x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CONSULTĂRI LA COTROCENI / Guvernul, în pat cu UDMR

CONSULTĂRI LA COTROCENI / Guvernul, în pat cu UDMR

de Gabriela Antoniu    |    Lavinia Dimancea    |    06 Dec 2008   •   00:00
CONSULTĂRI LA COTROCENI / Guvernul, în pat cu UDMR

La consultările de la Cotroceni, şeful statului a fost ieri de acord ca UDMR să intre în viitorul Guvern. A fost mo­men­­tul în care Marko Bela a cârmit-o rapid spre PD-L, deşi imediat după alegeri, PNL şi premierul Tăriceanu erau singurii cărora UDMR le "jurase" credinţă. Dar Uniunea lui Mar­ko nu putea să-şi strice palmaresul. Să fii încă patru ani la guvernare, după alţi 12, nu-i de colo, aşa că ce mai contează încă o trădare?! În­trebarea e însă dacă e de bine ca UDMR să intre şi în noul Gu­vern. Căci, vorba filmului, ar fi ca-n pat cu duşmanul. Şi asta pentru că înainte de 1 decembrie, când UDMR era încă la gu­vernare, iar românii aşteptau Ziua Na­ţională, Marko Be­la de­cla­ra la Târgu-Mureş: "După alegeri e săr­bătoarea naţio­na­lă a Ro­mâniei, dar evenimentul nu ne bu­cu­ră, ne doare, pen­tru că acea întorsătură a istoriei a însemnat 70 de ani de agonie. Ni­meni să nu ne ceară să ne bucurăm de această zi, deşi o res­pectăm". O palmă în loc de "La Mulţi Ani!". Şi-atunci, merită?




La consultările de la Cotroceni, Marko Bela a declarat că şeful statului a fost de acord ca UDMR să intre în viitorul guvern. A fost momentul în care UDMR a cârmit-o imediat spre PD-L, lăsându-i baltă pe liberali. Întrebarea e însă dacă e de bine ca UDMR să intre la guvernare după ce Marko Bela a declarat că Ziua Naţională a României a însemnat pentru maghiari “70 de ani de agonie”.

De la consultările de ieri de la Cotroceni am aflat o singură informaţie precisă. Aceea că Traian Băsescu vrea ca UDMR să facă parte din viitorul Guvern. Acest lucru a fost comunicat de însuşi liderul Uniunii, Marko Bela, care a declarat, la finalul discuţiilor cu şeful statului, că opţiunea UDMR este o colaborare cu PD-L. “Am opta pentru un Guvern PD-L-PNL-UDMR, dar în acelaşi timp putem concepe şi alte formule. Domnul preşedinte a fost de acord cu noi că UDMR ar trebui să facă parte din viitorul Guvern”, a spus Marko Bela, precizând, pentru a nu mai exista nici o îndoială, că preşedintele a susţinut cooptarea Uniunii în viitorul Executiv “în mod clar şi fără echivoc”. În plus, liderul UDMR a insistat pe ideea unei înţelegeri cu democrat-liberali, explicând că Uniunea îşi doreşte ca în aceste zile să colaboreze “cât mai strâns cu PD-L, să vedem şi opinia lor”, dar că ar fi preferat ca şi liberalii să fie prezenţi într-o formulă de guvernământ. UDMR a convenit să colaboreze cu PNL, a adăugat Marko, dar “noi avem această decizie, să mergem cu PD-L”. Mai târziu, preşdintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, s-a lansat şi într-un pronostic în favoarea pedeliştilor, explicând că PD-L are cele mai multe mandate în Parlament, deci, din punct de vedere politic şi constituţional, are prima opţiune de a da premierul. El a mai arătat că Uniunea ar dori constituirea unei coaliţii din care să facă parte PD-L, PNL şi UDMR, dar a arătat că “nu putem să luăm o decizie în locul lor (n.r. – al liberalilor)”. Un semnal în favoarea majorităţii parlamentare “solide”, dorite de Băsescu, a venit ieri şi din partea susţinătorului tradiţional al puterii, grupul minorităţilor care va avea 18 deputaţi, sosit primul la consultările cu şefului statului. “Susţinerea noastră va fi strict la nivel parlamentar, nu vom dori să participăm în Executiv cu prezenţă la nivelul Guvernului”, a spus după discuţii Varujan Pambuccian. Ulterior, el a anunţat că PD-L i-a transmis deja “prin diverşi reprezentanţi” semnale că ar dori sprijinul acestui grup în Parlament, dar a precizat că astfel de discuţii vor avea loc într-un cadru oficial, minorităţile urmărind “crearea unei majorităţi solide în Camera Deputaţilor, care să aibă suficienţi membri care să sprijine guvernul”.

