x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Critici - Strategie facuta pe picior

Critici - Strategie facuta pe picior

de Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    Dana Piciu    |    28 Dec 2006   •   00:00
Critici - Strategie facuta pe picior

Strategia post-aderare propusa de premierul Calin Popescu Tariceanu este criticata de clasa politica, Opozitia calificand-o drept "un material superficial, facut in pripa", iar PD un document "sumar" care are nevoie de foarte multe completari.

Strategia post-aderare propusa de premierul Calin Popescu Tariceanu este criticata de clasa politica, Opozitia calificand-o drept "un material superficial, facut in pripa", iar PD un document "sumar" care are nevoie de foarte multe completari.

Documentul privind strategia post-aderare, inmanat saptamana trecuta de premierul Calin Popescu Tariceanu liderilor partidelor parlamentare, nu se bucura de mari aprecieri. Acestea nu au venit nici macar din partea partenerilor de Alianta ai liberalilor. Liderul PD, Emil Boc, a descris strategia propusa de premier ca "un punct de pornire sumar care are nevoie de foarte multe completari" si a anuntat, prin urmare, ca democratii vor elabora in perioada urmatoare un alt "document strategic", care sa il completeze pe cel al lui Tariceanu. "Strategia care ne-a fost propusa trebuie completata cu foarte multe lucruri care tin de prioritatile Romaniei, de capacitatea de absorbtie a fondurilor comunitare, de mecanismele europene de atragere a fondurilor, de stabilire a avantajelor competitive pe care Romania le are in raport cu tarile UE, de brandul de tara pe care trebuie sa-l constituim", ne-a declarat Boc. Spre deosebire de democrati, colegii de guvernare ai liberalilor, udemeristii, s-au aratat mai reticenti in a face aprecieri, liderul UDMR Marko Bela rezumandu-se la a spune ca asteapta mai intai o analiza si opinii pe acest subiect de la membrii prezidiului Uniunii si de la liderii grupurilor parlamentare, urmand sa fie elaborat apoi un punct de vedere unitar.

"FACUT IN PRIPA." In schimb, in tabara Opozitiei strategia este contestata cu vehementa. "Un document facut in pripa. Acesta nu reprezinta o strategie. Este o declaratie de intentie", a caracterizat-o purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, acuzand lipsa unor masuri concrete prin care sa fie reparate deficientele existente in pregatirea Romaniei pentru aderare, semnalate in ultimul raport al Comisiei Europene. Diaconescu a avertizat ca documentul nu se bucura de sprijinul tuturor fortelor politice, iar PSD (ca si PD) vine cu propria strategie, care contine masuri privind recuperarea intarzierilor si indeplinirea conditiilor de aderare. Pe un ton la fel de critic, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a calificat strategia lui Tariceanu drept "un material superficial, facut in graba", care nu contine masuri concrete, ci doar "fraze goale". "Ne-a dezamagit acest document", ne-a declarat Bolcas. Conservatorii s-au aratat mai retinuti cu privire la calitatea documentului guvernamental. "Indiferent de strategia guvernului sau a altui partid, noi trebuie sa urmarim in continuare efectele integrarii si cred ca trebuie sa muncim daca nu mai mult, macar cel putin la fel ca si pana acum", a spus vicepresedintele PC, Sabin Cutas.

DOCUMENTUL. Strategia Romaniei de post-aderare pentru perioada 2007-2013 contine aproape integral principii si prevederi generale de reforma in domeniile economic si social enuntate deja de Guvern, fara masuri concrete de realizare a obiectivelor. In cele 30 de pagini ale documentului au fost insiruite, la modul general, prioritatile de actiune ale Romaniei dupa aderarea la UE, in care se regasesc multe dintre masurile anuntate de oficialii de la Bucuresti inca de la inceperea negocierilor cu UE. Strategia postaderare poate fi citita pe site-ul Jurnalului National, la adresa http://www.jurnalul.ro/public/strategie.doc.
Guvernul, criticat
48,2% dintre romani considera ca actualul Guvern a pregatit prost Romania pentru perioada de dupa aderare, iar 38,4% spun ca bine, arata un sondaj de opinie al Asociatiei pentru Transparenta si Libertate de Expresie, realizat in perioada 15-19 decembrie 2006. Pe de alta parte, cei mai multi dintre romani sunt pesimisti cu privire la calitatea vietii dupa momentul integrarii, 34,5% sustinand ca vor avea o viata mai grea, 28,8% mai buna si 27,5% la fel. In plus, 38,7% cred ca primul an al Romaniei in UE va fi mai greu decat 2006, 28,4% la fel si 26,4% mai bun. Pe de alta parte, 20,2% considera ca PNL-PD-UDMR este coalitia de guvernare cea mai competenta pentru a conduce tara dupa integrare, in timp ce 18% cred ca aceasta este PSD-PD, 15,7% - PD-PLD si 9,7% - PNL-PSD.
COMPLETARILE PD
"Strategia care ne-a fost propusa trebuie completata cu foarte multe lucruri care tin de prioritatile Romaniei, de capacitatea de absorbtie a fondurilor comunitare, de mecanismele europene de atragere a fondurilor, de stabilirea avantajelor competitive pe care Romania le are in raport cu tarile UE"
  • Emil Bocpresedinte PD
  • DECLARATIE DE INTENTIE
    "Aceasta strategie nu reuseste sa prezinte masurile prin care vor fi reparate deficientele grave existente in pregatirea Romaniei pentru aderare, semnalate in ultimul raport al Comisiei Europene. (...) Este un document facut in pripa. Nu reprezinta o strategie. Este o declaratie de intentie"
  • Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD
  • ×
    Subiecte în articol: politic româniei strategia