x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia de politică externă a Senatului se întâlnește cu reprezentanți ai comisiei LIBE pe tema închisorilor CIA

Comisia de politică externă a Senatului se întâlnește cu reprezentanți ai comisiei LIBE pe tema închisorilor CIA

07 Sep 2015   •   15:24
Comisia de politică externă a Senatului se întâlnește cu reprezentanți ai comisiei LIBE pe tema închisorilor CIA

Vicepreşedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a afirmat că membrii Comisiei de politică externă se vor întâlni cu reprezentanţi ai Comisiei LIBE pentru a discuta pe tema "practicilor de tortură privind locurile secrete de detenţie ale CIA" şi a recomandărilor Rezoluţiei PE pe acest subiect.

"S-a primit sesizarea pe care ne-a trimis-o ministrul Afacerilor Externe, am trimis-o Comisiei de politică externă care să se implice în întâlnirile care vor fi. Va fi o zi în care reprezentanţii Comisiei Europene vor fi prezenţi la Bucureşti şi se vor întâlni cu membrii Comisiei de politică externă", a afirmat Chelaru, luni, după şedinţa Biroului permanent.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a informat, printr-o scrisoare, pe preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, despre o vizită de lucru a unei delegaţii a Comisiei LIBE din Parlamentul European.

"Vă informăm că, la nivelul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din PE, au început demersurile preliminare pentru punerea în aplicare a Rezoluţiei PE adoptată la 11 februarie 2015 privind Rezumatul Executiv al raportului Senatului SUA privind practicile de tortură din locurile secrete de detenţie ale CIA. În acest scop, la nivelul Comisiei LIBE din PE, s-a decis recent constituirea unui grup de lucru informal, care are ca sarcină implementarea recomandărilor Rezoluţiei PE din 11 februarie 2015. Activitatea Grupului de Lucru urmează să înceapă în cursul lunii septembrie 2015, prin organizarea unei audieri publice cu privire la Rezumatul Executiv al Raportului Senatului SUA privind practicile de tortură din locurile secrete de detenţie ale CIA, programată în perioada 14-15 septembrie 2015 şi, respectiv, realizarea unei vizite de documentare în România de către o delegaţie condusă de preşedintele Comisiei LIBE , Claude Moraes (S&D, UK), programată pentru perioada 24 - 25 septembrie 2015. Deplasarea a fost deja aprobată de conducerea Parlamentului European", se arată în scrisoarea ministrului Aurescu.

Potrivit documentului transmis preşedintelui Senatului, analizat luni de Biroul permanent, pe 17 iunie Comisia LIBE a avut o reuniune cu uşile închise, în cursul căreia s-a convenit asupra membrilor Comisiei, care vor face parte din grupul de lucru informal care are drept sarcină implementarea recomandărilor rezoluţiei PE din 11 februarie.

În grupul de lucru informal au fost cooptaţi Claude Moraes, preşedinte (S&D, UK), Jeroen Lenaers (PPE, NL), Tanja Fajon (S&D, SI), Timothy Kirkhope (ECR, UK), Sophia In't Veld (ALDE, NL), Marie-Christine Vergiat (GUE, FR), Eva Joly (Verzi, FR), Laura Ferrara (EFDD, IT). Grupul informal de lucru va include şi membri ai comisiilor AFET şi DROI care nu şi-au desemnat încă reprezentanţi.

"Cu acest prilej, s-a iniţiat şi o primă discuţie, strict exploratorie, cu privire la conceptul şi conţinutul audierii publice din PE, din 14-15 septembrie 2015, şi a vizitei de documentare în România din 24-25 septembrie 2015, care ar urma să fie definitivate după consultări ale membrilor Grupului de lucru informal cu grupurile lor politice. Cu privire la vizita de documentare în România din 24 - 25 septembrie 2015, membrii Grupului de lucru informal au exprimat şi interesul ca delegaţia LIBE să aibă o întâlnire la Parlamentul României cu parlamentari care au făcut parte din comisia Senatului care a investigat alegaţiile referitoare la găzduirea unor închisori CIA pe teritoriul României, al cărei raport a fost adoptat în 2008", se mai arată în document.

Conform informării MAE, "în cadrul consultărilor recente iniţiate de Secretariatul LIBE cu partea română în perspectiva acţiunilor programate pentru luna septembrie 2015, a rezultat un semnal politic preliminar de 'abordare în parteneriat' a vizitei în România, precum şi interesul de a aborda într-o manieră cooperantă o problemă cu potenţial sensibil deosebit".

"Din perspectiva intereselor României, se conturează o oportunitate de imagine în ceea ce priveşte manifestarea transparenţei şi disponibilităţii autorităţilor române pentru elucidarea alegaţiilor de presă care susţin că România ar fi fost parte din respectivul program CIA. În vederea derulării pregătirilor interne pentru vizita de documentare în România a delegaţiei Comisiei LIBE în septembrie 2015, vă rugăm să dispuneţi informarea MAE cu privire la disponibilitatea de principiu a instituţiei dvs. pentru organizarea unei întâlniri cu delegaţia Comisiei LIBE în perioada 24-25 septembrie 2015", se încheie scrisoarea ministrului Aurescu.

Potrivit programului, delegaţia Comisiei LIBE se va întâlni cu fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul director SIE, Ioan Talpeş, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, procurorul general Tiberiu Niţu, reprezentantul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Ştefan Cândea, reprezentanţi ai societăţii civile (APADOR-CH şi Centrul de Resurse Juridice). agerpres.ro

×