x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum reformează Băsescu statul cu oamenii opoziţiei. Şefii serviciilor secrete, premierul, miniştrii de la Justiţie, Interne, Apărare şi Externe provin din PSD şi PNL

Cum reformează Băsescu statul cu oamenii opoziţiei. Şefii serviciilor secrete, premierul, miniştrii de la Justiţie, Interne, Apărare şi Externe provin din PSD şi PNL

de Gabriela Antoniu    |    06 Mar 2012   •   21:00
Cum reformează Băsescu statul cu oamenii opoziţiei. Şefii serviciilor secrete, premierul, miniştrii de la Justiţie, Interne, Apărare şi Externe provin din PSD şi PNL

De cand si-a inceput actualul mandat, presedintele Traian Basescu nu conteneste a vorbi despre reforma statului. Si cand a anuntat taierea salarilor si pensiilor, tot de reforma statului a vorbit. Si cu cateva zile inainte sa demisioneze Cabinetul Boc, tot de o astfel de reforma vorbea. Si, de cate ori are ocazia, o tine tot asa, cu reforma statului.

"Ce am inteles amandoi, si eu, si primul-ministru, si membrii cabinetului, am inteles ca trebuie o reforma profunda a statului. Fara aceasta reforma a statului, statul roman nu poate fi performant. (...) De aceea a fost nevoie ca, intr-o perioada in care populatia este dominata de criza economica si efectele impuse de Guvern asupra populatie, efecte dureroase, a trebuit ca in paralel sa mergem cu un proces de modernizare a statului, a institutiilor statului. Sigur, nu este un proces terminat, el trebuie continuat. (…) Avem nevoie de institutii ale statului performante, avem nevoie de o economie a statului performanta si avem nevoie ca si politicienii sa fie performanti, macar intelegand ce au de facut ca politicieni in Uniunea Europeana", declara Traian Basescu pe 2 februarie. Pe 6 februarie, Guvernul Boc si-a depus mandatul, iar in locul lui a venit Cabinetul Ungu­reanu, despre a carui componenta s-a spus si s-a scris ca a venit in plic de la Cotroceni. Si, aruncand o privire pe componenta Guvernului Ungu­reanu, se poate lesne observa cum ministere de forta, cu un rol important in mult trambitata reforma a sta­tului despre care vorbeste Basescu, sunt conduse de ministri care au fost membri ai PNL si PSD. Iar in fruntea lor, insusi Mihai Razvan Ungu­reanu, prim-ministrul Romaniei.

Premierul Mihai Razvan Un­gu­rea­nu s-a inscris in PNL in 2004, iar in decembrie acelasi an a fost numit ministru de Externe in Guvernul Tariceanu. Dupa trei ani in aceasta functie, in februarie 2007 premierul Tariceanu i-a cerut lui Ungureanu demisia din functia de ministru de Externe, dupa ce doi doi muncitori romani in Irak au fost retinuti sub acuzatia de spionaj. Premierul a fost deranjat de faptul ca el a aflat din presa, dupa trei luni, de arestarea in Irak a muncitorilor romani, in timp ce presedintele Basescu fusese informat, la cateva zile dupa arestare. Un­gureanu a recunoscut ca nu l-a informat pe primul ministru cu privire la situatia celor doi muncitori romani arestati in Irak si i-a raportat situatia presedintelui Traian Basescu, care era singurul in drept sa decida, in virtutea subordonarii institutionale. Ungureanu a demisionat de la sefia MAE si s-a reintors la functia de coordonator adjunct la SECI. In noiembrie 2007, Traian Basescu l-a propus pe Ungureanu sef la SIE, functie ramasa vacanta din martie 2007 in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu, fiind validat de Parlament in decembrie 2007.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a fost membru membru al PNL – Aripa Tanara, frecventand intruni­rile politice pana in 1992 inclusiv, iar in 1993 formatiunea si-a incetat acti­vitatea. Potrivit ziare.com, Predoiu nu a mai facut oficial parte din PNL pana in 2008, insa firma de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, unde este avocat asociat, a fost principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol, condus Dinu Patriciu. Dupa demisia lui Tudor Chiua­riu din functia de ministru al Justitiei si refuzul lui Traian Basescu de a o accepta pentru acest portofoliu pe liberala Norica Nicolai, in februarie 2008, Catalin Predoiu a fost numit ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu, decizie acceptata de seful statului. La alegerile parlamentare din 2008, Catalin Predoiu a candidat din partea PNL pentru un post de deputat in Colegiul 5 din judetul Buzau, dar nu a castigat, clasandu-se al doilea. Dupa alegeri, Catalin Predoiu a fost desemnat de catre noul prim-ministru Emil Boc pentru continuarea activitatii la conducerea Ministerului Justitiei. Liderii PNL i-au cerut sa paraseasca partidul acuzandu-l de lipsa de ca­racter si de lipsa de decenta politica fata de partidul care l-a facut mi­nistru si l-a pus pe listele de deputati. In consecinta, Predoiu s-a autosuspendat in decembrie 2008 din calitatea de membru al PNL, filiala Buzau.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a intrat in PSD in 2002. Ca membru si vicepresedinte al acestui partid, a fost ales senator, numit secretar de stat in MAE si ministru al Justitiei. In 2008 a candidat la Primaria Capitalei, iar in 2010 la sefia PSD. Nu a obtinut nici una dintre ele. La Primaria Capitalei s-a clasat al treilea, iar la sefia PSD nu a mai ajuns. Pe 20 februarie 2010, in ziua Congresului PSD, Cristian Diaconescu a anuntat ca a decis sa se retraga din cursa si sa il sustina pe Mircea Geoana. Decizia lui Diaconescu a venit dupa ce aparusera informatii ca ar exista 36 de pagini de monitorizare a sa, insotite de imagini compromitatoare. Pe 24 februarie 2010, Cristian Diaconescu si-a dat demisia din PSD si a decis sa se alature grupului de parlamentari independenti. La scurt timp s-a inscris in UNPR, partid care face parte din coalita de guvernamant, detinand functia de presedinte de onoare.

