PSD a decis, în weekend, ca referendumul pe tema familiei tradiţionale, cerut de trei milioane de români, să aibă loc în această toamnă, iar Liviu Dragnea susţine că decizia organizării plebiscitului este una politică. Jurnalul Naţional a aflat că în spatele acestei mutări se află zvonurile potrivit cărora preşedintele Klaus Iohannis ar pregăti declanşarea referendumului pe tema luptei anticorupţie, ca răspuns la modificarea legilor Justiţiei de către coaliţia PSD-ALDE.
Reuniţi în weekend într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, la Mamaia, social-democraţii au decis să dea undă verde referendumului pe tema familiei, în această toamnă. Hotărârea a fost luată la nivel guvernamental şi la nivelul grupurilor parlamentare, iar decizia organizării plebiscitului a fost una pur “politică”, a precizat liderul PSD Liviu Dragnea. Care sunt însă resorturile acestei mutări neaşteptate? Surse politice susţin că social-democraţii vor să împuşte doi iepuri dintr-o lovitură cu decizia luată pe litoral. În primul rând, referendumul pe tema familiei tradiţionale ar avea scopul de a contrabalansa un eventual atac al preşedintelui Klaus Iohannis pe tema Justiţiei. Concret, pe scena politică a apărut zvonul că şeful statului ar lua serios în calcul declanşarea referendumului pe tema luptei anticorupţie, ca răspuns la reforma Justiţiei, anunţată de ministrul Tudorel Toader, cu sprijinul necondiţionat al coaliţiei PSD-ALDE. Iohannis s-ar fi consultat în acest sens cu mai mulţi consilieri de la Cotroceni şi ar fi decis să folosească arma referendumului pentru a domoli ofensiva PSD pe legile Justiţiei. Astfel, strategia social-democraţilor ar fi să blocheze din faşă tactica lui Iohannis, PSD mizând pe emoţia populară declanşată de o temă atât de sensibilă precum căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Dacă s-ar ajunge ca cele două referendumuri să fie organizate în toamnă, plebiscitul pe tema familiei tradiţionale ar urma să fie programat în aceeaşi zi/perioadă cu cel pe tema Justiţiei, pentru a reduce cheltuielile cu organizarea. În al doilea rând, chiar dacă preşedintele va da înapoi cu referendumul privind lupta anticorupţie, PSD tot ar avea ceva de câştigat din organizarea consultării populare pe tema familei tradiţionale, în sensul în care subiectul ar face agenda publică în această toamnă şi ar abate atenţia de la modificările controversate propuse în Justiţie. Proiectul lui Tudorel Toader va ajunge în Parlament la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, după avizul consultativ al CSM şi adoptarea de către Guvern. Abia apoi îşi va urma traseul legislativ obişnuit, cu dezbateri în comisiile de specialitate, votul din cele două camere şi posibile sesizări ale Curţii Constituţionale din partea Opoziţiei.
Iohannis a lăsat-o în coadă de peşte
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe data de 23 ianuarie organizarea unui referendum pe tema Justiţiei, avizul Parlamentului fiind obţinut, ulterior, pe 14 februarie, în plină febră a protestelor antiguvernamentale declanşate de adoptarea Ordonanţei 13. Iohannis ar fi urmat să anunţe întrebarea-cheie în această primăvară, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, organizarea referendumului rămânând în coadă de peşte. De cealaltă parte, Camera Deputaţilor a adoptat în luna mai iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, care prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie". Proiectul a ajuns în cele din urmă la Senat şi urmează să fie votat în decursul acestei sesiuni parlamentare. Potrivit legii, referendumul pentru revizuirea Constituţiei trebuie organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD
Ştiţi că avem un angajament în acest sens, intenţia noastră este ca în această toamnă să ajungem să organizăm referendumul de modificare a Constituţiei pe tema familiei. E o decizie politică.
Citește pe Antena3.roUcraina a lovit Rusia și cu rachete britanice cu rază lungă. Tensiune în Europa. Moscova amenință cu un „atac neașteptat”