x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu: Cifra bugetului Senatului este dramatică, dar facem eforturi să o acceptăm

Crin Antonescu: Cifra bugetului Senatului este dramatică, dar facem eforturi să o acceptăm

18 Ian 2013   •   14:34
Crin Antonescu: Cifra bugetului Senatului este dramatică, dar facem eforturi să o acceptăm
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat astăzi, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că deşi suma alocată bugetului instituţiei pe anul în curs este una "dramatică", senatorii "au înţeles limitările bugetare", neexistând nemulţumiri exprimate în acest sens. Antonescu a precizat că, din pricina bugetului limitat, suma alocată cazării senatorilor va trebui să nu depăşească 4.000 lei pe lună.

"Domnul secretar general şi chestorii Senatului se ocupă de chestiunea aceasta. Noi facem eforturile pentru a rămâne în cifra de buget extrem de severă, adică 83 de milioane lei, ceea ce înseamnă că trebuie să ne încadrăm cu regimul de cazare până în 4.000 lei pe lună, indiferent sub ce formă. (...) Personal, cred că acolo unde putem lua modele europene, ale Parlamentului European de exemplu, acolo se pune o sumă la dispoziţie cu care stai la hotel, dacă vrei, stai în chirie pur şi simplu. (...) Sunt chestiuni tehnice. Noi, la Senat, nu am avut această problemă, nu am avut turbulenţe, nemulţumiri. Toată lumea a înţeles că asta este situaţia şi că, dacă vorbim de constrângeri, limitări bugetare, trebuie să începem cu noi. O să discutăm bugetul. Evident că este o sumă dramatică, dar facem eforturi să o acceptăm, să mergem pe această sumă, pentru că, în situaţia noastră ca instituţie, sunt atâtea şi atâtea alte instituţii cu o situaţie şi mai gravă - de la sistemul de educaţie până la cel de siguranţă publică. Atunci mi se pare că, dacă alţii suportă rigorile unui asemenea buget, atunci o să le suportăm şi noi", a declarat Antonescu.

Preşedintele Senatului s-a referit şi la posibilitatea de a face economii la modalitatea de transport a senatorilor, sugerând preluarea modelului existent la PE, care presupune înfiinţarea unui dispecerat care să pună la dispoziţia senatorilor maşini din parcul auto al Parlamentului atunci când aceştia au de efectuat un drum în interes de serviciu.

"Nu ştiu cât de complicat ar fi din punct de vedere tehnic, dar cred că ar trebui - şi am discutat chestiunea asta şi cu domnul Valeriu Zgonea (preşedintele Camerei Deputaţilor - n.r.) la un moment dat - să vedem dacă nu este mai ieftin să avem şi sistemul apropo de transport, pentru că acolo, în Parlamentul European, există un parc auto, există un dispecerat, iar când parlamentarii au nevoie de o maşină - evident în scopul activităţii lor, adică de a se duce de la Parlament la o altă instituţie sau de la Parlament acasă, nu o folosesc ca taxi toată ziua - cer o maşină, care vine şi îi duce unde au nevoie. S-ar putea ca asta să fie mai ieftin decât să plăteşti o maşină şi o cantitate de carburant pentru fiecare parlamentar. (...) Nu sunt un specialist. Am spus că există nişte lucruri pe care le putem lua de la alţii şi putem să vedem dacă transpunerea lor în România, în toată această gospodărie a Parlamentului, se poate face şi poate aduce economii la buget", a explicat Crin Antonescu.

×
Subiecte în articol: crin antonescu buget senat