x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curtea Constituțională: Interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost declarată neconstituțională

Curtea Constituțională: Interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost declarată neconstituțională

de Redacția Jurnalul    |    05 Oct 2023   •   14:15
Curtea Constituțională: Interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a emis o hotărâre joi, cu unanimitate de voturi, prin care a declarat neconstituțională legea care interzicea cumulul pensiei cu salariul, în urma unei sesizări din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), potrivit surselor apropiate de CCR. Judecătorii CCR au stabilit că legea este neconstituțională în întregime, începând de la articolul 2 și până la articolul 11, au dezvăluit sursele menționate.

Legea care a fost declarată neconstituțională de către CCR prevedea că angajaților din sectorul public li se interzicea să cumuleze salariul cu pensia, iar cei care se aflau în această situație aveau la dispoziție 30 de zile calendaristice pentru a alege între cele două drepturi.

În plus, legea adoptată de Parlament pe 28 iunie conținea și unele excepții. Printre persoanele care puteau continua să cumuleze pensia cu salariul de stat se numărau cei aleși în funcții de autoritate sau demnitate publică, profesorii, persoanele cu funcții clericale sau de specialitate artistică, personalul din domeniul medical, precum și cei angajați pentru servicii comunitare la domiciliul persoanelor vârstnice, copiii care primeau pensii de urmaș, și persoanele cu pensie de invaliditate gradul III și drept de muncă. De asemenea, membrii Academiei Române și persoanele care ocupau funcții în autoritățile administrative autonome finanțate integral din venituri proprii generate prin activități specifice erau exceptați de la interdicția de cumul.

×