x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CSM şi Înalta Curte, criticate de Băsescu

CSM şi Înalta Curte, criticate de Băsescu

de Violeta Fotache    |    18 Iun 2009   •   00:00

Criza din justiţie - reprezentată de încălcarea Constituţiei de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - se adânceşte prin faptul că CSM "a pierdut un proces" la Curtea Constituţională, le-a spus ieri şeful statului celor 120 de noi magistraţi.



Investiţi cu inamovibilitate, prin decretul prezidenţial de numirea în funcţie, cei 120 de noi magistraţi, absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii au putut afla ieri de la preşedintele ţării chestiuni legate de criza din sistemul judiciar. La ceremonia de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu le-a spus noilor magistraţi că, prin semnarea decretului de numire în funcţie, au devenit inamovibili, ceea ce înseamnă că pot face ce vor.

"AŞA NU!"
Noii magistraţi au putut afla, la rubrica exemple negative, cum nu trebuie să procedeze. "Ce vrea judecătorul s-a întâmplat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe", a spus Traian Băsescu. Preşedintele nu a precizat exact la ce se referă, însă a spus că, ceea ce s-a întâmplat la ÎCCJ "reprezintă vârful crizei din justiţie". "Momentul de criză al justiţiei (...) este generat de modul în care a acţionat chiar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, încălcând Constituţia. Aceasta este marea criză a sistemului din justiţie, şi ea a fost pusă în văzul întregii ţări, ca efect al unei hotărâri a Curţii Constituţionale. Mai mult, criza se adânceşte. Astăzi, şi CSM a pierdut un proces la Curtea Constituţională. Acesta este motivul pentru care, în justiţie, este o stare de criză, criza de credibilitate, iar apelul meu la dvs., ca tineri magistraţi, este să aveţi un singur stăpân: legea", le-a spus preşedintele noilor magistraţi. El le-a cerut acestora să facă justiţie "repede şi bine" şi să aducă "aerul nou" necesar justiţiei româneşti.

Citiţi şi:
Cadou pentru noii magistraţi: cam 1.000 de dosare pentru fiecare

×
Subiecte în articol: politic