Partidele din noua coaliţie majoritară au venit la Cotroceni cu ideile lor şi au plecat tot cu ele. Klaus Johannis a fost numele rostit în unanimitate de PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, cu menţiunea că liderul acestora din urmă, Varujan Pambuccian, a venit cu încă o propunere pentru funcţia de premier - deputatul evreilor, Aurel Vainer. PD-L acceptă orice vrea Băsescu.
Traian Băsescu nu şi-a ascuns ostilitatea faţă de liderii PNL şi de cei ai PSD, având un schimb de replici tăioase cu Crin Antonescu. "Coaliţia respectivă sau majoritatea respectivă - dvs. o puteţi numi de la Grivco -, eu n-o numesc de la Grivco şi nu am nici o legătură cu Grivco. Şi-n felul ăsta, aşa... anecdotic, putem să facem şi noi tot felul de glume. Nu cred că e cazul. Apropo de faptul că aveţi încredere în cei care compun sau în partidele respective... Uneori decidem pe bază de încredere, alteori avem încredere, n-avem încredere, ne plac sau nu partenerii... Poate că nici eu n-am încredere în dvs. şi n-am, cu tot respectul", a comentat Antonescu, la începutul întâlnirii cu şeful statului. "Nici eu nu am deloc în dvs.", i-a răspuns Băsescu. "Ştiu!", a continuat Antonescu, adăugând însă că trebuie purtată o discuţie la nivel instituţional. Antonescu a declarat la finalul consultărilor avute cu preşedintele Traian Băsescu că nu au discutat despre un Guvern PD-L-PNL, precizând că aceasta este "dorinţa" şefului statului, pe care liberalii nu o împărtăşesc, deoarece ei îl susţin ca premier pe Klaus Johannis.
ACUZAŢII
Şi consultările dintre preşedintele Băsescu şi delegaţia PSD au început cu un duel verbal între şeful statului şi Mircea Geoană, primul acuzându-l pe preşedintele PSD că a provocat instabilitate politică în perioadă de criză, iar Geoană cerându-i acestuia să renunţe la acuzaţii nefondate. Mircea Geoană a reafirmat sprijinul partidului său şi al PC pentru desemnarea lui Klaus Johannis ca premier. "Poziţia noastră e deja cunoscută şi reafirmată, nu s-a schimbat de când a fost declanşată criza. După demonstrarea existenţie acestei majorităţi de 65%, regula democratică trebuie să învingă interesul politic pe termen foarte scurt", a spus Geoană. Acesta i-a cerut lui Băsescu ca, după eşecul Cabinetului Croitoru, să dea şansa majorităţii constituite în jurul lui Johannis. "Când conduceţi un partid aflat în minoritate trebuie să acceptaţi o realitate politică din Parlamentul României. Aşteptăm din partea dumneavoastră mai multă flexibilitate şi mai multă dorinţă de a depăşi lupta electorală pe timp foarte scurt", a spus liderul PSD. La întâlnirea cu liderii PD-L, care nu aveau nici o propunere pentru deblocarea crizei, ci aşteptau soluţia de la şeful statului, Băsescu a anunţat că o să analizeze în cursul zilei de astăzi rezultatul consultărilor pe care le-a avut cu reprezentanţii partidelor şi ai grupurilor parlamentare şi că probabil se va mai întâlni cu aceştia.