x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Criza demisiei, "o bazaiala"

Criza demisiei, "o bazaiala"

de Monica Iordache Apostol    |    29 Iul 2005   •   00:00
Criza demisiei,  "o bazaiala"

Seful statului n-a prea luat in serios situatia incerta in care s-a aflat Executivul in ultima perioada, spunand ca nu a fost o criza, ci "o bazaiala publica". In schimb, s-a aratat decis sa intervina daca Alianta D.A. incepe sa scartaie.

Presedintele Traian Basescu a uitat ca seful statului este deasupra partidelor politice si a luat decizia de a se implica daca relatiile din cadrul Aliantei PNL-PD degenereaza. La o intalnire neoficiala cu reprezentantii din Romania ai presei straine, seful statului s-a aratat dispus sa controleze soarta aliatilor. "Daca Alianta se indreapta spre un derapaj major, care duce spre criza, voi interveni. La fel, daca disputa din PNL aluneca spre o criza a Aliantei, voi interveni", a spus Traian Basescu, potrivit site-ului BBC. "Ma intereseaza in mod fundamental functionarea Aliantei D.A.", a spus seful statului, adaugand ca multi dintre liderii PNL cauta solutii la probleme interne in afara partidului. "Ar trebui sa se aseze la un loc si sa le rezolve", a mai afirmat presedintele. El a spus ca nu i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa demisioneze, ci ca "s-a cerut partidelor sa declanseze procedurile pentru alegeri anticipate, dupa care s-a anulat totul printr-o decizie individuala a prim-ministrului". Seful statului a negat ca Guvernul s-ar confrunta cu o criza, declarand ca ar fi vorba mai curand de "o bazaiala publica, ce da impresia unei crize". Potrivit lui Basescu, marele pericol al actualei guvernari ar fi un compromis cu PSD.

Intrebat de presa cum comenteaza afirmatiile lui Basescu, Tariceanu a afirmat ca nu e cazul unei interventii. "Cred ca situatia politica nu justifica o astfel de interventie. Relatiile sunt foarte bune, la nivelul Aliantei, si absolut normale, in cadrul PNL. Delegatia Permanenta a PNL a indepartat, de altfel, speculatiile care se mai puteau face in legatura cu anumite miscari sau optiuni", a spus Tariceanu, referindu-se la votul de incredere care i-a fost dat.

INLOCUITOR. Pentru Calin Popescu Tariceanu, o problema mai urgenta este gasirea unui inlocuitor pentru Mona Musca. Aceasta si-a prezentat ieri demisia din Guvern, dupa ce a avut o intrevedere de vreo 20 de minute cu premierul. Surse guvernamentale spun ca Tariceanu a incercat sa o convinga sa nu demisioneze, dar nici unul din cei doi nu a vrut sa faca vreu comentariu public. Plecarea Monei Musca nu este, se pare, o mare tragedie pentru liberali. "Se face foarte mult zgomot pentru o decizie care, pana la urma, este hotararea sa", a sustinut vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, care a adaugat ca "nimeni nu este de neinlocuit", iar "PNL numai de intelectuali nu duce lipsa".

PE FUNCTII
Dintre apropiatii lui Theodor Stolojan, nici unul nu s-a mai aratat dispus sa demisioneze, dupa votul de incredere acordat lui Tariceanu. Ministrul de Finante, Ionut Popescu, fost consilier al lui Stolojan, a declarat ca nu se gandeste sa isi dea demisia. "Voi respecta, in schimb, propria scara de valori. Voi sustine in continuare anumite idei. Atunci cand ele nu vor mai putea fi promovate, evident ca despartirea exista ca eventualitate intotdeauna in viata unui ministru", a declarat Popescu. Anterior, si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, un apropiat al fostului lider PNL, declarase ca nu renunta la functiile detinute in partid si in Guvern. Premierul a declarat ca Mona Musca va gestiona activitatea ministerului pana la gasirea unui nou ministru. De altfel, liberalii se gandesc deja la Adrian Cioroianu sau la Adrian Iorgulescu, drept succesor al Monei Musa.

×
Subiecte în articol: politic pnl