x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Contraoferta USL la dictatele lui Zeus

Contraoferta USL la dictatele lui Zeus

de Lavinia Dimancea    |    04 Oct 2011   •   21:00
Contraoferta USL la dictatele lui Zeus

Daca PDL a preluat proiectele lui Traian Basescu, USL a lansat contraoferte la fiecare dintre ideile prezidentiale. Liderii Uniunii au reactionat cu un proiect-replica la modificarea Constitutiei si la amendarea legilor electorale, au contracarat reorganizarea propusa de presedinte cu un proiect propriu de dezvoltare regio­nala si au identificat o alta solutie in locul comasarii alegerilor locale cu parlamentare. In timp ce Basescu ii toaca pe democrat-liberali cu re­zol­va­rea grabnica a proiectelor, USL are termene fixate dupa 2012 si ini­ti­a­tive ce isi asteapta dezbaterea si votul in Parlamentul Romaniei.

Reorganizarea tarii
Propunerea lui Traian Basescu de reorganizare administrativ-teritoriala, prin care judetele sunt desfiintate, a fost vazuta de USL ca "un pe­ricol pentru tara si pentru co­mu­ni­tatile locale". In contrapondere, lide­rii Uniunii au lansat in iunie proiectul USL de dezvoltare regionala, care men­tine judetele actuale si introduce infiintarea a opt regiuni, conduse fie­care de cate un prefect desemnat de catre Guvern. Potrivit proiectului, pe aceasta schema de reorganizare ar urma sa fie create noi institutii: Con­siliul Regional, Senatul transformat intr-o camera a reprezentantilor lo­cali si Curtile de Apel Regionale. Con­siliul Regional se vrea a fi un Exe­cutiv regional condus de un pre­se­din­te ales direct de cetateni si care va functiona ca un "premier" al regiunii, in timp ce Senatul, ales pe un mandat de patru ani, va prelua func­tia de reprezentare a puterilor locale si va avea sarcina legiferarii in dezvol­tarea regionala. Spre deosebire de PDL si Basescu care vor aplicata noua organizare inainte de locale, USL preconizeaza implementarea pro­iectului dupa 2012, fiind pre­va­zute trei etape. Intre 2012-2013, va avea loc transferul de atributii si de com­petente intre guvern si judete, se vor intari cele opt regiuni de dezvol­tare cu structuri politice noi, se va des­fiinta Ministerul Dezvoltarii Re­gi­o­nale si se va modifica Constitutia. In 2014, vor fi organizate alegeri indirecte pentru desemnarea unor Consilii Regionale provizorii, iar alesii lo­cali vor alege presedintele de Consiliu Regional. In 2016, o data cu lo­ca­lele, se vor desfasura alegeri pentru de­semnarea presedintilor de Consi­lii Regionale (alegeri directe – vot uni­nominal) si vor intra in functiune Curtile de Apel regionale.

Lege vs Constitutie
Liderii USL s-au opus si doleantei prezidentiale de modificare a Constitutiei in actualul mandat al Parlamentului, ei transmitandu-i lui Basescu ca revizuirea legii fundamentale trebuie discutata de catre viitorul Legislativ. USL s-a aratat in schimb de acord cu reducerea numarului de parlamentari si cu schimbarea sistemului de vot. De altfel, Crin Antonescu si Victor Ponta au si depus in iunie un proiect de lege pentru modificarea legilor electorale, luandu-le fata democrat-liberalilor care nu au pus inca nimic pe hartie din cauza divergentelor cu UDMR, pe marginea tipului de vot uninominal. Proiectul USL prevede cresterea normei de reprezentare la 100.000 de cetateni pentru un deputat si la 200.000 pentru un senator, astfel incat in viitorul Legislativ sa existe 325 de alesi, precum si alegerea parlamentarilor prin scrutin uninominal majoritar, intr-un singur tur – cel care este pe primul loc merge in Parlament. Initiativa celor doi lideri USL nu a intrat insa in procedura legislativa si zace in sertarele Camerei Depu­tatilor din 20 iunie, din cauza ca Executivul, conform datele afisate pe site-ul acestui for, nu si-a trimis nici pana la aceasta data punctul de ve­dere, desi avea ca termen data de 4 iulie. Pentru a fi adoptat, proiectul tre­buie votat de jumatate plus unu din numarul total al alesilor din fie­ca­re Camera a Parlamentului, Sena­tul fiind camera decizionala.

Anticipate, nu comasare
In locul comasarii alegerilor, prin impingerea in toamna a localelor, USL a venit cu propunerea anticipa­telor. In august, liderii Uniunii ex­plicau ca legile si Constitutia preci­zeaza clar cazurile in care se poate pre­lungi mandatul alesilor locali, iar ar­­gumentul PDL privind eco­no­mi­si­rea de bani la bugetul de stat este doar "populist". "Cu cat mai repede vom avea alegeri parlamentare antici­pa­te, cu atat mai repede vom avea un Parlament legitim, cu o majoritate stabila", declara Crin Antonescu. Li­derii Uniunii au recunoscut insa ca declansarea anticipatelor este greu de realizat, in condiitile in care ai ne­vo­ie de o majoritate solida in Parlament pentru a tranti Guvernul si a ur­ma intreaga procedura cons­ti­t­u­ti­o­nala. Victor Ponta a punctat insa in re­pe­tate randuri deschiderea Uniunii de a sprijini orice demers care poate duce la alegeri anticipate.

Viziunile USL
Pe langa contraoferte, USL a mai lansat in aceasta vara "Viziunea pentru turism", un program care vizeaza crearea unui minister al Turismului si adoptarea unei legi specifice domeniului. Alaturi de acesta, liderii Uniunii au prezentat si un program pentru agricultura, in care sunt incluse masuri precum realizarea cadastrului gratuit pentru toate terenurile, dezvoltarea irigatiilor si crearea de locuri de munca in mediul rural, precum si unul pentru educatie. Un al patrulea proiect lansat anul acesta de USL este "Viziunea economica", un program economic de guvernare, alternativa la politicile Executivului condus de Emil Boc.

×