x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consultări de-a surda

Consultări de-a surda

de Adriana Duţulescu    |    06 Noi 2009   •   00:00

Partidele din noua coaliţie majoritară au venit la Cotroceni cu ideile lor şi au plecat tot cu ele. Klaus Johannis a fost numele rostit în unanimitate de PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, cu menţiunea că liderul acestora din urmă, Varujan Pambuccian, a venit cu încă o propu­ne­re pentru funcţia de premier - deputa­tul evreilor, Aurel Vainer. PD-L acceptă orice vrea Băsescu.

Traian Băsescu nu şi-a ascuns ostilitatea faţă de liderii PNL şi de cei ai PSD, având un schimb de replici tăioase cu Crin Antonescu. "Coaliţia res­pec­tivă sau majoritatea respectivă - dvs. o puteţi numi de la Grivco -, eu n-o numesc de la Grivco şi nu am nici o legătură cu Grivco. Şi-n felul ăsta, aşa... anecdotic, pu­tem să facem şi noi tot felul de glume. Nu cred că e cazul. Apropo de faptul că aveţi încredere în cei care compun sau în parti­dele respective... Uneori decidem pe bază de încredere, alteori avem încredere, n-avem încredere, ne plac sau nu parte­ne­rii... Poate că nici eu n-am încredere în dvs. şi n-am, cu tot respectul", a comentat Antonescu, la începutul întâlnirii cu şeful statului. "Nici eu nu am deloc în dvs.", i-a răspuns Băsescu. "Ştiu!", a continuat An­tonescu, adăugând însă că trebuie purta­tă o discuţie la nivel instituţional. Anto­nes­cu a declarat la finalul consultărilor avute cu preşedintele Traian Băsescu că nu au discutat despre un Guvern PD-L-PNL, precizând că aceasta este "do­rinţa" şefului statului, pe care l­i­b­e­r­alii nu o împărtăşesc, deoarece ei îl susţin ca premier pe Klaus Johannis.


ACUZAŢII
Şi consultările dintre preşedintele Bă­sescu şi delegaţia PSD au început cu un duel verbal între şeful statului şi Mircea Geoană, primul acuzându-l pe preşedintele PSD că a provocat instabilitate poli­ti­că în perioadă de criză, iar Geoană cerân­du-i acestuia să renunţe la acuzaţii nefondate. Mircea Geoa­nă a reafirmat sprijinul partidului său şi al PC pentru desemnarea lui Klaus Johannis ca premier. "Poziţia noastră e deja cunoscută şi reafirmată, nu s-a schim­bat de când a fost declanşată criza. După demonstrarea exis­ten­ţie acestei majorităţi de 65%, re­gu­la democratică trebuie să învingă in­teresul politic pe termen foarte scurt", a spus Geoană. Acesta i-a cerut lui Băsescu ca, după eşecul Cabinetului Croitoru, să dea şansa majorităţii constituite în jurul lui Johannis. "Când conduceţi un partid aflat în minoritate trebuie să acceptaţi o realitate politică din Parlamentul R­o­mâ­niei. Aş­teptăm din partea dumneavoastră mai multă flexibilitate şi mai multă do­rinţă de a depăşi lupta electorală pe timp foarte scurt", a spus liderul PSD. La în­tâlnirea cu liderii PD-L, care nu aveau nici o propunere pentru debloca­rea crizei, ci aşteptau soluţia de la şeful statului, Bă­sescu a anunţat că o să anali­zeze în cursul zilei de astăzi rezultatul consul­tă­rilor pe care le-a avut cu re­pre­zen­tanţii partidelor şi ai grupurilor parlamentare şi că probabil se va mai întâlni cu aceştia.


×
Subiecte în articol: politic