x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Conducerea PSD confirmă planul revenirii la guvernare

Conducerea PSD confirmă planul revenirii la guvernare

de Ion Alexandru    |    15 Ian 2020   •   08:25
Conducerea PSD confirmă planul revenirii la guvernare

Președintele interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat, ieri, la finalul Comitetului Executiv Național, că s-a luat decizia depunerii unei moțiuni de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban, dacă Executivul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Mai mult, PSD confirmă ceea ce „Jurnalul” a dezvăluit, pe surse, săptămâna trecută, anume că, în acest moment, încearcă să construiască o nouă majoritate parlamentară, pentru preluarea guvernării și pentru evitarea declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

 

Deși decizia social-democraților de a depune o moțiune de cenzură i-ar putea ajuta pe liberali, care își doresc declanșarea unei crize politice care să ducă spre anticipate, lucrurile ar putea însă să ducă într-o cu totul altă direcție. Astfel, Marcel Ciolacu anunță că PSD ar putea reveni la guvernare. Social-democrații sunt deciși să depună moțiune de cenzură dacă Guvernul PNL își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. „Nu cred că în acest moment PSD are creionat un program politic. Asta nu înseamnă că excludem să facem acest lucru. PSD și viitoarea alianță nu pot creiona un program. Noi suntem minoritari în Parlament, de asta nu înțeleg de ce există această evitare a Parlamentului. Nu poți să nu depui o moțiune de cenzură indiferent de costuri, pe un lucru atât de ilegal. Nu subestimați capacitatea mea și a colegilor de a forma o nouă majoritate”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

Toată lumea negociază cu toată lumea

CEx al PSD a decis, ieri, totodată, să trimită o scrisoare principalelor instituții europene în legătură cu intenția PNL de a schimba legea electorală pe ultima sută de metri, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin. „Am decis să trimitem o scrisoare din partea PSD la președintele Comisiei Europene, la grupul social-democraților, la președintele Parlamentului European și la toți europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale, în pofida unei decizii a Curții Constituționale a României și a opiniei Comisiei de la Veneția, nu ai dreptul să modifici legile electorale cu două sau cu trei luni înainte de momentul electoral, nu s-a întâmplat niciodată în istoria României așa ceva. PSD e de acord cu alegeri în două tururi pentru anul 2024”, a adăugat liderul interimar al Partidului Social Democrat.

În cazul în care moțiunea de cenzură este adoptată și Guvernul va fi demis, pentru declanșarea anticipatelor este nevoie ca în termen de 60 de zile Parlamentul să respingă două propuneri consecutive de premier. Acest plan poate fi dejucat de PSD prin cooptarea în cadrul unei viitoare alianțe a parlamentarilor Pro România și a unora din ALDE. De altfel, pe surse politice, aflăm că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se află, în această perioadă în negocieri atât cu PNL, cât și cu PSD, în vederea asigurării unui viitor politic postalegeri parlamentare.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu