x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Constantin despre închiderea marilor magazine la sfârşitul săptămânii: Nu sunt adeptul unor măsuri extreme de sancţionare

Constantin despre închiderea marilor magazine la sfârşitul săptămânii: Nu sunt adeptul unor măsuri extreme de sancţionare

de Agerpres    |    18 Feb 2014   •   18:04
Constantin despre închiderea marilor magazine la sfârşitul săptămânii: Nu sunt adeptul unor măsuri extreme de sancţionare

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat marţi, în legătură cu propunerea ca marile magazine să fie închise la sfârşitul săptămânii pentru ca producătorii locali să fie avantajaţi, că nu este adeptul unor astfel de 'măsuri extreme' de sancţionare şi că trebuie făcut mai mult pentru susţinerea producătorilor români.

"Trebuie să-i ajutăm să producă mai mult, deci cantitativ, pe de o parte, dar şi calitativ, pe de altă parte. Cred că producem în România suficient cât să satisfacem nevoia hipermarketurilor dar, din păcate, nu producem în comun, nu colectăm în comun şi nu valorificăm în comun. O valorificare în comun a producţiei pe care o avem ar da o forţă de negociere mult mai mare producătorilor din România", a declarat Daniel Constantin la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, după prezentarea conceptului vizând Planul Naţional de Dezvoltare a României (PNDR) în perioada 2014-2020.

El a precizat că România va avea la dispoziţie în următorii şapte ani aproape 20 de miliarde de euro pentru agricultură, bani care vor fi orientaţi cu precădere pentru măsuri care să sprijine comasarea terenurilor.

"Cei care au suprafeţe mai mici de 1-5 hectare şi se vor asocia vor primi mai mult în categoria 5-60 de hectare. De asemenea, dacă renunţă prin arendare la terenurile agricole, vor primi un bonus pentru că au făcut acest lucru. Deci, toate aceste măsuri vor merge pentru a-i sprijini în vederea asocierii, comasării, obţinerii unei producţii de calitate în România", a menţionat Constantin.

Ministrul Agriculturii a adăugat că depozitele de colectare a produselor joacă un rol extrem de important, pentru că astfel se răspunde, practic, nevoii pe care o au supermarketurile: etichetare, sortare, ambalare, colectare, dar şi condiţionare - avem nevoie de produse în hipermarketuri care să fie găsite 12 luni pe an, şi nu trei-patru luni. Asta lipseşte în România şi asta o să corectăm'.

Constantin a exemplificat cu mărul românesc, care este găsit pe piaţă sau în marile magazine numai patru sau cinci luni.

"Dacă am avea acele depozite de condiţionare, am prelungi durata de viaţă a mărului românesc în condiţii speciale şi l-am putea comercializa 12 luni pe an. Şi atunci nu mai este nevoie ca în perioada în care nu avem mere să importăm din altă parte. Balanţa comercială a României arată foarte bine astăzi: exportăm mai mult decât importăm, pentru prima oară în ultimii 20 de ani. Dar sunt anumite zone, legumicultura în special, unde din păcate avem un procent mai mare de importuri şi acolo trebuie să colectăm. De aceea am prezentat astăzi conceptul integrat, şi nu punctual, pe hipermarketuri, cum sprijinim mai mult producţia pentru a reduce în acest fel importurile", a mai precizat ministrul Agriculturii.

Propunerea de închidere a marilor magazine la sfârşitul săptămânii îi aparţine vicepreşedintelui Comisiei pentru agricultură, Marin Anton. Acesta a propus ca supermarketurile şi hipermarketurile să fie închise în fiecare weekend, de sâmbătă, de la ora 14,00, până luni dimineaţa.

×
Subiecte în articol: daniel constantin Hipermarket