Violența în familie a ajuns la „cote alarmante”, iar un număr uriaș de fete minore rămân însărcinate, atrage atenția, în cadrul unei postări pe contul său de Facebook, președintele PLUS, Dacian Cioloș.
„Trăim în ţara în care o carte a lui Mircea Cărtărescu despre femei a stat ani în şir în topul celor mai vândute cărţi. În aceeaşi ţară, în fiecare primăvară, poliţiştii le oferă politicos flori femeilor de ziua lor. Şi, tot la noi, să deschizi uşa unei doamne, să te ridici de pe scaun când intră în încăpere şi să-i săruţi mâna respectuos erau semne de bună purtare pentru un bărbat civilizat. Ei bine, în aceeaşi ţară avem un număr uriaş de fete minore care rămân însărcinate, iar violenţa în familie a ajuns la cote alarmante. Nu e lună în care să nu auzim de câte un caz monstruos. Fete inocente cad pradă unor acte de violenţă incredibile. Valuri de emoţie însoţesc toate aceste cazuri fără a se schimba nimic semnificativ în societatea noastră", scrie Dacian Cioloș.
De asemenea, acesta a atras atenția și asupra traficului de ființe umane, agresiunilor sau a tradiției desconsiderării femeii.
„Am auzit cândva că suntem mari exportatori în reţele de trafic de fiinţe umane şi ne-am revoltat câteva ore. Am auzit despre sate în care sclavia se practică în mod curent şi am crezut că e o excepţie. Dar trece ceva timp şi mai apare câte un caz. Clipurile online cu femei agresate nu sunt deloc rare, ba în unele zone par a fi destul de obişnuite. La asta aş adăuga tradiţia desconsiderării femeii, tratarea ei ca un simplu obiect sexual sau un accesoriu în gospodărie, nicidecum o fiinţă umană. Toate la un loc denotă un eşec social din partea noastră, un eşec cu care pare că ne-am împăcat. Câteva revolte online, acoperite uneori de grupuri ideologice care nu au unde să îşi manifeste conservatorismul şi niciun efect în societate. Nimic nu se schimbă", a mai scris acesta.
Președintele PLUS afirmă că numărul de femei în spațiul public „rămâne în continuare foarte mic”, în timp ce multe femei din politică „s-au complăcut în a fi marionetele unor politicieni hârșâiți”.
„ Când se discută că e nevoie de mai multe femei în societate, în organizaţii civice sau politice, apare imediat chestiunea meritocraţiei pe care nu o menţionase nimeni până la momentul respectiv. Culmea, oameni cât se poate de echilibraţi şi civilizaţi ignoră să înţeleagă că şi acest gen de comportament constituie o agresiune", mai scrie Cioloș.
Trăim în țara în care o carte a lui Mircea Cartarescu despre femei a stat ani în șir în topul celor mai vândute cărți....
Publicată de Dacian Cioloş pe Marţi, 16 iunie 2020Citește pe Antena3.roCe este glosofobia, frica de care suferă trei din patru persoane. Poate duce chiar la simptome fizice