x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CSAT: Înzestrarea armatei, amânată

CSAT: Înzestrarea armatei, amânată

28 Apr 2009   •   00:00

În şedinţa CSAT de azi de la Palatul Cotrocenu s-a stabilit ca programul de înzestrare a Armatei să fie amânat.



Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului au fost incluse, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei remis luni, Strategia de înzestrare a Armatei, Planul de înzestrare a Armatei pe termen scurt şi mediu 2010- 2015, modificări la Planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei în perioada în 2009, un raport privind îndeplinirea angajamentelor asumate de către Armată faţă de NATO, Uniunea Europeană şi alte organisme internaţionale din punct de vedere al nivelului de operaţionalizare şi al interoperabilităţii. De asemenea, urmau să se discute memorandumurile referitoare la "Acordul între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Republica Armenia privind protecţia informaţiilor clasificate din domeniul apărării" şi la "Înţelegerea de securitate între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind protecţia informaţiilor clasificate din domeniul apărării".Urmau să fie abordate, de asemenea, participarea României la elaborarea viitoarei Strategii europene de dezvoltare a regiunii dunărene, precum şi stadiul elaborării Strategiei industriei de apărare. "Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse: Evaluarea stării de securitate în zonele cu potenţial terorist major, altele decât Orientul Mijlociu. Potenţialii factori de risc pentru România. Actualizarea Strategiei Energetice a României pentru perioada 2007 - 2020 şi măsuri pentru reorganizarea operatorilor economici cu capital de stat din Sistemul Electroenergetic Naţional", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

POSIBILE TEME SUPLIMENTARE
Surse politice declaraseră, vineri, pentru MEDIAFAX, că CSAT se întruneşte, marţi, în şedinţă, posbile subiecte pe ordinea de zi fiind situaţia relaţiilor cu Republica Moldova, programul de înzestrare a Armatei şi Strategia de restructurare în domeniul producţiei de energie. Ministrul Economiei Adriean Videanu anunţa, în urmă cu două săptămâni, că va prezenta în următoarea şedinţă a CSAT strategia privind restructurarea sectorului de producţie a energiei din România. Preşedintele Băsescu declara, în martie, la bilanţul MApN, că vrea ca SMG şi Ministerul Apărării să decidă în următoarea şedinţă CSAT care dintre programele strategice de înzestrare a Armatei poate fi declanşat, din credite atrase, pe baza Ordonanţei 111/2007. Preşedintele menţiona că România s-a angajat să aloce 2,38% din Bugetul de stat pentru Armată. "Nu au fost alocaţi prin Bugetul de stat, dar Ordonanţa 111/2007 dă posibilitatea ca înzestrarea să se facă în afara Bugetului, din credite atrase. Pentru că aici se află toată conducerea Armatei, vreau să ştiţi că vă cer să utilizaţi facilităţile din Ordonanţa 111/2007 şi să declanşaţi măcar unul din cele şapte programe strategice ale Armatei. Aveţi legea de partea dumneavoastră, aveţi susţinerea Guvernului şi Parlamentului să o faceţi. Deci aş vrea ca în următorul CSAT, Statul Major General, Ministerul Apărării, să decidă care din programele strategice se declanşează în afara Bugetului alocat dar în baza ordonanţei 111/2007", spunea Băsescu. Şedinţa CSAT de azi este a doua din acest an.

