Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, prin anunţul votării moţiunii de cenzură a PSD pentru demiterea lui Florin Cîţu, USRPLUS urmăreşte resetarea raporturilor de putere în cadrul coaliţiei, astfel încât, după înlăturarea premierului, partidul lui Cioloş şi Barna să vină cu pretenţii mult mai mari.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Radiografiind în comentariul de pe cristoiublog.ro intitulat Prin Constituţie, demnă de respect, Moţiunea de cenzură a devenit în ultima vreme, prin folosirea ei de către partide în interes politic, uşa stricată de la WC-ul gării, Moţiunea de cenzură depusă de AUR şi USRPLUS, semnalam că poate cel mai important mijloc de luptă politică în democraţie a ajuns să fie bătaia de joc a partidelor moldo-valahe. AUR a iniţiat o Moţiune de cenzură pentru a nu mai fi Partidul din dosul casei, iar USRPLUS a semnat-o, pentru că vrea să dea şah PNL în confruntarea de putere din cadrul Coaliţiei de Centru-Dreapta. O bătaie de joc la adresa democraţiei a fost şi aventura Documentului în Parlament. Citită în Parlament pe 9 septembrie, Moţiunea e trasă pe dreapta din mersul ei firesc, trasat de Constituţie (după trei zile trebuia dezbătută şi supusă la vot) printr-o şmecherie pusă la cale de PNL, PSD şi UDMR:
Amînarea votării pînă cînd CCR se pronunţă asupra conflictului juridic sesizat de Guvern.
Aşa cum a arătat Decizia CCR din 28 septembrie 2021, Guvernul a pîrît la CCR un conflict de care se făcea vinovat chiar Parlamentul. Parlament care a încălcat Constituţia de dragul Guvernului. Premierul Florin Cîţu ştia asta. A făcut însă sesizarea în cadrul unei intrigi balcanice la care au participat Birourile Parlamentului şi CCR pentru a amîna votarea Moţiunii AUR-USRPLUS pînă după Congresul PNL din 25 septembrie 2021. Decizia CCR spune clar, cu o limpezime rar întîlnită în Documentele acestei instituţii:
Moţiunea AUR-USRPLUS e legală.
Suspendarea procedurilor parlamentare e anticonstituţională.
Moţiunea trebuie imediat repusă în circuit.
Sfidînd Decizia CCR, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului hotărăsc în 28 septembrie 2021, după publicarea Comunicatului, să amîne repunerea Moţiunii AUR-USRPLUS în circuit pînă cînd vine Motivarea CCR. Legea de funcţionare a CCR din 1992 stipulează că Decizia se aplică imediat, fără a mai aştepta Motivarea, care-şi poate lungi publicarea pînă la o lună de zile. Refuzînd să repună Moţiunea AUR-USRPLUS în proceduri, Birourile reunite, dominate de PSD, PNL – aripa Cîţu şi UDMR, decid să intre în circuit, în regim de urgenţă, o altă Moţiune, cea depusă de PSD în dimineaţa lui 28 septembrie 2021. Şi nu pentru că PSD şi-ar fi amintit că are în sertare o Moţiune, ci pentru că se ştia de luni seara Decizia CCR. Prin urmare, joi, 30 septembrie 2021, Moţiunea PSD va fi citită în plen, iar marţi, 5 octombrie 2021, va fi supusă votului.
Să te cruceşti nu alta.
Moţiunea AUR-USRPLUS deşi deja citită, e lăsată deoparte, iar Moţiunea PSD, de abia depusă, va fi votată pe 5 octombrie 2021.
E mai mult ca sigur că Moţiunea PSD va face praf şi pulbere cele opt luni de Guvernare PNL, USRPLUS şi UDMR. Mai mult, n-am nici o îndoială că principala ţintă a atacului vor fi miniştrii USRPLUS. Cu toate acestea, Dan Barna şi Dacian Cioloş s-au grăbit să anunţe că vor vota cu urale Moţiunea PSD.
Să te cruceşti a doua oară!
