x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cronica unei mişcări anunţate. Cum va fi vopsită Albă ca Zapăda în verde-albastru

Cronica unei mişcări anunţate. Cum va fi vopsită Albă ca Zapăda în verde-albastru

de Gabriela Antoniu    |    23 Feb 2012   •   21:00
Cronica unei mişcări anunţate. Cum va fi vopsită Albă ca Zapăda în verde-albastru

"Alba ca Zapada va fi conceptul-che­ie al anului 2012. Unii il inteleg ca pe o noua formatiune politica, altii, ca pe un vechi partid, radical transformat. Eu l-as intelege mai degraba ca pe o schimbare fundamentala in ordinea sociala si institutionala", declara in decembrie 2010 fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu. A trecut mai bine de un an de atunci, iar "conceptul-cheie" al lui Lazaroiu, resuscitat din cand in cand, este scos acum la inaintare de PDL, aflat in cadere libera in sondaje si cu perspectiva tot mai sumbra ca va pierde alegerile in fata USL.

Astfel ca Alba ca Zapada va fi Mis­carea Populara, o platforma de centru-dreapta, inregistrata "preventiv" de Ioana Basescu la OSIM anul trecut in septembrie si vopsita deocamdata in verde si/sau albastru. Conducerea PDL a lansat deja organizatiilor locale un sondaj privind modul in care ar reactiona elector­atul la schimbarea siglei si culorii partidului, fara sa dea o varianta, spun surse politice citate de Mediafax. Potrivit surselor mentionate, unii de­mo­crat-liberali ar considera oportu­na cooptarea in Miscarea Populara a UNPR, insa altii sunt de parere ca, din punct de vedere doctrinar, in acest moment, PDL nu este compati­bil cu acest partid. Deputatul PDL Cezar Preda a declarat ieri ca Mis­ca­rea Populara ar trebui sa fie construita inainte de alegeri si sa includa PNTCD, PNG, PDL si Partidul Eco­lo­­gist. Si liderul deputatilor PDL, Mir­cea Toader, sustine ideea ca aceas­­ta alianta electorala sa fie facuta ina­inte de alegerile locale. Toader a mai spus ca se va vedea cu ce partide se va alia PDL si ca nu se stie daca aceasta alianta va fi la nivel national sau la nivel judetean. Pe de alta parte, surse democrat-liberale citate de Hotnews.ro spun ca in Miscarea Populara nu vor fi cooptate partidele lui Gigi Becali (PNG) si Dan Diaconescu (PP-DD), conducerea PDL dorind o platforma politica ce sa reuneasca sub sigla sa deocamdata doar PNTCD, PER si UNPR, dar si ONG-urile apropiate de partid.

Vanatoare de liberali
Formula pe care merg pedelistii pentru construirea Miscarii Populare seamana cu cea a defunctei CDR: mai multe partide, plus ONG-uri. Conventia Democrata Romana s-a constituit la 26 noiembrie 1991, pe baza unui protocol semnat de partidele membre ale Conventiei Natio­na­le pentru Instaurarea Democratiei (PNTCD, PNL, PSDR, PER, PAC si UDMR), precum si de alte formatiuni politice si civice din cadrul Forumului Democratic Antitotalitar din Ro­ma­nia. In cursul anului 1992 au mai intrat in CDR PNL – Conventia Democratica, PNL – Aripa Tanara si Federatia Ecologista din Romania. In 1996 isi modifica denumirea in Conventia Democratica din Roma­nia. Cum Miscarii Populare ii lipseste componenta liberala, pedelistii mi­zea­za pe liberalii nemultumitii. Euro­parlamentarul PDL Cristian Preda a scris pe blogul personal ca vor putea intra in sustinerea unei noi guvernari toti adversarii stangii, inclusiv liberalii care nu se recunosc in compania lui Victor Ponta. Un plan asemanator a fost dezvaluit si de liderul PNTCD, Aurelian Pavelescu, potrivit hotnews.ro. "Au existat discutii si ne­go­ci­eri cu Partidul Democrat Liberal, pentru ca PNTCD doreste sa recupereze electoratul din ’96. O buna parte din acesta s-a dus la PNL, dar in conditiile in care PNL a facut o ali­anta compromitatoare vrem sa re­luam legatura cu electoratul nostru", a declarat Pavelescu. PDL doreste sa lanseze platforma de centru dreapta in maximum doua saptamani Noua alianta ar putea avea ca sigla drept inima, simbolul Partidului Popular European, incadrata intr-un patrat, iar fondul va fi unul verde-albastru. Gigi Becali a declarat ieri ca PNG se va regasi "cel mai probabil" in Miscarea Populara, spunand ca asa a fost sfatuit de oa­me­nii din partid.