O palmă pentru români
Marko Bela declara la începutul acestei săptămâni că UDMR este dispusă să înceapă cât mai repede colaborarea cu liberalii, cu care se situează de aceeaşi parte a baricadei. Numai că a fost suficient un semn de la Cotroceni, ca UDMR să treacă imediat de partea cealaltă. Iar miza e destul de importantă: continuarea celor 12 ani în care UDMR a fost partener la guvernare. O poziţie din care nu s-a sfiit să predice autonomia teritorială. Mai mult, înainte de 1 Decembrie, în loc de La mulţi ani, Marko Bela dădea o palmă românilor, declarând la 26 noiembrie, la Târgu-Mureş, într-o adunare electorală: “Pata roşie (de pe hartă – n.r.) putea fi şi mai mare dacă nu exista Trianonul în 1920. Trebuie să întoarcem roata istoriei. Să fim uniţi în orice clipă pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri. Ne doare Trianonul şi ne doare 1918. După alegeri e Sărbătoarea Naţională a României, dar evenimentul nu ne bucură, ne doare, pentru că acea întorsătură a istoriei a însemnat 70 de ani de agonie. Nimeni să nu ne ceară să ne bucurăm de această zi, deşi o respectăm”, declara Marko Bela. El a arătat că, totuşi, la 1 decembrie maghiarii ar putea sărbători victoria în alegeri a UDMR. O precizare însă: aceste alegeri au avut loc în România a cărei sărbătoare naţională Marko Bela şi UDMR au ignorat-o! Tot atunci, liderul UDMR prezenta o hartă a componenţei etnice a Transilvaniei, conform recensământului din 2002, în care teritoriile locuite preponderent de maghiari erau însemnate cu roşu.

Urmează noi consultări

Preşedintele Traian Băsescu va mai avea o rundă de discuţii cu liderii partidelor parlamentare în vederea formării majorităţii parlamentare. Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, după consultările de la Cotroceni, că această nouă întâlnire ar urma să aibă loc în cursul zilei de luni, până atunci partidele urmând să poarte negocieri. “Preşedintele a spus că ar dori ca luni să aibă o întâlnire cu liderii de partide care pot ajunge la o formulă majoritară ca de acolo să putem să construim, dacă vom fi şi noi în această formulă, paşii pentru formarea Guvernului, programul de guvernare şi prezentarea formulei guvernamentale în Parlament”, a spus Geoană. El a arătat că în acest week-end “lucrurile vor merge către consultări formale” între partidele parlamentare, precizând că, imediat după ce se va consulta cu colegii din conducerea PSD, va suna toţi preşedinţii de partide parlamentare. “Ne vedem cu toţii oricum. Ordinea nu are o importanţă deosebită. Ne vom vedea cu liderul PNL şi echipa sa, cu liderul PD-L şi echipa sa şi cu cei de la UDMR”, a declarat liderul PSD. (L.D.)

Marii absenţi ai PSD


Nume grele din PSD au lipsit ieri de la consultările cu şeful statului, o parte din absenţi fiind cunoscuţi ca mari opozanţi ai lui Traian Băsescu. Printre aceştia, Adrian Năstase şi Ion Iliescu, iar primul şi-a şi motivat absenţa. “Nu cred că i-ar face bine lui Traian Băsescu să mă vadă în delegaţia PSD”, a spus Năstase, adăugând: “Este o părere, dacă obţineţi un alt punct de vedere din partea lui Traian Băsescu, să mi-l comunicaţi şi mie”. Viorel Hrebenciuc, cunoscut pentru afinităţile sale liberale, nu a urcat nici el Dealul Cotrocenilor, scuzându-se că are alte întâlniri şi că “pot fi în viaţă întâlniri şi mai importante decât Cotroceniul”. Nici Miron Mitrea, susţinător al formulei de guvernare cu PD-L, n-a participat la consultări, Mircea Geoană explicând că, în cursul dimineţii, el a luat decizia ca din delegaţia PSD să facă parte doar cei care au funcţii de conducere. Din acest motiv, a arătat Geoană, au lipsit Iliescu, Mitrea sau Oprişan. La Palatul Cotroceni au mers însă liderii locali Radu Mazăre, Marian Vanghelie şi Gheorghe Bunea Stancu, alături de liderii centrali ai PSD şi PC – Mircea Geoană, Daniela Popa, Bogdan Ciucă, Titus Corlăţean, Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, Cristian Diaconescu, Dan Nica, Gheorghe Nichita, Marian Sârbu, Ecaterina Andronescu, Victor Ponta, Constantin Niţă şi Ioan Toma. (L.D.)

