x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corupţii din politică pot deveni şomeri

Corupţii din politică pot deveni şomeri

de Maria Alifantis    |    11 Apr 2016   •   13:15
Corupţii din politică pot deveni şomeri
Sursa foto: Razvan Chirita

Nu trece săptămâna fără ca Laura Codruţa Kovesi să-i facă pe aleşii corupţi să tresară. Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar vrea ca oamenii politici condam­naţi definitiv pentru corupţie să îşi piardă automat funcţii­le în urma sentinţei. „Să-şi vadă de treaba ei! În ce calitate face politică?”, a reacţionat un deputat PSD condamnat în primă instanţă pentru corupţie.

„Am văzut de foarte multe ori situaţii în care persoane care au deţinut funcţii impor­tante au fost condamnate definitiv şi cu toate acestea şi-au păstrat poziţia. Au fost parlamentari care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi cu toate acestea au continuat să fie parlamentari, nu şi-au pierdut funcţia, au continuat să meargă în Parlament, să voteze legi, să primească salariu”, a explicat Laura Codruța Kovesi. Şefa DNA a criticat şi Parlamentul pentru modificările propuse Codurilor penale prin care aleşii ar pune beţe în roate Justiţiei. „Există riscul ca anumite instrumente legislative pe care noi le folosim să fie modificate. Anumite competenţe pe care procurorii şi magistraţii în general le au să fie modificate. Există foarte multe proiecte de legi care se află în Parlament, unele în Comisiile juridice, în care se pun în discuţie aceste chestiuni care vizează direct şi activitatea DNA", a declarat Kovesi. Reacțiile după ideea șefei anticorupție nu au întârziat să apară. „Dar doamna Kovesi în ce calitate vorbeşte despre politică? Să-şi vadă de treaba dânsei acolo la DNA, să facă bine să găsească soluţii să nu mai fie făcute dosare pe interceptări telefonice, cum a fost dosarul meu în totalitate. Să modifice Codul Penal împreună cu Ministerul Justiţiei, ca oamenii să fie cercetaţi pe probe şi nu pe suspiciuni, ca în orice ţară din Europa, şi să nu mai fie luaţi în arest preventiv, că nu au de ce, nu sunt violenţi, sau luaţi cu cătuşe, cum sunt femeile, mai nou bătrânelele sau primăriţele”, a comentat deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat în primă instanţă pentru corupţie. Aflat în plină campanie electorală, liberalul Ludovic Orban susţine ideea Codruţei. „Dacă un mi-nistru, un primar sau un preşedinte de CJ este condamnat pentru fapte de corupţie, chiar dacă este condamnat fără executare, în mod normal nu ar trebui să mai poată să exercite un mandat”, a explicat candidatul PNL la Primăria Capitalei.

 

Cu siguranţă nu candidez la preşedinţie, nu intru în viaţa politică. Nu o să intru în politică niciodată. Cei care sunt stresaţi că o să intru în politică sau sunt speriaţi de acest lucru să stea liniştiţi. Mai bine să fie speriaţi că rămân la DNA

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef DNA

 

Ce aleși ar sări din schemă?

Propunerea șefei DNA ar rări consistent rândurile printre oamenii politici dacă ar deveni literă de lege. Pe 22 aprilie, liderul PSD Liviu Dragnea îşi aşteaptă sentinţa în dosarul Referen­dumul. Printre alţii, fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova şi deputatul Elena Udrea se judecă deja la Înalta Curte pentru fapte de corupţie. În aceeaşi situaţie este fostul primar Marian Vanghelie, trimis în judecată pentru luare de mită. De la începutul anului, DNA a început urmărirea penală pentru şase aleşi, printre care şi fostul lider UNPR Gabriel Oprea.

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi