Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca in cazul in care USL nu va castiga alegerile parlamentare, va demisiona de la conducerea PNL.
Antonescu sustine, insa, ca USL va castiga scrutinul general cu un scor considerabil si care va fi cu 10% mai mare fata de cel pe care Uniunea il va obtine la locale. El a admis ca in negocierile privind desemnarea candidatilor comuni la alegerile locale exista "ciocniri de interese" si a afirmat ca problemele vor fi rezolvate astfel incat la 15 martie sa fie anuntati candidatii.
Liderul PNL a mai sustinut ca priveste cu "umor" posibila constituire a Miscarii Populare, in contextul in care discutiile despre aceasta constructie sunt dintre cele mai indelungate.
AGERPRES: Domnule presedinte, de curand s-a implinit un an de la constituirea Uniunii Social Liberale. Ce rezultate a avut acest demers?
Crin Antonescu: Cea mai importanta reusita a acestui demers este conturarea unei alternative la actuala guvernare. in general, in mod traditional, electoratul roman este obisnuit sa judece binar, adica intre Puterea existenta si o Opozitie unita. Asa s-a intamplat in 1996, in 2004, asa se va intampla si in 2012 si cred ca cea mai mare reusita este ca USL ca alternativa s-a asezat in mentalitatea publica.
AGERPRES: Considerati ca USL a avut si esecuri?
Crin Antonescu: Nu as spune propriu-zis esecuri pentru ca nu au fost examene sau competitii pe care sa le treaca pentru a putea evalua in victorii si esecuri. Cred ca are, in continuare, foarte multe probleme dificile de rezolvat. O alianta de felul acesta, asa cum am spus de la constituire, este o alianta cum nu a mai fost in Romania, ea are cateva particularitati care o fac unica pana acum. in primul rand, este vorba de alaturarea a doua partide - PNL si PSD - care, vreme de aproape 20 de ani, au fost de fiecare data adversare politice. in al doilea rand, este vorba de asocierea a doua partide care din punct de vedere al identitatii doctrinare sunt foarte bine conturate, un partid de stanga - PSD, un partid social-democrat -, un partid de centru-dreapta - PNL. in 2004 am avut ceva asemanator in sensul ca PD era atunci tot un partid social-democrat, insa PD nu a avut niciodata o identitate de stanga atat de bine conturata cum a avut-o si o are PSD. in al treilea rand, este vorba de o alianta de partide care au un numar foarte foarte mare de alesi locali in functie, de parlamentari in functie. A armoniza toate aceste pozitii care exista deja si toate aspiratiile si toate dorintele de a candida in diferite pozitii, in diferite locuri din tara, nu e o misiune deloc usoara.
AGERPRES: In ce conditii s-ar rupe USL?
Crin Antonescu: Eu nu iau in calcul o asemenea ipoteza pentru ca acesta ar fi intr-adevar un mare esec pentru partidele care il compun, pentru liderii acestor partide si cred ca ar fi o mare dezamagire pentru o buna parte a electoratului roman. Eu nu iau in calcul o asemenea varianta pentru ca sunt convins ca liderii nationali si locali ai acestor partide sunt suficient de experimentati pentru a intelege ca, de fapt, soarta alegerilor viitoare sta tocmai aici. Singura sansa a actualei Puteri de a se mentine si dupa urmatoarele alegeri este o rupere a USL. Singura posibilitate prin care USL nu castiga aceste alegeri este aceea de a se destrama si de aceea nu cred ca asa ceva se va produce.
AGERPRES: In momentul de fata USL este in protest parlamentar. Ce rezultate a avut acesta in conditiile in care Puterea a reusit sa-si atinga toate obiectivele si vorbesc, aici, de Legea lustratiei, noi membri la CNA, validarea domnului Melescanu la SIE?
Crin Antonescu: Puterea si-a atins obiectivele incepand cu investirea Guvernului Ungureanu, dar si investirea Guvernului Ungureanu si validarea domnului Melescanu la SIE au fost facute cu incalcarea, din punctul nostru de vedere, procedurilor parlamentare, iar sensul acestui protest parlamentar este de a face foarte clar opiniei publice ca noi nu suntem asociati in niciun fel la ceea ce actuala Putere face. Cred ca, avand o majoritate constituita, asa cum stim ca s-a constituit, pastrata, asa cum stim ca se pastreaza, Puterea poate, din punct de vedere aritmetic, sa-si rezolve aceste puncte de parcurs. Cred insa ca ea va plati un pret politic foarte mare si in sensul acesta cred ca protestul parlamentarilor USL trebuie sa continue pana cand isi atinge obiectivele pentru a zice foarte clar tuturor ca exista lucruri pe care nu le mai putem accepta, ca exista lucruri pe care nu le putem juca si ca in Romania atunci cand vom avea alegeri fiecare va trebui sa faca o optiune foarte clara pentru o varianta sau alta, ca intre ceea ce este si ceea ce face actuala Putere si noi nu exista nicio cale de compromis.