Băsescu “preferă” formula PD-L – PNL


Preşedintele Traian Băsescu le-a spus liderilor liberali, la întâlnirea de ieri de la Cotroceni, că “preferă” un guvern de dreapta, PD-L – PNL. În ciuda invitaţiei de a face parte din Guvern, întâlnirea dintre şeful statului şi delegaţia liberală, formată din preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, vicepreşedinţii Crin Antonescu, Ludovic Orban, Norica Nicolai, Adrian Ciororianu, Victor Paul Dobre şi preşedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus, a părut destul de crispată. La începutul întâlnirii, Tăriceanu i-a înmânat programul anticriză al PNL, iar şeful statului i-a întrebat puţin ironic dacă poate fi negociat. “Suntem dispuşi să adoptăm şi alte lucruri dacă vine cineva cu o idee inteligentă”, a răspuns Tăriceanu. “Aveţi impresia că tot portofoliul de inteligenţă este concentrat într-un singur loc?”, a replicat acid Traian Băsescu. În timpul întâlnirii, care s-a desfăşurat cu uşile închise, liberalii au reluat cererea de a avea postul de prim-ministru şi de a aplica programul anticriză drept condiţii pentru a intra în Guvern. Şeful statului le-a spus însă, potrivit unor surse, că preferinţa lui este un guvern format din PD-L şi PNL, lăsând să se înţeleagă că liberalii ar trebui să renunţe, într-o astfel de formulă, la postul de premier. După asta, a anunţat că lunea viitoare îl invită iar la Cotroceni pe Tăriceanu pentru o ultimă discuţie, împreună cu ceilalţi lideri de partid, înainte de desemnarea premierului. Un moment tensionat a apărut atunci când vicepreşedintele Crin Antonescu i-a reproşat şefului statului toate atacurile din ultimii patru ani la adresa PNL. La finalul întâlnirii, Tăriceanu a anunţat categoric că PNL şi-a păstrat condiţiile iniţiale pentru intrarea în Guvern: postul de premier şi programul anticriză, prima dintre condiţii fiind însă cea de care se împiedică celelalte partide. În privinţa programului, Tăriceanu este însă dispus la “concesii”, mai puţin în privinţa cotei unice de impozitare.

BOC A ÎNCEPUT SĂ-I FUGĂREASCĂ PE LIBERALI
Dovada că şeful statului încearcă mai întâi varianta PD-L – PNL este graba cu care Emil Boc a şi început să-i fugărească pe liberali pentru a stabili o întâlnire cu ei. După ce delegaţia PD-L a ieşit de la consultarea cu Traian Băsescu, Emil Boc a declarat că s-ar putea întâlni în seara aceleiaşi zile cu liberalii pentru o primă discuţie. El a mai spus că democrat-liberalii sunt îndreptăţiţi să ceară formarea unui guvern în jurul PD-L, pentru că au câştigat cele mai multe mandate de parlamentar şi că nu şi-au schimbat opţiunea în privinţa premierului, susţinându-l pe Stolojan. El a întărit însă de mai multe ori că şeful statului are dreptul să numească premierul. Aseară, din faţa sediului PD-L, Boc se arăta dispus să meargă el la PNL numai să discute despre un guvern comun. Apoi a anunţat că a vorbit cu Tăriceanu, că acesta nu l-a refuzat şi că urmează să se stabilească întâlnirea. Într-un final, întâlnirea PD-L – PNL s-a stabilit în această dimineaţă acasă la liberali. Liberalii nu s-au repezit însă la oferta lui Traian Băsescu, mai ales că în ultimele şedinţe de Birou Permanent, adepţii unei coabitări cu PD-L rămăseseră în minoritate. Aseară încercau să mai tragă de timp, lăsându-i pe democrat-liberali să-i cheme la discuţii, convinşi că cine face primul pas greşeşte. (Monica Iordache Apostol)