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a intrat in Parlament, in 2008, ca senator, pe listele PNL. Dupa doi ani, in aprilie 2010, Berca a parasit PNL si s-a inscris in PDL. Inainte de a fi ales parlamentar, Gabriel Berca a fost trei ani prefect de Bacau (2005-2008) si sef al Secretariatului General al Guvernului in mandatul lui Ta­riceanu. Berca a intrat in politica in 1999, ca membru al Aliantei pentru Romania (ApR), iar membru PNL a devenit in 2004.

Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a fost membru PSD din 2003 pana in 2009 si a detinut functia de lider al PSD Ilfov. El a fost pentru trei saptamani ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Boc I, intre 22 decembrie 2008 si 12 ia­nuarie 2009. Oprea a demisionat, dupa 20 de zile de la numire, de la condu­cerea MAI, dupa ce PSD i-a retras sprijinul politic intrucat nu s-a consultat cu partidul la numirea secreta­rilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI. Pe 14 ianua­rie 2009, la doua zile dupa ce a parasit functia de ministru al Internelor, Oprea a demisionat si din PSD. Daca in 2004 Traian Basescu spune despre Gabriel Oprea ca este "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase", mai tarziu, seful statului si-a schimbat parerea, decorandu-l si avansandu-l la gradul de general cu 4 stele in octombrie 2009. In prezent, Oprea este prese­dintele executiv al UNPR.

Pe langa ministrii enumerati mai sus, actuala Putere se reformeaza si cu ajutorul unor politicieni proveniti din randul Opozitiei si pusi in fruntea serviciilor secrete. Cel mai recent exemplu este fostul senator liberal Teodor Melescanu, pus director la SIE dupa precedentul George Maior, numit director al SRI.

Teodor Melescanu, directorul SIE, a fost pe rand si membru PSD (fost PDSR), si membru PNL. Ca membru PSD, a fost ministru de stat, ministru al Afacerilor Externe in Guvernul Vacaroiu, iar in noiembrie 1996 a fost ales senator de Prahova. In iunie 1997 a fondat partidul Alianta pentru Romania (ApR) impreuna cu cativa fosti membri ai PDSR, fiind ales presedintele acestui partid, functie pe care a detinut-o pana in martie 2001. In ianuarie 2002, in urma fuziunii ApR cu PNL, detine functiile de prim-vicepre­se­dinte si vice­pre­sedinte al PNL. In 2004, a fost ales senator de Prahova, candidand pe listele Aliantei D.A. In Guvernul Tariceanu, a mai detinut functia de ministru al Apararii Nationale, precum si de ministru interimar al Justitiei. Inainte ca Parlamentul sa-l valideze in functia de director al SIE, Melescanu s-a autosuspendat din PNL, insa lide­rul li­beral Crin Antonescu a anuntat ca il va exclude din partid, decizia urmand sa fie discutata la 12 martie.

