x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curtea Constituţională a admis sesizarea lui Iohannis privind serviciile publice comunitare, cu referire la incompatibilităţi

Curtea Constituţională a admis sesizarea lui Iohannis privind serviciile publice comunitare, cu referire la incompatibilităţi

10 Iun 2015   •   13:19
Curtea Constituţională a admis sesizarea lui Iohannis privind serviciile publice comunitare, cu referire la incompatibilităţi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Curtea Constituţională a României a admis miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice 51/2006, cu referire la incompatibilităţi.

"Legea a fost considerată neconstituţională, din motive extrinseci, deci a fost adoptată greşit - vot de lege ordinară, ea este o lege organică. Nu am intrat în analiza textului pe fond. Când constatăm existenţa unor motive extrinseci, nu mergem mai departe", a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean, citat de AGerpres

El a spus că legea se va întoarce la Parlament, unde trebuie pusă în acord cu decizia Curţii.

Pe 18 mai, preşedintele Klaus Iohannis declara că are dubii cu privire la proiectul pentru modificarea legii serviciilor comunitare de utilităţi publice care se referă la incompatibilităţi, motiv pentru care a formulat o adresă către CCR.

El susţinea că domeniul incompatibilităţilor trebuie bine reglementat şi că acestea trebuie clarificate după o discuţie publică şi formulate astfel încât toată lumea să înţeleagă principiile de bază.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, motivele sesizării lui Iohannis vizau aspecte de neconstituţionalitate constând, pe de o parte, în încălcarea normelor constituţionale referitoare la domeniul rezervat legii organice, iar, pe de altă parte, a celor referitoare la competenţa legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare, prin nerespectarea dispoziţiilor prevederilor Constituţiei.

În sesizare se arăta că actul normativ a fost respins de Senat şi adoptat de Camera Deputaţilor, care a modificat forma iniţiatorului prin amendarea dispoziţiilor art. 10 alin. (8) şi instituirea acestora ca norme derogatorii de la prevederile art. 37 şi art. 92 ale Legii administraţiei publice locale 215/ 2001.

Totodată, se mai arăta că, ulterior adoptării legii de către Camera Deputaţilor, pe 14 iulie 2014, fostul preşedinte Traian Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea legii pe motiv că prevederile articolului unic pct. 2 vin în contradicţie cu dispoziţiile privind respectarea regimului incompatibilităţilor şi conflictelor de interese reglementat în Legea 161/ 2003, fiind adoptată în aceeaşi formă.

Preşedintele Iohannis spune că, potrivit Constituţiei, organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general al autonomiei locale se reglementează prin lege organică. 

×