Doar “mesaje” pentru PSD


Intraţi la consultări imediat după liberali, pesediştii şi conservatorii nu au aflat nimic concret de la şeful statului în ceea ce-i priveşte, însă nu şi-au pierdut speranţa că ar putea intra la guvernare. La discuţiile cu şeful statului, PSD+PC s-a prezentat cu nu mai puţin de 17 lideri, fără Miron Mitrea, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc şi Adrian Năstase, dar cu baronii locali – constănţeanul Radu Mazăre şi brăileanul Gheoghe Bunea Stancu, plus bucureşteanul Marian Vanghelie. La finalul timpului de oră alocat Alianţei, care a debutat, sub ochii presei, cu o atmosferă destul de prietenoasă, pesediştii au constatat că au primit de la preşedinte doar “mesaje”. “A fost o discuţie corectă şi sobră, în care preşedintele ne-a transmis mai multe mesaje prin care ne-a sugerat că ar vrea PSD la guvernare. Dacă ai crede 100% aceste mesaje, am fi sigur la guvernare, însă cred că nu trebuie să fim totuşi naivi”, ni s-a destănuit unul dintre liderii PSD prezenţi la consultări. Un vicepreşedinte al social-democraţilor spune şi el că, în timpul discuţiilor, Băsescu a fost “foarte deschis şi cordial” şi a lăudat PSD inclusiv pentru faptul că are oamenii cei mai valoroşi. “Ne-a spus că până acum s-au pronunţat să intre la guvernare PSD, UDMR şi din câte ştie PD-L (n.r. – acest partid urma să intre la consultări după PSD+PC, preşedintele omiţând din listă PNL-ul care tocmai fusese la discuţii). Impresia mea a fost că preşedintele a deshis uşa PSD pentru a intra la guvernare”, se explică vicepreşedintele pesedist, adăugând că Băsescu nu le-a făcut însă o propunere concretă. Mircea Geoană a refuzat în schimb să spună dacă a înţeles din discuţiile cu şeful statului că acesta agreează o formulă de guvern PD-L-PSD-UDMR, precizând că acesta le-a spus doar că “din discuţia cu partidele, PSD şi UDMR au anunţat disponibilitatea de participare la guvernare” şi că nu s-a discutat o anume formulă de guvernare, pentru că negocierile cu partidele de abia acum încep.

CONDIŢIA “PREMIERUL”
Liderul social-democraţilor a prezentat însă mesajul cu care a venit la Cotroceni, acela că PSD+PC a câştigat alegerile, că este “soluţia morală” şi că vrea să participe la formarea unei majorităţi solide şi a celui mai competent Guvern. “Pentru noi este o condiţie importantă ca în Guvernul viitor să dăm primul-ministru şi să avem o reprezentare corespunzătoare ponderii noastre parlamentare, în viitorul Guvern şi în structura parlamentară”, a spus Geoană. El a arătat că social-democraţii l-au informat pe Băsescu că pesediştilor li se pare firesc să propună premierul, răspunsul acestuia fiind că “în viitorul Guvern va trebui să existe o proporţie a funcţiilor în Guvern corespunzătoare rezultatului de la alegeri”. “Propunerea PSD (de a pune premierul – n.r. ) nu a fost infirmată de preşedinte. E o condiţie imperativă pe care am primit-o de la partidul nostru”, a completat Geoană. El a adăugat că Băsescu le-a mai spus că varianta unui Guvern minoritar este exclusă la acest moment, iar social-democraţii i-au transmis la rândul lor asigurarea că miniştrii pe care îi va propune PSD într-un eventual Guvern de coaliţie nu vor fi corigenţi ai votului uninominal. Ultimul mesaj transmis de Geoană de la Cotroceni a fost acela că “PSD nu este ahtiat după putere” şi că “opoziţia robustă e o opţiune pentru partid”. (Lavinia Dimancea)

“Preşedintele Traian Băsescu a spus că ar dori ca luni să aibă o întâlnire cu liderii de partide care pot ajunge la o formulă majoritară, ca de acolo să putem să construim, dacă vom fi şi noi în această formulă, paşii pentru formarea Guvernului, programul de guvernare şi prezentarea formulei guvernamentale în Parlament”

Mircea Geoană / preşedinte PSD

5 ore au durat ieri consultările preşedintelui Băsescu cu partidele parlamentare şi grupul minorităţilor

Elena Udrea nu se vede în viitorul Executiv
Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL



×