PNȚCD a fost exclus din rândurile popularilor europeni, după trei decenii ca membru activ în familia PPE. Principalul motiv al excluderii ţărăniştilor îl reprezintă impotenţa politică şi incapacitatea de a mai accede în Parlament, după 2000. PNȚCD fusese înscris în PPE de către seniorul Corneliu Coposu în anul 1987, pe vremea când partidul funcționa în clandestinitate din cauza regimului comunist.
Adunarea Generală a popularilor europeni a decis recent excluderea PNȚCD din PPE pe motiv că urmaşii partidului înfiinţat în 1926 de Iuliu Maniu şi Ion Mihalache au devenit irelevanţi pe scena politică de la Bucureşti. În documentul prin care a fost propusă excluderea au fost invocate şi alte motive: neplata cotizației de membru și alianța cu formațiunea naționalistă Alianța Noastră a lui Marian Munteanu, la ultimele alegeri parlamentare. Purtătorul de cuvânt PPE, europarlamentarul Siegfried Mureșean, susţine, cu regret, că decizia nu a putut fi evitată: „Este păcat că un partid istoric iese din scenă. Decizia a fost inevitabilă”, a declarat Siegfried Mureșean.
Europarlamentarul Cristian Preda regretă şi el distrugerea PNȚCD, formațiune „care a avut un rol însemnat în alternanța democratică din 1996 și în deschiderea negocierilor de aderare cu UE în 2000”. „Din 2000 încoace, țărăniștii nu au mai intrat în Legislativ. Au dus în derivă acest partid toți cei șase președinți care l-au condus în ultimii 17 ani: Constantin Dudu Ionescu, Andrei Marga, Victor Ciorbea, Gheorghe Ciuhandru, Marian Miluț, Aurelian Pavelescu”, a acuzat Preda. Despre liderii PNȚCD a vorbit și fostul șef al diplomației române, Teodor Baconschi. „S-a încheiat agonia unui partid creștin-democrat, pe care l-am votat până în 2000. Nu există în România nicio forță politică de această orientare, nu avem vector politic conservator. Voi respecta mereu figurile refondatorilor: Corneliu Coposu, Ion Rațiu, Ion Diaconescu, dincolo de greșelile lor prea omenești. UE a fost fondată de creștin-democrați și, îndrăznesc să anticipez, va dispărea dacă acest filon doctrinar e complet alterat. În rest, atât putem, noi, pe aici”, a comentat Baconschi.
„Execuție de tip bolșevic”
Liderul PNȚCD Aurelian Pavelescu a reacționat virulent după excluderea din PPE, acuzând „actul ticălos” al PPE drept „execuția de tip bolșevic a singurului partid creștin-democrat din Româna!”. Pavelescu a explicat la Adunarea PPE de la Bruxelles că PNŢCD este „singurul partid care nu a făcut niciodată alianţă cu foştii comunişti” în vreme ce „toate celelalte partide ale dreptei au fost la guvernare cu ei”, iar măsurile luate de ţărănişti în guvernarea 1996-2000 au îndreptat ţara către UE şi NATO. Liderul ţărănist le-a mai spus popularilor europeni că PNŢ a acces la PPE încă din 1987, pe vremea când funcţiona clandestin din cauza regimului comunist, fiind singurul partid creştin-democrat din România, însă măsurile nepopulare luate în anii de guvernare au condus la votul dur al românilor împotriva PNŢCD. Pavelescu s-a plâns şi de cenzura mediatică din ţară sau blocarea accesului la orice resursă financiară, însă a asigurat că partidul face eforturi uriaşe pentru a se salva şi a conserva brandul istoric. Pledoaria sa a fost însă în zadar, votul în plenul PPE fiind masiv pentru excludere „cu nemţii de la CDU în bloc, primii, cei care dau de obicei tonul”.
