Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că peste o sută de mii de români din diasporă, în special din Spania şi Italia, s-au înscris pe liste pentru a vota la europarlamentare candidaţii partidelor din ţara în care trăiesc.
Titus Corlăţean a spus că Ministerul Afacerilor Externe a luat toate măsurile necesare pentru desfăşurarea corectă a alegerilor în cele 190 de secţii organizate în afara ţării, acelaşi număr ca şi în 2007 şi 2009.
"Am organizat 190 de secţii de votare, exact acelaşi număr ca în 2007 şi în 2009, în condiţiile în care, în 2007, atunci când au fost primele alegeri europarlamentare, deci a fost un grad mare de interes, de efervescenţă, au fost prezenţi puţin peste 22.000 de români la vot, iar în 2009, la alegerile la termen la nivelul UE, au fost prezenţi puţin peste 14.000. Am decis nu să reducem numărul de secţii, ci să le păstrăm la acelaşi nivel, în condiţiile în care, însă, s-a mai adăugat un lucru important - anul acesta, românii din afară, ne place sau nu, este un drept pe care-l au şi ceilalţi cetăţeni europeni, au avut dreptul să se înscrie pentru a vota pentru listele naţionale prezentate de partidele în ţara în care trăiesc", a declarat Titus Corlăţean.
Ministrul a menţionat că Autoritatea Electorală a comunicat ministerului că sunt români care au decis să se înscrie pe listele de vot în străinătate şi cărora, în consecinţă, legea le interzice să voteze şi pe listele româneşti.
"Ştiind acest lucru, am decis să nu reducem totuşi numărul de secţii de vot, să organizăm tot 190", a subliniat Titus Corlăţean.
El a menţionat că în Republica Moldova a fost dublat numărul de secţii de votare faţă de 2009, respectiv de la patru la opt.
"Am luat toate măsurile necesare, sunt convins că vor fi organizate aceste alegeri fără probleme. Subliniez acest lucru pentru că unii recurg la populism, la dezinformare, la manipulare şi s-au umplut de ridicol", a declarat ministrul.
El a precizat că, la termenul de vineri, la Tribunal, Partidul Mişcarea Populară, care a acţionat în instanţă MAE fiindcă nu a suplimentat numărul secţiilor de vot din afara ţării, a cerut un nou termen.
"Au fost unii foarte viteji care, zilele anterioare, au criticat şi au şi dat în judecată Ministerul Afacerilor Externe, mă refer la acest partid care există şi nu există, PMP, pe motiv că nu am fi organizat îndeajuns de multe secţii de vot în străinătate. Astăzi (vineri - n.r.) am avut termenul la Tribunal şi pot să vă spun (...) că însăşi partea reclamantă, vădit depăşită de situaţie şi de argumente, total nepregătită şi penibilă în susţinerea pe care a avut-o, a cerut un nou termen. A cerut o prelungire şi instanţa, în mod evident, că a acordat un termen suplimentar, dacă nu mă înşel, 5 iunie, după alegerile din 25 mai", a spus Corlăţean.
Ministrul Afacerilor Externe a precizat că a dat instrucţiuni ferme ca procesul electoral să fie corect, transparent şi desfăşurat potrivit regulilor.
"Sunt organizate alegeri exclusiv în sediile ambasadelor, consulatelor. În alte perioade, mai 'portocalii' de exemplu, s-au organizat alegeri şi prin biserici şi prin tot felul de clădiri aparţinând unor asociaţii, de preferinţă 'portocalii' la acel moment. Este inadmisibil", a spus Titus Corlăţean.
Şeful diplomaţiei române a menţionat că AEP a solicitat verificarea, în baza listelor pe care le-a primit din partea partenerilor europeni, ca cei care votează să nu fii votat, să nu fie înscrişi pe listele din ţările respective, pentru că legea interzice să votezi şi pentru candidaţii prezentaţi de partidele politice, de exemplu din Spania sau din Italia, şi pentru candidaţii români.
"Singura modalitate să verificăm aceste lucruri este sistemul de comunicare integrat al MAE, prin ambasade, prin consulate, pe baza softului care ne-a fost pus la dispoziţie de AEP. Deci ne-am luat toate măsurile ca acest proces să fie extrem de corect. Avem tot interesul ca ceea ce doresc românii să se reflecte în rezultatul final", a conchis ministrul Afacerilor Externe.