România, în calitate de stat care nu a recunoscut independenţa Kosovo, trebuie să ţină cont de evoluţia dialogului dintre Belgrad şi Pristina şi să nu rămână "îngropată în avanposturi ca un soldat japonez în Pacific", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.
Şeful diplomaţiei române a făcut această afirmaţie vineri seara, la Realitatea TV, după ce şi premierul Victor Ponta a salutat decizia luată de Comitetul Director al Consiliului Cooperării Regionale (Regional Cooperation Council - RCC) în privinţa participării provinciei Kosovo la reuniunile Consiliului. Şeful Guvernului a exprimat susţinerea pentru dialogul Belgrad-Priştina.
"Noi trebuie să ne uităm foarte atent la modul în care, de exemplu, evoluează dialogul politic între Belgrad şi Pristina, între cei doi prim miniştri, unul recunoscut, altul nerecunoscut, sub patronajul şefului politicii externe UE, Catherine Ashton. Faptul că sunt progrese, faptul că la graniţă - punctul acela de delimitare - se trece, se gestionează şi un aspect de zonă de liber schimb", a arătat Corlăţean. El a amintit că Belgradul are oficiu de reprezentare în clipa de faţă la Pristina, subliniind că este vorba de "nişte realităţi de care şi România trebuie să ţină cont".
"Altfel spus, ne uităm şi la statele care nu au recunoscut până acum - Slovacia, Grecia - care au făcut nişte gesturi. Cred că ar fi o greşeală ca România să rămână undeva îngropată în avanposturi ca un soldat japonez în Pacific. Eu cred că sunt realităţi politice pe care trebuie să le tratăm cu inteligenţă şi cu deschidere", a îndemnat şeful diplomaţiei române.
Slovacia şi Grecia au sprijinit Kosovo pentru aderarea la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Premierul Victor Ponta a salutat joi decizia luată de Comitetul Director al Consiliului Cooperării Regionale (Regional Cooperation Council - RCC) în privinţa participării provinciei Kosovo la reuniunile Consiliului.
"Această decizie reflectă într-adevăr caracterul inclusiv al cooperării regionale ca instrument cu relevanţă aparte în apropierea de UE a întregii regiuni a Balcanilor de Vest", a afirmat Victor Ponta, într-un mesaj transmis cu acest prilej, potrivit Biroului de presă al Guvernului.
El a subliniat că România, ca stat membru UE, "susţine activ şi are întotdeauna puncte de vedere clare asupra rolului cooperării regionale în această zonă în care ţara noastră are expertiză recunoscută".