x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristi Preda: Am serioase îndoieli că actuala criză va fi depăşită prin măsurile anunţate

Cristi Preda: Am serioase îndoieli că actuala criză va fi depăşită prin măsurile anunţate

01 Iun 2010   •   00:00
Cristi Preda: Am serioase îndoieli că actuala criză va fi depăşită prin măsurile anunţate

Europarlamentarul PDL crede că ceea ce este relevant din discuţia iscată de declaraţiile ministrului Muncii este "tema costurilor sociale mari care ar trebui să fie suportate de bugetari şi pensionari, şi doar de ei", opţiune pe care ar asuma-o Mihai Şeitan şi pe care europarlamentarul nu şi-o însuşeşte.



"Declarând că nu e exclus ca în 2011 salariile bugetarilor să fie diminuate cu 30-50%, ministrul Şeitan confirmă faptul că opţiunea costurilor sociale semnificative este pe agendă. Agenda gestionării crizei economice", a scris Preda, pe blogul personal.

El a apreciat că trebuie găsită o alternativă şi că, pentru a defini o alternativă, este nevoie de compromis politic.  "Deocamdată, partidele parlamentare au ales radicalizarea poziţiilor, inclusiv prin solicitarea unor alegeri înainte de termen. Această radicalizare va putea aduce status quo politic, dar şi o criză socială. Sunt convins că, nu peste mult timp, vom auzi voci care vor explica doct că o asemenea criză socială este, de fapt, inevitabilă", a opinat el.

Preda a revenit ulterior cu unele precizări legate de opiniile exprimate în legătură cu declaraţiile lui Şeitan despre diminuarea salariilor bugetarilor cu 30-50%, transmiţându-le cititorilor care i-au reproşat că l-ar fi citat trunchiat pe acesta că nu este vina sa că "ministrul se exprimă cu mare dificultate şi, de altfel, cu mare întârziere".

"De fapt, ceea ce este relevant din discuţia iscată chiar de domnia sa e tema costurilor sociale mari care ar trebui să fie suportate de bugetari şi pensionari, şi doar de ei. Domnul Şeitan asumă această opţiune fără nici o ezitare. E o atitudine pe care nu o pot îmbrăţişa", subliniază Preda, potrivit Mediafax.

Europarlamentarul PDL spune că are serioase îndoieli că actuala criză a deficitului public va fi depăşită prin măsurile anunţate.

"Dimpotrivă, cred că situaţia va fi şi mai gravă la toamnă", afirmă el.

"Pe de altă parte, luând în seamă atitudinea partidelor din opoziţie, mă tem de o degradare a climatului politic. Spun aceste lucruri pentru că mi se pare important să se evite prelungirea crizei economice şi a celei politice cu una socială. Acesta e lucrul esenţial, şi nu viteza sau acurateţea cu care ministrul Şeitan înşiră cifre în public", a mai spus el.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, că era posibil ca în 2011 salariile bugetarilor să scadă cu 30 - 50% sau chiar mai mult dacă actualele măsuri nu ar fi fost aplicate.

Declaraţia a fost făcută de Şeitan într-o discuţie cu economistul Liviu Voinea, în prezenţa jurnaliştilor, la o dezbatere organizată de Blocul Naţional Sindical cu tema "Tratamentul fiscal al veniturilor din muncă".

Voinea s-a adresat ministrului Şeitan, spunându-i: "Tăiaţi prea mult din pensii şi din salarii".

"Nu ai nicio bucurie să tai din pensii şi salarii, dar dacă ai speranţa că la sfârşitul celor şase luni revii, o faci. Dacă nu, s-ar putea ca la anul să tai încă 30 sau 50%, ceea ce este foarte posibil, sau poate chiar mai grav", i-a răspuns Şeitan.

Ulterior, ministrul a declarat că dacă nu s-ar fi luat măsurile anti-criză în acest an, în 2011 ar fi fost posibilă o reducere de chiar şi 70% a salariilor.

"Nu am făcut o analiză pe scăderea salariilor anul viitor, dar dacă nu am fi luat aceste măsuri ar fi posibil să scadă salariile şi cu 70% în 2011. Dacă nu am fi luat aceste măsuri şi dacă se aplică şi nu vor avea rezultatele scontate, singura soluţie este să cadă Guvernul", a declarat Şeitan presei, în urma discuţiei avute cu Voinea.

×
Subiecte în articol: politic