AGERPRES: Cum vad oamenii din teritoriu protestul dumneavoastra?
Crin Antonescu: Cei care sunt membri ai partidelor noastre, cei care sunt sustinatori ai partidelor noastre inteleg care este sensul protestului si il sustin. Avem chiar semnale privitoare la un protest mai radical. Noi am optat pentru aceasta forma de protest pentru a putea avea o actiune unitara. Au fost si voci care cereau plecarea definitiva din Parlament. Pentru marele public probabil ca exista inca si confuzii, exista o noua batalie propagandistica pe care Puterea a pornit-o, dar care din punctul meu de vedere nu are sanse, pentru ca Puterea nu trebuie sa demonstreze oamenilor ca Opozitia este rea sau ca greseste facand greva parlamentara, ci trebuie sa demonstreze oamenilor ca ei guvernand rezolva marile probleme ale acestor oameni, ori despre asta ei nici macar nu discuta, cu atat mai putin nu rezolva.
AGERPRES: Mai este de actualitate plecarea parlamentarilor USL?
Crin Antonescu: Nu. Am luat odata o decizie. Au existat si asemenea pozitii. Am luat o decizie pe care sa o urmam toti parlamentarii celor trei partide si ramanem pe aceasta formula.
AGERPRES: in ceea ce priveste Legea lustratiei, mai multi democrat-liberali spun ca PNL nu a participat la dezbateri pentru ca nu sustine acest proiect si, mai mult, ca dumneavoastra l-ati acoperi cumva pe Dan Voiculescu.
Crin Antonescu: Asta este o propaganda ieftina a celor de la PDL. Cei preocupati de subiectul lustratiei ar trebui sa-si aminteasca faptul ca in 1997 nu s-a putut adopta Legea lustratiei din cauza opozitiei PD, ar trebui sa-si aminteasca faptul ca in 2005 presedintele Basescu si Partidul Democrat s-au opus numirii lui Ticu Dumitrescu ca presedinte al CNSAS. Cred ca pozitia PNL a fost destul de clara in tot acest timp. Discutia pe care au facut-o ei foarte repede asupra Legii lustratiei nici nu a dat timp PNL sa se pronunte, am facut-o dupa. Noi ne aflam in acest protest parlamentar, nu a existat nicio propunere ca pentru un astfel de subiect sa ne reunim sa-l discutam si sincer cred ca nimeni nu cade in capcana demagogiei PDL-iste pentru ca Legea lustratiei nu mai rezolva nimic. PD-istii au reusit cu aceasta lege a lustratiei sa faca un demers demagogic, avand grija sa fereasca personaje care li s-au alaturat, de tipul domnului Ungureanu sau domnului Melescanu, de eventuale efecte ale unei asemenea legi. Nu vad legatura intre Legea lustratiei si senatorul Dan Voiculescu in sensul in care si pe legislatia de pana acum Dan Voiculescu se afla in niste procese. Este problema domniei sale. Nu are niciun fel de legatura asta cu PNL sau cu USL.
AGERPRES: Dupa domnul Ungureanu, la sefia SIE avem tot un liberal, pe domnul Melescanu. Ce credeti ca vrea sa faca Traian Basescu prin aceste numiri?
Crin Antonescu: Nu pot sa dau eu socoteala de intentiile lui Traian Basescu. Pot sa spun ce cred. Cred ca incearca, pentru a nu stiu cata oara, fara succes, sa dezbine PNL. Nu va reusi. Teodor Melescanu va fi, dupa toate probabilitatile, exclus pe 12 martie din PNL in urma optiunii pe care domnia sa a facut-o. Cred ca incearca sa arate cui il mai crede ca iata ca este dispus la dialog cu Opozitia, de parca Opozitia sau cineva din Opozitie i-ar fi cerut conducerea unui serviciu secret. Cred, de asemenea, ca incearca sa-si vanda, eventual si in afara, imaginea unui presedinte care este deasupra jocului partidelor, ceea ce nu cred ca are niciun fel de succes sau de credibilitate.
