x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consiliera lui Morar a ajuns judecătoarea lui Năstase

Consiliera lui Morar a ajuns judecătoarea lui Năstase

de Carmen Vintila    |    13 Ian 2011   •   21:00

DNA-ul condus de Daniel Morar a ajuns să-şi judece dosarele. Ieri, la procesul lui Adrian Năstase în cazul Zambaccian, fostul consilier al şefului DNA, Ioana Bogdan, a făcut parte din completul de judecători, ea fiind recent numită la ÎCCJ. Avocaţii apă­ră­rii i-au cerut judecătoarei să se ab­ţină, şi pentru că aceasta a refuzat, apărătorii au invocat o situaţie de in­compatibilitate şi au cerut recu­za­rea Ioa­nei Bogdan, solicitarea fiindu-le însă respinsă de instanţa supremă.

Avo­catul Viorel Roş a susţinut că în ultimii ani Morar a făcut „ne­nu­mă­ra­te referiri la dosare ale DNA” şi a ape­lat la opiniile consilie­rilor săi, prin­tre care şi la cele ale fostului consi­lier Ioana Bogdan. După respingerea recuzării, Adrian Năstase le-a tri­mis o scrisoare preşedinţilor CSM şi ÎCCJ, precum şi minis­trului Justiţiei, în care arată că „DNA încearcă să şi judece şi să şi impună condamnări”. De altfel, Năstase susţine pe blogul său că, „prin tragere la sorţi”, Ioana Bogdan figurează şi în dosarul cu afişe şi pi­xuri, care are termen astăzi. „DNA-ul nu poate şi să centreze, şi să dea cu capul. Nu poate şi să realizeze urmărirea penală, şi să judece dosarele întocmite de ei. Este evident că «fosta» consilieră poate păstra legătura pe timpul judecării cauzei cu foştii colegi din DNA, poate «primi» sfaturi în ceea ce priveşte derularea cercetării judecătoreşti. Este o situaţie clară de incompatibi­litate. În aceste condiţii, în mod evident, nu mai putem vorbi despre un complet de «judecată», ci despre unul de «execuţie»„, scrie Năstase pe blog.    

El reclamă în acest caz o evoluţie antidemocratică, în care Traian Băsescu preia şi controlul ÎCCJ şi CSM. „Numirea Ioanei Bogdan în completul de astăzi şi în cel de mâine (n.r. – azi) (probabil prin desemnare aleatorie!) este cea mai bună dovadă că dosarele mele au fost dosare politice şi sunt tratate în continuare ca dosare po­li­tice”, a acu­zat Năstase, comple­tând cu un PS: „Poate Ioana Bogdan a fost nu­mită în complet ca să-l supervizeze pe procurorul de şedinţă”.

×
Subiecte în articol: observator