x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Constituţia, la mijloc

Constituţia, la mijloc

de Dana Piciu    |    03 Sep 2007   •   00:00
Constituţia, la mijloc
Sursa foto: DANIEL MIHAILESCU/

Preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, e de părere că in perioada următoare Constituţia trebuie modificată, opţiunea PNL fiind republica parlamentară. PD merge pe varianta republicii prezidenţiale.

Prezent sămbătă la Şcoala de vară a tinerilor liberali, premierul Tăriceanu a declarat că "va trebui să incercăm să dăm Romăniei o Constituţie din care să eliminăm riscurile de exces, de autoritarism, care in Romănia apar chiar dacă au trecut 17 ani de la căderea comunismului. Cu toate că societăţile moderne merg către un principiu care este impărţirea puterii, in Romănia unii incearcă să acumuleze toată puterea in măinile lor, ale unui mic grup sau eventual a unei singure persoane, şi aceste lucruri mi se par inacceptabile". El a menţionat că actuala Constituţie conţine o serie de ambiguităţi, că atribuţiile nu sănt definite clar şi, mai mult, unii, "chemaţi să conducă", dau interperetări personale legii fundamentale, iar conflictele nu pot fi evitate, aluzia fiind la preşedintele Băsescu. Intrebat dacă PNL are un candidat pentru preşedinţie, Tăriceanu a spus că nu crede că atenţia liberalilor "trebuie să se indrepte spre această funcţie", dar că işi vor desemna un candidat in cazul in care Constituţia nu va fi modificată.


UNINOMINAL. Mergănd mai departe cu criticile la adresa şefului statului, Tăriceanu a arătat că "referendumul pentru votul uninominal este incorect din punct de vedere al atitudinii politice, ştiind şi faptul că UE sugerează că alegerile pentru Parlamentul European nu trebuie suprapuse cu o temă majoră de politică internă". El a mai spus că un referendum pe această temă, folosit doar pentru a face presiuni politice, pentru a permite intrarea in jocul alegerilor a celor care nu ar avea cum să intre, ar fi inutil, deoarece sondajele de opinie indică faptul că votul uninominal are suport din partea populaţiei, iar majoritatea partidelor sunt de acord cu el. Tăriceanu a mai arătat că intenţia preşedintelui poate fi contracarată de Guvern prin asumarea răspunderii pe proiectul de lege, lucru pe care are de gănd să il facă dacă se ajunge la varianta referendumului prin tergiversarea lucrurilor.


PD contra

Preşedintele PD, Emil Boc, a pledat la Şcoala de vară a femeilor democrate pentru revizuirea Constituţiei după modelul francez, astfel incăt prerogativelor prezidenţiale să fie sporite. In opinia sa, preşedintele este cel care are legitimitatea votului cetăţenilor, dar are prea puţine părgii constituţionale. Căt priveşte anunţul premierului privind o eventuală asumare a răspunderii guvernamentale pe introducerea votului uninominal, Boc a fost de părere că "Tăriceanu nu face altceva decăt să pluseze pentru a bloca eventuala convocare a unui referendum de către preşedinte". "Eu nu cred in sinceritatea domnului Tăriceanu", a spus Boc.

×
Subiecte în articol: politic