URSPLUS va vota o Moţiune care aduce drept principal argument al căderii guvernului dezastrul domeniilor administrate de USRPLUS. Dacă USRPLUS va vota – şi sînt semne că aşa va fi – vom asista la un masochism politic unic în democraţie:
Un partid politic votează o Moţiune în care e făcut praf şi pulbere.
USRPLUS a surprins plăcut încă de la înfiinţare prin afişarea drept Program definitoriu O altfel de politică. Ce înseamnă O altfel de politică? Înseamnă printre altele şi angajamentul ferm de a respinge din viaţa politică legendara justificare a politicianismului românesc:
Fă-te frate cu dracu pînă treci puntea!
Toate curvăsăriile politice postdecembriste concretizate în alianţe contra naturii, în trecerea de la un partid la altul, în crearea de partide şi partiduleţe, în ridicarea poalelor în cap şi-au găsit justificarea în luarea în serios a acestei învăţături fanariote.
O mare parte din scîrba românilor faţă de politică îşi are temeiul în constatarea că partidele noastre n-au principii, n-au linii roşii care nu pot fi trecute nici dacă vine Apocalipsa, n-au tărie de caracter şi prin urmare sînt în stare de toate combinaţiile slinoase.
Formaţiune a electoratului tînăr, educat, european, USRPLUS lăsa impresia unei fermităţi a principiilor împinse pînă la talibanism.
A venit însă momentul 3 septembrie 2021.
Formaţiunea cu pretenţii de partid european se aliază cu AUR, formaţiune atacată de USRPLUS timp de un an întreg ca fiind fascistă, antidemocratică pentru a-l da jos pe Florin Cîţu.
Merită persoana lui Florin Cîţu o deraiere de la principii de asemenea proporţii?!
Pentru USRPLUS PSD a fost Ciuma Roşie. USRPLUS a fost formaţiunea care a folosit împotriva PSD toate mijloacele de luptă, chiar şi cele deşucheate:
De la filmările lui Cosette Chichirău la WC-ul bărbaţilor, pînă la cultivarea deşucheatei plăcuţe suedeze. Iată însă USRPLUS dispusă să voteze Moţiunea depusă de Ciuma Roşie împotriva unei Guvernări de Centru Dreapta, cîntate pînă acum de USRPLUS ca fiind cu adevărat europeană, spre deosebire de guvernarea PSD care a fost comunistă. Şi nu orice Moţiune, ci una în care USRPLUS e acuzată ca fiind responsabilă de dezastrul ţării.
După ce s-a culcat cu AUR (ţinîndu-şi mîna la nas şi declarînd c-a făcut-o doar o singură dată), USRPLUS trece acum voioasă în patul PSD.
De la alianţa cu < fasciştii> la alianţa cu < comuniştii>.
Şi asta numai şi numai pentru că Florin Cîţu, pînă mai ieri, cel mai bun premier pentru USRPLUS, trebuie să plece de la Victoria.
Indiscutabil, nu persoana lui Florin Cîţu îi face pe liderii USRPLUS să se p... pe toate principiile cu care s-a fudulit pînă acum că le are.
La o privire mai atentă, îţi dai seama că e vorba de relaţia de putere din cadrul Coaliţiei.
Liderii USRPLUS declară că, o dată căzut Guvernul Florin Cîţu, sînt deschişi participării la un nou Guvern PNL, USRPLUS, UDMR.
Noul Guvern presupune însă, în chip fatal, stabilirea unei relaţii de putere între PNL şi USRPLUS.
Dacă Florin Cîţu va fi demis, URSPLUS va veni la negocierile cu PNL pentru noul guvern cu pretenţii mult mai mari decît cele din decembrie 2020.
Liderii USPRLUS pariază pe un PNL lovit în moalele capului prin debarcarea, din funcţia de premier, la intrigile USRPLUS, a chiar preşedintelui PNL.
Sînt tare curios cum vor arăta negocierile dintre PNL-ul condus de Florin Cîţu, dat jos din funcţia de premier prin alierea USRPLUS cu Ciuma Roşie, şi USRPLUS, umflată de tupeu prin reuşita debarcării lui Florin Cîţu.”
(sursa: Mediafax)