ŞEDINŢĂ CU SCÂNTEI ÎN OCTOMBRIE 2008

Înzestrarea armatei pe termen scurt şi mediu 2010-2015 a fost şi pe ordinea de zi a unei şedinţe CSAT din octombrie 2008 care s-a lăsat cu scandal. Această şedinţă s-a ţinut pe 14 octombrie şi a fost suspendată de către preşedintele Traian Băsescu, fără nici o explicaţie oficială. Şeful statului a revenit cu motivaţia două ore mai târziu într-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni. El a explicat ca Ministerul Apararii si cel de Interne nu au prezentat inaintea sedintei CSAT documente pe care membrii Consiliului trebuia sa le cunoasca în prealabil. "Sedinta CSAT a fost suspendata din cauza ca nu au fost prezentate anticipat, inaintea acestei sedinte, de catre membrii Guvernului, materialele privind bugetele pentru institutiile care tin de siguranta nationala. Materiale care trebuiau transmise anticipat tuturor membrilor CSAT au fost aduse de Guvern la sedinta. Era vorba de bugetele institutiilor care tin de siguranta nationala. Acest lucru facea imposibila aprobarea acestor bugete. Nu am vrut ca CSAT sa fie o institutie in care doar unul sau doi avizati sa stie despre ce e vorba, iar restul sa voteze in necunostinta de cauza. Acest lucru a facut imposibila aprobarea bugetelor.(...) Am exigenta ca la sedintele CSAT, presedintele sa fie foarte bine si corect informat si in aceste sedinte sa nu se ascunda nimic. De aceea am suspendat sedinta CSAT (...) S-a dorit o sedinta CSAT de descarcare de gestiune fara prea multe explicatii. Nu am putut accepta acest lucru. Voi sesiza institutiile statului pentru o analiza serioasa. Traian Basescu a acuzat faptul ca "la Ministerul de Interne s-au incheiat 29 de contracte privind achizitionarea a 2.136 de automobile. Printre acestea, peste 300 de Dacia Logan. Fiecare masina costa 11.700 de euro, iar dotarile 45.000 de euro. Achizitionarea de masini era necesara, insa in materialele pentru CSAT nu se vorbea despre preturile acestora.". "Pe ordinea de zi de astazi era si o discutie privind programul de intrare a Romaniei in spatiul Schengen. Trebuia sa vorbim despre cheltuirea banilor pentru prima etapa a programului. Banii s-au cheltuit, aproape 240 de milioane de euro, insa nu au aparut niciun fel de evolutii in program", a afirmat seful statului. El a mai spus că "legat de programul de intrare a Romaniei in spatiul Schenghen, desi s-au facut rapoarte de expertiza ale expertilor CE, acestea nu au fost prezentate CSAT, probabil din dorinta de a acoperi parerea expertilor

ACUZAŢII GRAVE LA ADRESA PREMIERULUI
La scurt timp după declaraţia şefului statului , premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu a ieşit şi el la atac şi a  declarat că "impresia mea a fost ca asistam la un joc politicianist din partea presedintelui Basescu, care s-a comportat ca un sef de partid". El s-a referit astfel la acuzele presedintelui privind achizitiile de autoturisme la preturi supraevaluate de catre Ministerul Internelor. " As vrea sa fac referire la un alt subiect la care presedintele a facut vorbire intr-o maniera pe care as numi-o aiuritoare, spunand ca alocatiile facute pentru inzestrarea armatei au fost insuficiente si in acest fel se servesc interesele Rusiei. Acest lucru ne-a socat si ne-a surprins pe noi toti. In acesta chestiune doresc sa va spun foarte clar ca in legatura cu alcatuirea bugetului, responsabil este guvernul si premierul. In fiecare an, de cand sunt prim-ministru, bugetul Romaniei a fost indreptat in primul rand catre asigurarea elementelor esentiale securitatii nationale a Romaniei: educatie, sanatate, securitatea elementelor si nu a investi banii in echipamente care se degradeaza.  Presedintele ataca intr-o maniera lipsita de fundament. Din cate stiu, Romania nu este amenintata de nimeni, nu este in stare de conflict.  A falfai pericole de acest gen nu face decat sa-mi aduca aminte de sistemul de propaganda din perioada comunista.  Intotdeauna cand voi avea de ales intre a cheltui banii pe oameni sau pe tancuri voi alege prima optiune", declara în replică Tăriceanu.

×