AGERPRES: Domnul Ungureanu si-a manifestat intentia de a avea un dialog cu Opozitia. Ati spus ca sunteti intr-o anumita masura dispus sa acceptati un astfel de dialog daca o sa primiti o invitatie. Ce asteptati de la un asemenea dialog? Ce asteptati sa va spuna premierul?
Crin Antonescu: Noi am spus foarte clar ca oricand este vorba de un dialog real suntem gata sa-l purtam. Nu are rost sa discutam pe exprimarea unor intentii ale premierului. Cand va exista o propunere concreta de dialog vom da un raspuns. Ce asteptam am spus in mai multe randuri, atunci cand am declansat protestul parlamentar, a spus-o si Victor Ponta in discursul de la investirea Guvernului Ungureanu.
AGERPRES: In 15 martie urmeaza sa anuntati candidatii la alegerile locale. Cum decurg negocierile? Aveti pe undeva probleme?
Crin Antonescu: Exista probleme in multe locuri pentru ca nu este simplu sa pui cap la cap si sa stabilesti circa 40.000 de candidati. Sunt partide care au oameni in functie, care au oameni foarte buni, exista multe ciocniri de interese in multe locuri, dar pot sa va spun ca lucrurile inainteaza in fiecare zi, ca toate aceste dificultati vor fi depasite si ca ne vom incadra in acest calendar fara niciun fel de problema.
AGERPRES: Unde credeti ca nu aveti prima sansa in raport cu Puterea?
Crin Antonescu: Cred ca, daca ne vom organiza bine, daca toti actorii sau protagonistii acestei batalii pana la nivelul ultimei comune vor fi cat se poate de intelepti si de hotarati, nu exista loc unde sa nu avem sanse. Nu exista batalie dinainte pierduta. Daca vorbim de alegerile locale, exista comunitati unde primarul nu pentru ca apartine PDL, ci pentru ca are sustinere sa nu poata fi batut. Dar, cu cat ridicam nivelul eu cred ca nu exista niciun judet, cu exceptia judetelor cu populatie preponderent maghiara, sa nu avem o sansa sa nu castigam si cred ca batalia pentru toate resedintele de judet se poate da. Primarii in functie sunt avantajati de votul intr-un singur tur. Votul intr-un singur tur este una dintre marile probleme ale democratiei romanesti astazi, este nedemocratic, nereprezentativ. Eu nu cunosc alte tari in care primarul sa fie ales dintr-un singur tur. Nu este normal sa fie ales dintr-un singur tur primarul, dupa parerea mea nici presedintele Consiliului Judetean nu este normal sa fie ales dintr-un sigur tur. Toate aceste alegeri uninominale trebuie sa-i confere castigatorului o majoritate, ca e din primul tur, ca e din al doilea tur el trebuie sa aiba o majoritate, indiferent de numarul celor prezenti la vot, pentru a putea fi reprezentativ. Votul intr-un singur tur da sansa unor primari PD sa-si mentina locul, dar cred ca victoria USL si la alegerile locale va fi covarsitoare, iar la alegerile generale datele vor fi cu totul altele si estimez un decalaj de cel putin 10 procente intre scorul USL la alegerile locale si cel la parlamentare. Adica la parlamentare vom avea cu circa 10 procente mai mult decat la locale.
AGERPRES: In ceea ce priveste primariile de sector. Pe ce formula mergeti? Unde va avea PNL primari desemnati?
Crin Antonescu: Nu am incheiat inca acesta negociere. Vrem categoric sa avem candidati comuni USL pe toate sectoarele. Sunt discutii. PNL are drept prioritate de negociere sectoarele 1 si 6 si vom vedea care va fi formula pe care vom merge toate cele trei partide prin consens.
AGERPRES: Spuneati ca excludeti o alianta cu UDMR in ipoteza in care ati mai avea avea nevoie de un procent mic ca sa ajungeti la guvernare...
