul de informaţii al MAI), iar 4 dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. Aș putea să spun că în 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcţie, nu am primit niciun fel de informare de la SIE”, a criticat șefa DNA lipsa de colaborare a Serviciului de Informații Externe. „Nu pot să-mi explic. Este o obligaţie legală pe care fiecare angajat al unui serviciu de informaţii și conducător al unui serviciu de informaţii trebuie să o respecte. Mi-e greu să cred că astfel de informaţii nu pot fi cunoscute de un ofiţer. Cred că explicaţiile trebuie să le dea alţii”, a precizat Kovesi. Potrivit unor surse din Comisia parlamentară pentru controlul activității SIE, direc-torul serviciului, fostul premier MRU, ar putea fi audiat în Parlament după Sărbătorile Pascale.
„SIE nu monitorizează românii din străinătate și nici conturile bancare, această practică e specifică fostei Securități”, a fost replica oficială a SIE.
Este trist că într-o țară democratică o instituție de forță se bucură de o asemenea popularitate. Acest lucru ne arată o dorință foarte mare a cetățenilor de a rezolva problema corupției. Codruța Kovesi, procuror-șef DNA