Presedintele Pro Democratia, politologul Cristian Parvulescu, a declarat ieri, in direct la live chat jurnalul.ro ca, daca numarul protestatarilor va creste de la cateva zeci de mii, la cateva sute de mii, atunci este posibil ca Guvernul sa pice.
"Daca manifestatia se amplifica si ajungem de la cateva zeci de mii, la cateva sute de mii de protestatari, in toata tara, s-ar putea ajunge la caderea Guvernului", a declarat analistul. Cristian Parvulescu spune, insa, ca inlaturarea presedintelui Basescu este mai greu de infaptuit.
"Schimbarea presedintelui poate aparea in doua cazuri: daca isi da demisia, ceea ce e greu de crezut, sau daca noua majoritate parlamentara va decide suspendarea lui. Totusi, Romania s-a schimbat. PDL nu va mai putea specula mecanismele electorale. PDL a devenit o eticheta periculoasa. Primarii PDL vor fi etichetati ca oamenii lui Basescu. Orice greseala pe care guvernarea o va face va duce la noi manifestari de acelasi fel. Unii au crezut ca stereotipurile ca «mamaliga nu explodeaza» sunt valabile. Nu sunt valabile", a spus analistul. Cristian Parvulescu nu crede ca reintoarcerea lui Raed Arafat in Ministerul Sanatatii este cea mai buna decizie pentru fondatorul SMURD. "Prin reintoarcerea in minister este posibil ca Raed Arafat sa-si riste imaginea publica pentru ca in acest moment gireaza un guvern care s-a compromis. Ramane de vazut care va fi reactia oamenilor. Probabil ca unii dintre protestatari isi vor manifesta deschis ostilitatea fata de acest lucru. Nu stiu ce anume l-a facut sa accepte aceasta reintoarcere. In momentul de fata Raed Arafat ar fi putut negocia inclusiv pozitia de ministru. Totusi, a acceptat sa revina pe pozitia de pe care a plecat. Este o dovada ca nu este un politician profesionist. fii domnul Boc a jucat un rol interesant in a-l salva pe presedintele Basescu. Nu-mi aduc aminte ca presedintele Basescu sa-si fi cerut scuze pentru jignirea in direct a domnului Arafat", a declarat Parvulescu.
Retineri fara discernamant
Analistul a criticat si comportamentul jandarmilor din timpul protestelor, adaugand ca, din punct de vedere politic, violentele comise de huligani nu sunt lipsite de insemnatate. "Probabil au existat provocatori. Dar nu ne putem imagina ca toti cei care au facut acte de violenta erau provocatori. Nu putem ignora nici faptul ca jandarmii au facut retineri fara discernamant. Nu se poate sa legitimezi un om abia cand l-ai adus la sectie. Acesta este un atac la adresa statului de drept", a spus analistul.
"Exista riscul ca intreaga manifestatie sa fie considerata o manifestatie a huliganilor. Insa, fara sa facem apologia violentei, si violentele reprezinta un mesaj politic. Oamenii de-acolo sunt violenti de la natura, sau faptul ca provin din cartiere marginase, ca au crescut in saracie ii determina la violenta. Or saracia nu e tot rezultatul unor politici?", a spus analistul.
Intrebat ce sanse mai au planurile lui Basescu privind reorganizarea administrativa a tarii si revizuirea Constitutiei Cristian Parvulescu a raspuns: "Ne putem imagina ca din ceea ce nu s-a reusit la Constanta, cu referendumul privind disparitia judetului Constanta, ar putea deveni un experiment national mult mai reusit. Exista foarte multe riscuri sa se continue pe acesta linie. Problema este ca orice greseala, orice actiune, care va fi interpretata ca favorizeaza abuziv partidul de guvernamant va duce la o noua manifestatie. Nu isi pot permite in momentul de fata riscuri. Romania de saptamana trecuta si cea de saptamana aceasta este una diferita. Sansele pe care le au acum sunt mai mici decat cele pe care le aveau inainte. Sunt obligati sa se inscrie in anumite reguli ale jocului, pentru ca o parte din societatea romaneasca a cerut acest lucru".
Cristian Parvulescu a vorbit si de mitingul programat maine de PNL in Capitala, afirmand ca opozitia risca mult incercand sa se identifice cu protestatarii din strada. "Avantajul indignatilor din Romania, fata de cei din Rusia, de exemplu, este ca exista o opozitie puternica ce poate prelua idei. Dar daca PNL sau USL forteaza nota, risca sa produca o ruptura intre ce se intampla in Piata si viata politica. Pot lasa impresia ca fura ceea ce se intampla in piete. Protestele sunt spontane, partidele nu sunt. Insa preluarea ideilor Pietei este esentiala", a mai spus Parvulescu.