Crin Antonescu: Acestea sunt lucruri care nu pot fi excluse niciodata. Eu am spus doar ca imi doresc si sunt convins ca USL va castiga aceste alegeri cu un scor considerabil peste 50%, ca nu va avea nevoie de o alianta cu altcineva si cu UDMR si ca nu-mi mai doresc o alianta cu UDMR. UDMR a guvernat de multi ani in Romania cand cu unii, cand cu altii. Este, cred, bine si pentru aceasta formatiune politica sa mai treaca in Opozitie. Eu sper ca USL, cu programul ei, cu oamenii ei, sa nu aiba nevoie nici de UDMR si nici de altcineva.
AGERPRES: Daca, totusi, intr-un scenariu pesimist nu obtineti un procentaj suficient va ganditi la un alt partid?
Crin Antonescu: O sa discutam chestiunea asta atunci cand se va intampla. Eu nu am de ce sa accept scenarii pesimiste. Daca USL este o alianta politica cu scoruri cuprinse intre 55 - 60% in orice sondaj, 47 - 49% in cele mai pesimiste sondaje, clar comandate de actuala Putere, nu vad de ce noi ar trebui sa ne ocupam de scenarii pesimiste. Cred ca cei care ar trebui sa dezvolte scenarii pesimiste sunt cei de la Putere.
AGERPRES: in cazul alegerilor prezidentiale din 2014 credeti ca Mihai-Razvan Ungureanu va fi contracandidatul dumneavoastra?
Crin Antonescu: 2014 este foarte departe si mie mi-e greu sa stiu si daca eu voi candida, daramite daca domnul Ungureanu va candida sau altcineva. Cred ca toate posibilitatile sunt deschise. Cred ca domnul Ungureanu are aceasta optiune daca va dori, daca va fi sustinut de niste formatiuni politice sau de o formatiune politica, dar daca este vorba de anul 2014 este greu de facut pronosticuri. Daca alegerile prezidentiale ar avea loc, dintr-un motiv sau altul, mai devreme nu este problema mea. Cred ca pot sa va asigur ca Mihai-Razvan Ungureanu nu va fi candidatul USL.
AGERPRES: In ce scenariu v-ati depune mandatul?
Crin Antonescu: In ce scenariu as demisiona de la conducerea PNL? Pai in scenariul in care USL nu castiga alegerile parlamentare. intelegand prin castigarea alegerilor parlamentare formarea urmatorului Guvern.
AGERPRES: Cum priviti posibila constituire a Miscarii Populare?
Crin Antonescu: Cu umor.
AGERPRES: De ce spuneti asta?
Crin Antonescu: Pentru ca niciodata in Romania sau in alta parte nu am vazut discutii mai indelungate si mai complicate despre ceva ce nu a aparut inca si nici nu apare. Cred ca politica este un teren pe care este binevenita imaginatia, dar in care primeaza faptele, realitatile. Noi discutam despre Alba-ca-Zapada, Miscarea Populara, Fetita cu chibrituri de un an de zile si realitatea este destul de crunta pentru fauritorii acestui proiect. Nu are cu cine sa se formeze Miscarea Populara. Sigur ca maine PDL il poate lua pe domnul Pavelescu, sa zicem, pe care sa-l intituleze PNtCD si cu care impreuna sa formeze ceva care sa se numeasca Miscarea Populara. Toata lumea stie ca asa ceva nu este mai mult sau nu este altceva decat PDL. PDL poate sa-si consacre cardasia cu UNPR si sa-si intituleze aceasta alianta Miscarea Populara, aici este inconvenientul pentru ca miscarile populare se revendica la dreapta spectrului politic, iar cei din UNPR sustin cat se poate de vocal ca sunt un partid de stanga. in rest, nu prea vad cu cine s-ar putea face Miscarea Populara si de fapt nu este important daca se face sau nu, important este ca ea nu poate reprezenta ceva nou pe scena politica romaneasca. si de aceea, eu personal cred ca nu merita atata discutie.
AGERPRES: De ce credeti ca doctrina liberala se potriveste situatiei de acum a Romaniei si contextului european?
Crin Antonescu: Pentru ca din punct de vedere economic este clar ca solutiile nu pot veni decat de la cresterea economica, de la dezvoltarea mediului de afaceri, de la investitii profitabile si care sa creeze locuri de munca. Or, in sensul acesta, o politica de fiscalitate redusa si elastica, o politica de atragere a investitiilor, de incurajare a initiativei private nu are alternativa. Chiar programul economic al USL, desi este conceptia comuna a unui partid de dreapta si a unui partid de stanga, din punctul de vedere al politicilor fiscale, al politicilor economice, are un caracter mai degraba liberal. Eu cred, si asta este foarte important, ca in Romania si in alte locuri din Europa exista amenintari ca sub justificarea crizei sa se limiteze, sa se puna in pericol valori ale democratiei liberale si ale statului de drept, care tin de separatia puterilor in stat, care tin de drepturile si libertatile civile. Toate lucrurile acestea trebuie aparate si trebuie consolidate in Romania. Cred ca liberalismul politic este la ordinea zilei si face sens in anii urmatori.
