UPDATE: Curtea Constitutionala a validat suspendarea presedintelui Traian Basescu. Crin Antonescu, presedinte interimar.
Curtea Constitutionala a concluzionat, in urma sedintei care a avut printre subiecte si cererea de solutionare a "conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte" urmatoarele:
Presedintele Senatului, Crin Antonescu, este presedinte interimar al Romaniei, a decis CC, constatand ca procedura de suspendare a lui Traian Basescu din functia de sef al statului a fost respectata. Curtea a examinat cererea privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.
"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a hotarat: 1. Constata ca procedura privind suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata; 2. Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei; 3. Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art.98 alin.(1) din Constitutie, interimatul functiei de Presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurentiu Antonescu", se arata intr-un comunicat al Curtii.
Curtea precizeaza ca argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
"Hotararea este definitiva si general obligatorie si se comunica Parlamentului si Guvernului", precizeaza Curtea.
Excluderea Curtii de la controlul asupra hotararilor Parlamentului, neconstitionala
Solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului ce afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala, a decis, luni, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), care a admis astfel sesizarea depusa de 67 de deputati PDL.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru", se precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii de CCR, dupa sedinta de luni.
Cererea pivind conflictul juridic intre Parlament si Basescu, inadmisibila
Curtea Constitutionala a constatat ca cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, formulata de Presedintele Romaniei, este inadmisibila.
CC respinge sesizarile lui Blaga si Anastase legate de revocarea din functiile de la Parlament
CC a respins, luni, sesizarile formulate de Vasile Blaga si Roberta Anastase, sustinute de PDL, privind revocarile din functiile de presedinti ai Senatului si, respectiv, Camerei Deputatilor.
Plenul Curtii Constitutionale s-a intrunit, luni, pentru a solutiona sesizarile de neconstitutionalitate formulate de Vasile Blaga si de 28 de senatori apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", informeaza Curtea.
De asemenea, plenul Curtii Constitutionale a solutionat sesizarile de neconstitutionalitate formulate de doamna Roberta Anastase, precum si de 58 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte si de membru al Biroului permanent al Camerei Deputatilor.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Senatului, respectiv Camerei Deputatilor", precizeaza Curtea.