George Cristian Maior, directorul SRI, a fost membru PSD. Este fiul fostului senator, ministru social-democrat, in prezent ambasador in Canada, Liviu Maior. De altfel si George Maior a fost senator pana la numirea in fruntea SRI (2004-2006), precum si diplomat, primind in august 2004 gradul de diplomatic de ambasador. Prin numirea lui in fruntea SRI, Traian Basescu a creat precedentul numirii unui reprezentat al Opozitiei in fruntea unui serviciu secret. "Presedintele Traian Basescu a dorit ca postul de director al SRI sa revina unui reprezentant al opozitiei. In acest sens, dupa consultari cu principalul partid de opozitie, PSD, si pe baza propunerii acestui partid, presedintele Basescu l-a no­minalizat in functia de director al SRI pe domnul George Cristian Maior", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Considerat atunci un apropiat al grupului de la Cluj si unul dintre sustinatorii lui Mircea Geoana, presa vremii scria ca miscarea sefului sta­tului i-a lasat in ofsaid pe liberali si ca Traian Basescu a preferat sa pro­puna un pesedist, pentru a-si asigura votul in Parlament, decat un om sustinut de PNL, partenerul de guvernare al PD. Seful statului a repetat miscarea si in cazul numirii lui Teodor Melescanu la sefia SIE.

Maior, Ontanu si Piedone, luati in calcul la alegerile din Capitala
Seful SRI, George Maior, este luat in calcul si ca posibil candidat al puterii pentru Primaria Capitalei. Acum o saptamana, surse din cercul Puterii ne-au declarat ca ultima varianta luata in calcul la Bucuresti pentru batalia din alegerilor locale este chiar seful SRI, George Cristian Maior. El s-a aflat in carti si in ceea ce priveste sefia Guvernului, atat dupa demisia lui Emil Boc, de fiecare data cand se zvonea de o posibila demisie a acestuia, precum si dupa alegerile parlamentare din 2008. Dupa cum, conform acelorasi surse, inainte de demisia lui Emil Boc din functia de premier, Mihai Razvan Ungureanu se aflase pe lista scurta a candidatilor la primarie doriti de PDL, alaturi de doctorul Raed Arafat.

Un alt fost membru al opozitiei, cu care Puterea ar vrea sa castige in Bucu­resti, este primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu. El a fost membru PSD din 1998, iar in martie 2006 a demisionat atat din functia de vicepresedinte al Organizatiei PSD Bucuresti, cat si din cea de membru, pe motiv ca "sunt foarte multe framantari si confruntari in PSD si nu vreau sa particip la aceasta paruiala generala. Prefer sa-mi rezolv problemele din sector in calitate de primar. Am refuzat sa intru in acest joc al gastilor din partid". In august 2006, Ontanu, a revenit in PSD. Trei ani mai tarziu, in octombrie 2009, Neculai Ontanu a fost exclus din PSD pentru ca si-a declarat sustinerea pentru Traian Basescu in campania pentru alegerile prezedentiale. In decembrie 2008, printr-un decret prezidential, Neculai Ontanu a fost inaintat in gradul de general de brigada in rezerva (cu 1 stea) in Ministerul Apararii. In prezent, Ontanu este membru UNPR, fiind liderul organizatiei Bucuresti.

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 al Capitalei, a fost membru PSD. Ulterior el s-a inscris in PC, iar anul trecut, in septembrie a anun­tat ca demisioneaza din toate functiile detinute in PC, ramanand doar membru si ca cere organizarea unui Congres "pentru a da posibilitatea tu­turor presedintilor de filiale din tara sa isi exprime punctul de vedere in ceea ce priveste viitorul partidului, cat si de a alege o noua conducere". Pie­done a revenit pentru scurt timp asupra demisiei, pentru ca la 27 oc­tom­brie, sa anunte din nou ca demisioneaza din functiile din PC pentru ca nu a fost intreprins niciun demers pentru organizarea unui congres extraordinar. El a precizat ca decizia sa este irevocabila. Anul trecut in decembrie, Elena Udrea il anunta pe Cristian Popescu Piedone drept coordonatorul campaniei PDL-UNPR Bucuresti pentru alegerile din 2012. El a anuntat ca intentioneaza sa candideze sub sigla UNPR
la alegerile locale din acest an.

×