x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia juridică a respins propunerile pentru referendum fără prag, desfăşurat în două zile

Comisia juridică a respins propunerile pentru referendum fără prag, desfăşurat în două zile

17 Iul 2012   •   12:42
Comisia juridică a respins propunerile pentru referendum fără prag, desfăşurat în două zile

Senatorul PNL Ioan Ghise a propus, astazi, in comisia juridica, doua amendamente la OUG privind organizarea referendumului, prin care referendumul sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, in week-end si eliminarea pragului de prezenta. Ambele propuneri au fost respinse.

Ioan Ghise a propus, la art. 5, alin 2 din OUG, introducerea textului: "Guvernul va lua masuri pentru a crea conditiile necesare exercitarii dreptului de participare la referendum a tuturor cetatenilor romani cu drept de vot din tara si strainatate, eliminand obligativitatea prezentarii a 50% plus unu din persoanele prezente pe listele electorale, pentru validarea referendumului".

Al doilea amendament propus la articolul 23, alin 2, care vorbeste despre desfasurarea referendumului, are urmatorul text: "Guvernul va emite Hotarare de guvern pentru organizarea referendumului, in doua zile, la sfarsitul saptamanii".

Potrivit lui Ioan Ghise, Comisia de la Venetia, in articolul 7 al Codului de bune practici in materie de referendum, nu recomanda un cvorum de participare la referendum, intrucat ii asimileaza pe cei care se abtin cu cei care nu sunt de acord. In plus, pragul de prezenta poate crea o situatie politica dificila, in cazul in care referendumul este adoptat cu o majoritate simpla, dar care este inferioara cvorumului pragului existent.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a explicat ca autorii amendamentelor respinse in comisie vor putea sa le sustina in sedinta plenului Camerei superioare de miercuri, plenul urmand sa dea un vot pe marginea raportului si a amendamentelor.

"S-au propus cateva amendamente la textul ordonantei care modifica Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului. Multe sunt de tehnica legislativa. Au fost facute, insa, amendamente si in sensul ca referendumul sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, sambata si respectiv duminica. Aceasta propunere a fost respinsa de majoritatea membrilor Comisiei juridice. De asemenea, s-a facut propunerea ca acel celebru prag electoral, 50 plus unu din totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale, sa fie eliminat. Si aceasta propune a cazut la vot, astfel incat in plenul Senatului de miercuri va fi inaintat raportul Comisiei juridice cu amendamente admise. Va fi si o lista separata cu amendamentele respinse, colegii avand posibilitatea de a-si sustine in plen inclusiv aceste amendamente, plenul fiind suveran sa decida. Nu as putea sa apreciez cum va fi votul in plen", a spus Grebla.

El a precizat ca in aceasta sesiune extraordinara Parlamentul va gasi "cea mai buna solutie' pentru respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, dar si pentru respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, care este, in opinia social-democratului, 'Biblia Europei in materie de referendum".

"Decizia CCR trebuie respectata si eu cred ca maine plenul Senatului si apoi si cel al Camerei Deputatilor vor gasi cea mai buna solutie pentru ca decizia Curtii sa fie respectata si a respecta totusi si recomandarile Comisiei de la Venetia in materie de referendum, care sunt Biblia in materie de referendum in aceasta Europa, dar noi, cand ne convine aceasta Biblie o invocam, cand actualei Opozitii nu ii mai convine ce scrie in recomandarile Comisiei de la Venetia, o ignora si foloseste alte mijloace pentru a inflama niste spirite pe la Bruxelles si in alte capitale europene", a mai spus Grebla.

×