După ce a dat afară 61 de angajaţi ai Corpului de Control al Guvernului, inclusiv aflaţi în concediu pre/postnatal, premierul Boc a nuanţat printr-o hotărâre conţinutul angajamentului de loialitate. El a eliminat paragraful prin care funcţionarii se angajau că îşi vor desfăşura întreaga activitate numai "în interesul autorităţii neştirbite, prestigiului şi realizării prerogativelor primului-ministru". Angajaţii Corpului de Control concediaţi vor da Guvernul în judecată.
În urmă cu o săptămână, Emil Boc dădea o ordonanţă de urgenţă prin care consfinţea posibilitatea angajării funcţionarilor "numai pe baza încrederii acordate de premier a «bunului renume» şi cu condiţia semnării unui angajament de loialitate", chestiune fără precedent într-o instituţie guvernamentală. Între timp, pentru că nu s-au bucurat de încrederea lui, premierul a dat afară 61 din cei 68 de angajaţi ai Corpului de Control al Guvernului. S-a întâmplat marţi, aceeaşi zi în care Boc semna o nouă decizie, prin care a renunţat la condiţia ca funcţionarii să i se dedice premierului în activitatea lor, dar a păstrat celelalte obligaţii referitoare, printre altele, la păstrarea secretului profesional, evitarea unei poziţii publice în afara atribuţiilor de serviciu, un comportament "la nivelul demnităţii funcţiei" în relaţiile de serviciu, societate şi familie. Boc a modificat şi prevederea care stabilea că angajaţii trebuie să comunice de îndată conducătorului ierarhic superior orice activitate sau situaţie ce "ar putea afecta încrederea acordată de primul-ministru", hotărând că această obligaţie este valabilă în cazul activităţii, situaţiei sau conflictului de interese ce ar putea afecta calitatea de membru al Corpului de Control al premierului.
De asemenea, el a menţinut interdicţia de folosire a funcţiei în scop de propagandă sau reclamă comercială. În noua decizie a premierului se arată că prima condiţie impusă angajaţilor este respectarea cu stricteţe a Constituţiei, a legilor în vigoare, a regulamentului de organizare şi funcţionare a Secretariatului General al Guvernului şi Corpului de Control şi a normelor emise, precum şi a oricărei dispoziţii emise de primul-ministru, şeful Corpului de Control şi ordonatorul principal de credite, respectiv şeful SGG. În vechea decizie, această condiţie, care nu făcea referire şi la Constituţie, apărea în paragraful al treilea, primul angajament prevăzut atunci fiind îndeplinirea cu bună-credinţă şi conştiincios a îndatoririlor şi a sarcinilor încredinţate, trecut acum în al treilea paragraf. Boc a modificat şi statul de funcţii al Corpului de Control, prin înlocuirea funcţiei de controlor cu cea de consilier.
SGG ŞI-A FĂCUT TEMELE
Pentru a justifica epurarea politică de la Corpul de Control, Secretariatul General al Guvernului a întocmit o analiză, intrată în posesia Mediafax, potrivit căreia o treime din angajaţii fostului Departament de Control al Guvernului (DCG) nu a participat anul trecut la acţiuni de control şi nimeni nu a urmărit să fie pusă în aplicare vreo măsură reţinută prin rapoartele întocmite, deşi exista această obligaţie. Astfel, din totalul salariaţilor fostului Departament de Control al Guvernului, numai 47 de persoane au participat la realizarea de controale efectiv, ceea ce reprezintă un procent de 66,20% din totalul salariaţilor de la DCG, 23 nefiind în nici o modalitate cuprinşi în această analiză. Numărul de controale în medie pe 2008, raportat la numărul de salariaţi ai fostului DCG, era de sub două controale pe an, pentru care au primit salariile majorate cu 50%.
ANGAJAŢI PRIN CONCURS, DAŢI AFARĂ LA ORDIN
În replică, angajaţii concediaţi din Corpul de Control al premierului afirmă că persoanele care nu au participat la acţiuni de control, indicate în analiza Secretariatului General al Guvernului, nici nu aveau astfel de atribuţii. Ei arată că aceştia făceau parte din Direcţia de avizare şi serviciul euroconsilieri, fără atribuţii de control. Angajaţii susţin totodată că, printre cele 61 de persoane concediate, se numără şi consilieri care se află în concediu prenatal, postnatal şi de creştere a copilului. Persoanele concediate au fost angajate în urma susţinerii unui concurs, iar majoritatea au fost angajaţi înainte de guvernarea Alianţei D.A., având o bogată experienţă în domeniul controlului, persoanele concediate sunt cu vârsta cuprinsă între 26-60 de ani, cu specializări în domenii diferite finalizate cu master, doctorat - atât în ţară, cât şi în străinătate - şi nici una nu s-a bucurat de încrederea premierului, potrivit sursei citate. Care vor fi efectele epurărilor de la Corpul de Control o spune fostul şef al acestuia, Emanoil Neguţ. "O spun din propria experienţă, activitatea acestui corp de control la un nivel profesionist şi sudarea unei echipe - condiţie de bază în acţiunile de control, pentru că este nevoie să îţi cunoşti colegii, să ai o încredere totală în ei - se vor face după cel puţin doi ani. Acum, va trece o lună până pleacă cei daţi afară şi până sunt angajaţi noi funcţionari. Abia peste 6 luni se poate forma o echipă de control acceptabilă", a spus Neguţ, şi el concediat de Boc.
"Aici este această nesimţire a lui Boc"
Fostul premier Tăriceanu a criticat ieri disponibilizările efectuate la Corpul de Control. "Cred că aici este, dincolo de ceea ce v-am spus, această nesimţire, această nepăsare a lui Boc faţă de oamenii care cred că pe baza criteriilor profesionale au făcut parte din acest corp de specialişti şi el nu ia în considerare decât criteriile de apartenenţă politică şi de fidelitate faţă de partid şi faţă de domnia sa", a susţinut Tăriceanu. El a mai spus că ceea ce i se pare foarte grav este că "se manifestă o tendinţă discreţionară a primului-ministru de a disponibiliza oamenii nu pe baza unor criterii de performanţă, ci pe baza bunului plac"."Justificarea pe care o încearcă premierul se ascunde sub o altă prevedere a Codului Muncii, unde se reglementează că astfel de concedieri pot fi făcute, totuşi, în cazul reorganizării administrative a departamentului", a spus la rândul său deputatul PNL Alina Gorghiu. Ea i-a sfătuit pe concediaţi să înainteze memorii către Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor, care va face o analiză exactă a situaţiei.
- Dana Piciu
• Citiţi aici angajamentul de loialitate semnat de angajaţii Corpului de Control -pdf
Citește pe Antena3.ro