x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia de Muncă a Camerei a adoptat raport favorabil la Legea Pensiilor

Comisia de Muncă a Camerei a adoptat raport favorabil la Legea Pensiilor

02 Iun 2010   •   00:00

Deputaţii din Comisia de muncă a Camerei au adoptat, miercuri seară, cu majoritate de voturi, un raport favorabil la Legea sistemului unitar de pensii iniţiată de Guvernul Boc.

Deputaţii din Comisia de muncă au finalizat dezbaterea Legii sistemului unitar de pensii în cinci zile de dezbatere, menţinând majoritatea prevederilor importante în forma propusă de Guvern.

Singurele modificări majore, stabilite de deputaţi au vizat scăderea vârstei de pensionare la femei cu doi ani, vârsta standard propusă fiind 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.

În plus, Comisia de muncă a decis să majoreze procentele din punctul de pensie acordate persoanelor îndreptăţite la pensie de invaliditate gradul I şi II, au micşorat penalizările lunare ale persoanelor care ies la pensie anticipat, de la 0,75 din valoarea pensie anticipate la 0,65.

Pe de altă parte, Comisia a menţinut prevederile privind punctul de pensie care la intrarea în vigoare a legii, la 1 ianuarie 2011, va fi de 732,8 lei, dar şi modul de calculare a acestui punct care "se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent".

Deputaţii au decis şi menţinerea prevederii potrivit căreia pensiile speciale se calculează ca şi celelalte în funcţie de contribuţii.

Pe de altă parte, deputaţii aparţinând majorităţii au eliminat un amendament formulat de PSD şi PNL care propunea reducerea vârstei de pensionare cu un an pentru femeile care au născut şi crescut trei copii, doi ani pentru femeile cu patru copii şi trei ani pentru cele care au născut şi crescut mai mult de patru copii

Raportul adoptat cu 10 voturi "pentru", aparţinând PDL, UDMR şi independenţilor, şi 7 voturi "împotrivă", aparţinând PSD şi PNL.

×
Subiecte în articol: politic