x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Criza guvernamentală va fi soluționată după Paști. Dacă PSD o convinge pe Dăncilă

Criza guvernamentală va fi soluționată după Paști. Dacă PSD o convinge pe Dăncilă

de Ion Alexandru    |    25 Apr 2019   •   10:38
Criza guvernamentală va fi soluționată după Paști. Dacă PSD o convinge pe Dăncilă

Încă o concesie inexplicabilă din partea PSD în privința lui Klaus Iohannis referitor la refuzul acestuia de a semna decretele de numire a noilor miniștri. După ce, săptămâna trecută, Liviu Dragnea îi atrăgea atenția președintelui că “are la dispoziție 48 de ore” să îi numească pe Eugen Nicolicea, Oana Florea și Tit Liviu Brăiloiu, ieri, liderul PSD a precizat că o eventuală restructurare a Guvernului în Parlament va avea loc după sărbătorile Pascale, și asta numai dacă premierul Viorica Dăncilă va solicita Legislativului un nou vot de încredere în acest sens.

 

Între timp, Klaus Iohannis, care, marți, a declarat că nu este de acord cu niciunul dintre numele propuse de PSD să ocupe posturile ministeriale, a semnat doar decretele prim care a luat act de demisiile înantate de Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero, acceptând, la ceas de seară numirea miniștrilor interimari Eugen Orlando Teodorovici, la Minsterul Fondurilor Europene, Ana Birchall, la Ministerul Justiției, și Radu Oprea, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În acest sens, premierul Viorica Dăncilă a ascultat, practic, sfatul lui Iohannis, amânând decizia solicitării unui vot de încredere în Parlament, pentru restructurarea Executivului și numirea minișrilor plini propuși de PSD, prin votul Comitetului Executiv.

Liviu Dragnea a asigurat-o, ieri, public pe Viorica Dăncilă că PSD și ALDE au, în acest moment, o majoritate confortabilă pentru a putea trece cu brio de această restructurare. “”PSD și ALDE a peste 30 de voturi în plus pentru a trece Guvernul. O asigur pe doamna Dăncilă că, în cazul în care vine cu restructurarea Guvernului nu va fi nicio problemă”, a precizat liderul social-democraților, care a adăugat că, “în cazul în care Parlamentul spune că este de acord, atunci noul Guvern are o structură validă. Dacă Parlamentul va spune că nu este de acord cu restructurarea, atunci Guvernul rămâne în forma actuală, nu pică sub nicio formă Guvernul”.

 

Decizia se află la primul ministru

Mișcarea, însă, nu va avea loc decât după data de 6 mai. Dragnea spune că această restrcturare nu a fost analizată, ieri, de Parlament, cu tate că a fost plen reunit, deoarece “era târziu aseară (marți seară - n.red.) să mai facem procedurile pentr votul de azi (de ieri – n.red.) (…) A rămas ca doamna prim-minstru să se gândească în perioada de Sărbători dacă vine în Parlament sau merge mai departe cu interimari. Dacă decidă să vină cu restructurarea în Parlament, nu există nicio problemă cu aprobarea acestei solicitări”.

Președintele PSD se bazează, cel mai probabil, în calcului său, și pe voturile unor reprezentanți ai UDMR sau ai Grupului Minorităților Naționale, cu toate că, în acest moment, Coaliția PSD-ALDE dispune de toate voturile necesare aprobării restructurării guvernamentale în Parlament. Este nevoie de 233 de voturi pentru, iar partidele aflate la guvernare dispun de 239 de voturi, fără sprijin din partea altor formațiuni politice. De altfel, poziția majoritară a partidului a fost aceea a restructurării Guvernului încă de la început, însă premierul Viorica Dăncilă a decis să-i dea o șansă președintelui Iohannis, printr-o remaniere obișnuită. În ciuda faptului că refuzul acestuia din urmă de a accepta propunerile făcute era mai mult decât previzibil.

 

Nicolicea: Iohannis încalcă Constituția

Eugen Nicolicea, propus de PSD și refuzat de Iohannis pentru preluarea Ministerului Justiției, susține că președintele continuă să încalce Constituția. Acesta este de părere că ne aflăm în prezența unui conflict juridic de natură constituțională, astfel încât, până la o eventuală restructurare a Guvernului în Parlament, ar trebui soluționat acest conflict. “Domnul președinte nu e prima dată când încalcă deciziile CCR. A făcut-o iar. Punct. A încălcat ultima decizie a CCR, pentru că a mai refuzat și altă dată și și-a perms să încalce în continuare Constituția”, a declarat Nicolicea.

 

O asigur pe doamna prim-ministru că, în cazul în care vine cu restructurarea Guvernului în Parlament, nu va fi nicio problemă” – Liviu Dragnea, președintele PSD

 

 

 

×