PDL isi pune sperantele intr-o platforma cu partidulete sub marja de eroare
Un calcul simplu arata ca democrat-liberalii nu ar obtine impreuna cu partiduletele pe care le strange sub umbrela Miscarii Populare nici macar 30%, dezideratul PDL, asa cum anunta deunazi Vasile Blaga. "Nu am spus niciodata un scor anume, dar sper sa inceapa cu 3 procentul nostru in toamna", a declarat Vasile Blaga acum o saptamana. Potrivit ultimului sondaj CCSB, daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, USL ar castiga cu 57% din voturi, urmat de PDL, cu 18%, PP-DD – 12%, UDMR – 4%, PRM – 3%, PNG si PER, cu cate 2%, iar UNPR si PNTCD, cu cate 1%. Astfel, PDL impreuna cu PNTCD, UNPR, PNG si PER ar aduna 24%. Sondajul a fost reali­zat in perioada 11-14 februarie 2012, pe un esantion de 1.003 persoane si are o marja de eroare de +/- 3%. Un alt sondaj, realizat de CSOP, le umfla sperantele pedelistilor o data cu procentele si le scade pe ale USL. Daca duminica viitoare ar fi alegeri, USL ar obtine 47%, PDL – 20%, UNPR – 2%, iar alte partide (nu sunt numite) – 6%, arata sondajul CSOP, realizat in pe­ri­oa­da 16-17 februarie 2012 pe un esantion de 725 de persoane, cu o marja de eroare de +/-3,6%. Potrivit acestui sondaj, USL nu ar obtine majoritatea pentru a forma Guvernul, iar PDL, UNPR si partiduletele-satelit, presu­pu­nand ca ar fi vorba despre PNG, PNTCD si PER, ar aduna 28%. CSOP a lucrat pentru candidatul Traian Basescu la alegerile prezidentiale.

Miscare cu vant la pupa dinspre Cotroceni
Despre infiintarea Miscarii Populare, in jurul PDL, s-a tot vorbit anul trecut, incepand cu Sebastian Lazaroiu, care a lansat povestea cu Alba ca Zapada si terminand cu prim-vicepresedintii partidului Teodor Baconschi si Sorin Frunzaverde, care au sustinut ca PDL trebuie rebranduit. Liderii PDL au stabilit si un termen, sfarsitul lunii octombrie, pentru ca aceasta miscare sa prinda contur, insa nu s-a facut nimic. Liderii partidului nu au reusit sa se puna de acord si sa stabileasca cine ar urma sa intre in aceasta Miscare Populara, alaturi de PDL. Un sustinator al ideii a fost si presedintele Traian Basescu.
El a declarat, pe 21 septembrie 2011, la TVR 1, ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante. ?Acest proiect poate exista, dar nu in sensul la ceva ridicol. Nu o sa gasesti partide imaculate, nu se poate. Eu cred ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante. De aceea am si rugat-o pe fiica mea sa inscrie la OSIM. Preventiv, trebuie sa gandesti politic. Este posibil sa se creeze o alianta", a spus Basescu. Miscarea Populara a fost inregistrata la OSIM de Ioana Basescu, fata cea mare a presedintelui, pe 13 septembrie 2011.

×