Cu siguranţă este vorba despre poziția partidului împotriva politicii de migrație a PPE, de opiniile PNȚCD împotriva politicilor antinaţionale venite de la Bruxelles, de la avertismentele că PPE este văzut în România cu ochi răi de populaţie, după o politică de austeritate devastatoare, de încalcare a principiilor democratice. Aurelian Pavelescu, preşedinte PNŢCD
Cine a condus după CDR
Politologul liberal Radu Carp a comentat și el soarta PNȚCD, explicând că statutul PPE este unul clar, iar cine nu plătește cotizația la zi, nu are reprezentare parlamentară timp de două mandate și nu este o forță politică reprezentativă este exclus. „PNȚCD nu mai are reprezentare parlamentară de mai bine de 16 ani. «Felicitări» tuturor celor care s-au aflat la conducerea acestui partid după momentul CDR – 1996. Au reușit să îngroape definitiv un partid politic de tradiție. Dacă PNȚCD ar fi fost dizolvat și s-ar fi respectat legea, nu se mai ajungea la această situație cu totul jenantă”, consideră Radu Carp. PNŢCD susţine însă că a avut parlamentari şi după alegerile din 2012, iar în privinţa cotizaţiei, aceasta ar fi fost plătită în avans pe anul în curs. În legătură cu participarea ţărăniştilor pe listele partidului lui Marian Munteanu la ultimele alegeri parlamentare, Pavelescu se întreabă retoric de ce i s-ar reproşa pactul cu ANR, din moment ce Marian Munteanu a fost pentru câteva zile candidatul PNL la Primăria Capitalei, liberalii fiind şi ei membrii PPE.
A mai rămas doar Ciorbea, „avocatul penalilor”
Decăderea PNȚCD a început după guvernarea 1996-2000, când țărăniştii, aspru criticaţi ca principal lider al coaliției de guvernare, nu au mai reușit să obțină numărul de voturi necesar accesului în Parlament. În 2012, PNȚCD a obținut un loc de deputat și unul de senator, în urma unei alianțe electorale cu PDL și Forța Civică (alianța s-a destrămat în 2014 când Forța Civică a fuzionat cu PDL). La alegerile parlamentare din 2016, ţărăniştii au candidat pe listele partidului Alianța Noastră România, în urma unui protocol semnat între liderul Aurelian Pavelescu și Marian Munteanu. În clipa de față, dintre figurile marcante ale fostului PNȚCD, singurul rămas în atenția publică este fostul premier Victor Ciorbea (1996-1998), lider al țărăniștilor în perioada 2002-2004. La începutul lunii ianuarie, din postura de Avocat al Poporului, Ciorbea a atacat la CCR legea care îl împiedică pe Liviu Dragnea să ocupe funcția de premier.
Cum a moştenit PSD „manevra Radu Vasile”
Strategia fostului președinte Emil Constantinescu de a forța demisia premierului țărănist Radu Vasile ar putea fi adoptată la 17 ani distanţă de liderul PSD Liviu Dragnea pentru a-l înlătura pe premierul Sorin Grindeanu din fruntea Executivului. În decembrie 1999, fostul prim-ministru Radu Vasile s-a baricadat în Palatul Victoria după ce PNŢCD i-a retras sprijinul politic, iar toţi miniştrii din Convenţia Democrată şi-au dat demisia. Liviu Dragnea a făcut şi el trimitere la acel moment, exprimându-şi speranţa că premierul Sorin Grindeanu nu va proceda ca Radu Vasile în cazul în care PSD îi va retrage sprijinul, iar miniştrii coaliţiei PSD-ALDE vor demisiona în bloc. „Eu am mare respect pentru fostul premier Radu Vasile. Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile, dar nu cred că se va ajunge acolo”, a declarat Dragnea. Radu Vasile a fost premierul României între 17 aprilie 1998 şi 13 decembrie 1999, după mandatul lui Victor Ciorbea (decembrie 1996 - martie 1998). În timpul Cabinetului Radu Vasile s-a desfăşurat Mineriada din ianuarie ’99, încheiată prin aşa-numita „Pace de la Cozia”. Fostul premier a murit în dimineaţa de 3 iulie 2013, la vârsta de 71 de ani, după o luptă chinuitoare cu cancerul.