AGERPRES: in prezent exista doua curente principale in gandirea economica: iesirea din criza prin masuri de austeritate sau prin stimularea productiei si a consumului. Pe ce solutie veti merge dumneavoastra?
Crin Antonescu: Categoric pe a doua si pana la urma toata lumea in Europa este constienta de acest lucru. Eu m-am intors zilele acestea din Germania, unde am avut pe aceasta tema discutii si cu vicecancelarul german Philipp Rosler, cu ministrul economiei si energiei si la Ministerul de Externe. Germania, de pilda, care este implicata intr-un plan de redresare si de stabilitate al Europei din punct de vedere economic, intelege ca masurile de austeritate sunt numai o parte a acestui plan si ca, de fapt, doar din masuri de austeritate nu s-a insanatosit nimeni. Cresterea economica, dezvoltarea productiei, a productiei industriale mai cu seama, crearea unor locuri de munca la un nivel semnificativ asta este sansa economica a Europei si cei care cred ca aplicand numai masuri de austeritate au rezolvat problema se insala amarnic. De altfel, lucrurile au fost spuse foarte limpede de mari economisti ai lumii, au fost spuse de noul director general al FMI Christine Lagarde. Sunt deja de notorietate. Cred ca aceasta faza a austeritatii este deja depasita. Marea problema, astazi, a Europei si implicit a Romaniei este cea a cresterii economice.
AGERPRES: UE a amanat o decizie cu privire la aderarea Romaniei la Schengen pana in septembrie. Cum ar trebui autoritatile sa abordeze aceasta problema cu Olanda?
Crin Antonescu: imi este greu mie, care nu sunt nici presedinte, nici ministru de externe, nici premier, nu am toate datele acestor negocieri, sa spun ce ar trebui sa faca si cum ar trebui sa faca. Ceea ce pe fond este de necontestat este ca Romania si actuala Putere ar fi trebuit sa aiba o politica mult mai ferma in ceea ce priveste combaterea coruptiei, eficienta in sistemul vamal. Au crezut ca ii pot pacali cu tot felul de lucruri declarate, cu tot felul de bilanturi triumfaliste in aceasta privinta si iata ca nu i-au pacalit pe toti. Cred, pe de alta parte, foarte realist, ca Romania nu si-a jucat suficient toate cartile intr-un ansamblu mai larg. Fiecare tara are niste probleme. Exista momente cand altii au nevoie de tine si pe care trebuie sa le folosesti sa-ti rezolvi problemele tale. De exemplu, atunci cand, sa spunem, Germania sau Franta au avut nevoie si de Romania pentru a impune acest Tratat de stabilitate fiscala, probabil ar fi fost un bun prilej pentru Romania sa-si rezolve probleme ale ei, cum ar fi aderarea la spatiul Schengen. Sunt comentarii din afara, pentru ca in asemenea chestiuni trebuie sa dispui de toate datele de care numai cei care sunt la Putere pot dispune.
AGERPRES: Ce politician de la Putere apreciati dumneavoastra?
Crin Antonescu: Niciunul. imi pare rau foarte rau sa o spun. Sigur ca exista nuante intre unul si altul, sigur ca toti oamenii sunt diferiti, dar din peisajul actualei Puteri nu cred ca exista un om, un personaj, o personalitate care intr-un moment sau altul sa fi adoptat o pozitie pentru care sa merite respectul sau aprecierea mea. Regret acest lucru, pentru ca in general sunt un om care cred ca valorile sunt impartite, ca nu sunt unii albi si unii negri, ca in general exista oameni cu constiinta, caracter, personalitate peste tot. Regimul Basescu a facut ca tabara Puterii sa se dizolve, sa nu mai avem personalitati care sa se manifeste si sa avem de fapt o serie de inganari ale discursului liderului maxim, ceea ce mie imi taie posibilitatea sa remarc in acest moment sau sa apreciez pe cineva din tabara Puterii.